hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 暴雨下駕駛雜談
開啟左側

暴雨下駕駛雜談

hkbw 發表於 2006-9-13 22:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢幾日落大雨, 有時d路行起上來都幾恐怖..
好似西沙路咁, 好似行左落條河咁...成日好驚走軑...

有d山路又係非常恐怖...好似今早七點鬆d係南圍上鄭值之, 我部
大發仔比d水推返轉頭..唯有踩深d油門上...同一車速比平時高左幾百轉...
落山去將軍澳亦都唔見得好, 俾d水推著落, 真係驚失控...

去到有d公路, 明明行80km/h, d人大雨到睇唔到就慢晒...
小弟部車就落左"雨敵", 今日駕左兩程車都冇開過水撥,
係路面上行返正常車速, 當然預多左煞車距離啦, 但就成日以為自己
行得好快, 望返個錶, 都未到車速限制的上限...

不過小弟部100仔就應該差唔多到期要換車胎..事關部車係某日暴雨下
以30km/h上烏溪沙站竟然都會係個左彎甩一甩...

講開又講, 今早及今日黃昏周圍都好塞車, 原本15分鐘的路行成個鐘...
一程車我自己改道行走避塞車都避左三次....

唔知大家又有冇為部車整左d野加強暴雨下行車的安全性呢?
亦都歡迎各位討論暴雨下駕車的心得...

殺雞焉用牛刀?!
arhang2001 發表於 2006-9-13 23:02 | 顯示全部樓層
可以的話用低一個波段,轉數高d收車冇咁易失控,
另外三線避免行左右線,盡量keep中線,避免被積水影響等等

今日11點幾最大雨個陣我渣車由灣仔去柴灣,基本上係連路都
睇唔到,東區走廊堂堂一條快速公路居然會有水tum係路中心,
快線又俾對面線d車濺水過黎,最後都係全程D3行60km/h,打死
火燈碌落去。
CZ_6686 發表於 2006-9-13 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-9-13 11:02 PM 發表
可以的話用低一個波段,轉數高d收車冇咁易失控,
另外三線避免行左右線,盡量keep中線,避免被積水影響等等

今日11點幾最大雨個陣我渣車由灣仔去柴灣,基本上係連路都
睇唔到,東區走廊堂堂一條快速公路居然 ...

條路好多水...
避都避唔到
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| hkbw 發表於 2006-9-13 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-9-13 23:06 發表

條路好多水...
避都避唔到

今早我駕部大發仔時, 部車真係好聽話..
平時我多數50KM/H 一千轉鬆D巡航, 今
日想佢高轉D, 我踩多一丁點, 部車就KEEP著
二千多轉50KM/H行...
部車今日都唔多想上四波, 所以個轉數都KEEP著
係二千幾至三千轉...

部100仔就好得意的...次次行過有大水"TUM"的地方, 佢會自動
高轉返D..不過有時就幾難控制下.

相對地, 部大發仔係大雨時易駕一點...
殺雞焉用牛刀?!
komodo 發表於 2006-9-14 09:02 | 顯示全部樓層
老生常談,不要跟大車尾。前車行過個水氹,打起個「浪」,三秒鐘看不見前路。
傘外的世界有一片蔚藍
Dolphin 發表於 2006-9-14 09:49 | 顯示全部樓層
反而我想講落完雨, 好多路面都有大 TUM,
行車要小心. 否則趺左落去軑尺可以撞歪, 車軨都可以撞到變形.
要整又唔見錢也~~
BMW E46 320i
komodo 發表於 2006-9-14 11:03 | 顯示全部樓層

我渣棍波車,平時慣靠聽轉數而轉波。昨日實在是太大雨太嘈,架車去到3千5轉都唔識轉波,多耗了汽油
傘外的世界有一片蔚藍
da87 發表於 2006-9-14 16:13 | 顯示全部樓層
當落雨落到連前車都幾乎睇唔到果陣,
配戴Polaroid功能的太陽眼鏡, 的確可以睇遠好多
以前落暴雨戴Polaroid黑超的傳聞係真的
小弟試驗過, 的確係work~
不過視野暗左, 仍然要打醒12分精神駕駛..

當能見度正常返, 應該儘快除下, 若果係
好深色的Polaroid太陽眼鏡, 亦唔適合夜晚戴,
寧願矇d都好過黑到睇唔到路嘛!

(Polaroid[寶麗來]鏡片可用作去除水面或路面的太陽反射光)
CZ_6686 發表於 2006-9-14 17:16 | 顯示全部樓層
DA87兄,你個回文好CM...
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
da87 發表於 2006-9-14 18:38 | 顯示全部樓層

哈哈! 唔係掛~ 都係分享下經驗姐..
最尾果句係網上搵的資料

Polaroid(好似叫偏光鏡)只係一種技術, 好多牌子的黑超
都有呢種功能, 我地都知通常救生員一定會戴,
但知道落暴雨可以戴呢種黑超渣車的人就唔係咁多..
包括未試之前的我, 各位落大雨搭車時可以試下架~
仲有, 普通黑超係隔唔到呢d反光的