hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對施政報告極度失望
開啟左側

對施政報告極度失望

lok1032 發表於 2006-10-11 14:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沒有最低工資保障, 勞動階層繼續被剝削
沒有公平競爭法, 巿場壟斷者繼續謀受暴利
沒有收緊綜援限制, (包括內地人來港生仔拿綜援) 加重納稅人負擔
Bristoll5g 發表於 2006-10-11 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2006-10-11 14:47 發表
沒有最低工資保障, 勞動階層繼續被剝削
沒有公平競爭法, 巿場壟斷者繼續謀受暴利
沒有收緊綜援限制, (包括內地人來港生仔拿綜援) 加重納稅人負擔

從未有期望, 所以沒有失望

不過小弟對最低工資保障是有所保留的;
不見得會對就業有好處, 特別是中年失業者
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
orange 發表於 2006-10-11 16:47 | 顯示全部樓層
有少許經濟常識既都會明點解要反對最低工資

始終工資係由市場支配,如果下下要政府出手set
低線,咁倒不如政府俾津貼班工友好過.更何況任
何法律出現,都只會助長顧主更加想辦法去逃避
俾最低工資,令一班中年無技術既工人更加難就
業,因為佢o地唔可以用低工資去搶市場

至於公平競爭法,聽講遲幾個月後就出台,呢個時
候當然唔會講,個人覺得有就好少少,但無立法又
幫唔到其他企業,因為某o的市場點都打破唔到壟
斷情況,例如食水供應,你應該無可能唔幫襯水務處,
最多你只可以買蒸餾水飲,但點都無可以囉蒸餾水
洗衫沖涼

申請綜援資格已經收緊限制,來港產子涉及同中央,
睇怕暫時無可能會有成果

個人最失望係講環保個part,先唔講點源頭收費,或減
電廠排放量,政府話資助車主換新車,但配套維修設施
無同時配合,結果咪一樣繼續製造污染
益童學校,全民教育
daiteioh 發表於 2006-10-11 19:43 | 顯示全部樓層

個人最失望係講環保個part,先唔講點源頭收費,或減
電廠排放量,政府話資助車主換新車,但配套維修設施
無同時配合,結果咪一樣繼續製造污染

最弊借環保為名,收緊中環QUOTA,限制巴士流量,
這樣改善唔到污染,反而373系及948變成全日更渺茫
JX9097 發表於 2006-10-11 21:30 | 顯示全部樓層
我對曾待首份施政報告從來不寄予任何寄望
所以絕對唔會對施政報告失望
kychung 發表於 2006-10-11 22:28 | 顯示全部樓層
工資低ge根本就係因為市場勞動力過剩
要幫助就業
最有效ge就係製造 labour demand
Labour demand 唔夠ge話
就算點號召D人去進修去自我增值都好都係幫助唔到就業
但係我唔認為政府會做呢樣野
如果做到ge話香港就唔會響金融風暴之後dup左咁多年

資助車主換hybrid車
即係變相貼錢俾有車階級
同劫貧濟富ge分別唔係好大
如果要大力搞環保ge話
就應該唸計令有車階級改用公共交通
真係唔知一架載100人ge巴士噴多D煙定廿架載5人ge私家車噴多D煙

至於公平競爭法
其實係響出現壟斷ge情況出現之前立左就會有用
如果有D行業已經被高度壟斷ge話
立左都無用
因為都鼓勵唔到新公司加入競爭

綜緩ge問題
愚以為只要唔俾未住夠7年ge新移民拎綜援
(不過新移民係一黎到香港就係永久居民身份定住夠7年先至有?)
就已經可以響唔使調整綜援金額之下得到解決
但係肯定又會有好多"人道主義者"反對
南粵急行 rail.kychung.com
KV149 發表於 2006-10-11 22:47 | 顯示全部樓層

我認為不制定「最低工資」是有原因的。

有一點好緊要,制定「最低工資」不等於現時就業
的就一定有保障,資方絕對可以裁減人手,從而節
省因為相關條例帶來的財政負擔。屆時恐怕會令一
班中年人士加入失業大軍,隨時又排隊領取綜援,
受害的只會是政府。

( 個人意見 )
053h4 發表於 2006-10-11 23:15 | 顯示全部樓層
norrislaw 發表於 2006-10-12 16:03 | 顯示全部樓層
我反而想問話對對施政報告極度失望的朋友,如果份報告係真係咁差,咁公眾諮詢既時候你有冇幫手表達意見先?

正如053h4 所講,一年任期, 原則上唔可以做什麼,好多野開左空頭支票而下一屆政府做唔到,到時又咪盞搞。

等新一屆五年政府開始先發力啦。
guia 發表於 2006-10-12 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-10-12 16:03 發表
我反而想問話對對施政報告極度失望的朋友,如果份報告係真係咁差,咁公眾諮詢既時候你有冇幫手表達意見先?

正如053h4 所講,一年任期, 原則上唔可以做什麼,好多野開左空頭支票而下一屆政府做唔到,到時又咪 ...

好多人只懂得批評, 不發表有建設性意見是沒意義的