hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 外國學車問題
開啟左側

外國學車問題

J702HMY 發表於 2006-9-2 15:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人過幾天就回英國
我想學車不過我過3個月先到18歲
其實17歲可唔可以去上堂呢?
同埋返到香港如果想開車駛唔駛拎多個香港牌呢?
(因為想0係英國考國際牌)
我想問下點樣先可以搵到0係英國學車0既地方呢?
thanks!

virus 發表於 2006-9-2 16:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hkbw 發表於 2006-9-2 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-9-2 15:18 發表
本人過幾天就回英國
thanks!

乜都唔答你著, 只係想問你兩樣野:
1. 你有冇英國公民護照 British Passport, 唔係BNO
2. 你係英國有冇住址, 唔係學校宿舍那個.

答完呢兩個, 答案OK的話我先再回應你, 如果唔係答來都
係有多少浪費時間, 唔想俾左個希望你, 之後才發覺唔得,
咁就唔係幾好...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| J702HMY 發表於 2006-9-3 02:36 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-9-2 21:09 發表

乜都唔答你著, 只係想問你兩樣野:
1. 你有冇英國公民護照 British Passport, 唔係BNO
2. 你係英國有冇住址, 唔係學校宿舍那個.

答完呢兩個, 答案OK的話我先再回應你, 如果唔係答來都
係有多少浪費時間 ...

1.冇啊
2.有,我監護人

不過我家姐都係揸BNO都學到
仲pass左有個牌...

*其實呢個念頭都係我出左宿舍先決定
如果唔係學校都唔會容許我咁做

hkbw 發表於 2006-9-3 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-9-3 02:36 發表

1.冇啊
2.有,我監護人

不過我家姐都係揸BNO都學到
仲pass左有個牌...

*其實呢個念頭都係我出左宿舍先決定
如果唔係學校都唔會容許我咁做

BNO其實會比較麻煩一點啦..

本人過幾天就回英國
thanks!

1. 英國法例, 17歲已經可以駕車, 所以你而家去報係冇問題...
   小弟有D同學16歲已經去BSM度玩遊戲機, 一夠17歲就真係去上堂了...

2. 係英國報考私家車牌, 由於限制於3.5 TONNES以下, 所以返到來香港只可以免試簽發1牌.
   國際牌唔係考返來的...以你為例, 你考左英國牌後, 就可以用你個英國牌去換國際牌.
  但有一點係要注意的, 出國際牌, 當然要錢啦, 但國際牌係唔可以係簽發地用的..即英國簽發的國際牌
  只可以在英國以外使用, 仲有, 你拎著個英國牌, 就可以係EU各國駕駛.
  其實如果你只係在EU各國及香港用的話, 返來香港換香港牌仲好啦, 一簽簽十年..平好多..

3. 你係邊區住先, 如果地區OK, 小弟可以為你介紹...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| J702HMY 發表於 2006-9-3 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-9-3 09:35 發表
1. 英國法例, 17歲已經可以駕車, 所以你而家去報係冇問題...
   小弟有D同學16歲已經去BSM度玩遊戲機, 一夠17歲就真係去上堂了...

2. 係英國報考私家車牌, 由於限制於3.5 TONNES以下, 所以返到來香港只可以免試簽發1牌.
   國際牌唔係考返來的...以你為例, 你考左英國牌後, 就可以用你個英國牌去換國際牌.
  但有一點係要注意的, 出國際牌, 當然要錢啦, 但國際牌係唔可以係簽發地用的..即英國簽發的國際牌
  只可以在英國以外使用, 仲有, 你拎著個英國牌, 就可以係EU各國駕駛.
  其實如果你只係在EU各國及香港用的話, 返來香港換香港牌仲好啦, 一簽簽十年..平好多..

3. 你係邊區住先, 如果地區OK, 小弟可以為你介紹...

1.原來如此
2.所以我幫我家姐0係運輸處由英國牌轉香港牌果陣真係困難重重架
3.我住西南的,離Bath不遠

art0925 發表於 2006-9-3 12:29 | 顯示全部樓層

No woner TD gave me a #1 license la, in US, all private license in US (non-CDL) can drive up to anything other then a semi (provided it's privatly register), that's why u can drive a motorhome at the size of a 35ft bus....btw, I went to TD, they said I cannot add the #2 license wor (but almost all my friends (including my soon to be wife, got #1, #2, except me) if they are not planning to give it to me, what can I do and where can I file a complain about this issue...or should I get a lawyer to help me pursuit this matter. THX.

原帖由 hkbw 於 2006-9-3 09:35 發表

BNO其實會比較麻煩一點啦..

2. 係英國報考私家車牌, 由於限制 ...