hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 永遠懷念中環舊天星碼頭
開啟左側

永遠懷念中環舊天星碼頭

volvo58x 發表於 2006-10-31 19:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在十一月..呢個陪住香港成長...見證香港經濟發展既舊中環天星碼頭(7號與8號)將會被清拆...佢見住香港由全亞洲最高既康樂大廈..直至而家既ifc二期~係八十年代尾出生既我...我諗呢一代無咩人會諗點去保留呢d heritage...只識去拆..skyovers...skycrapers....唔通要香港無哂呢d咁優雅既建築物...個個都要去金紫荊度影d官方相??? 睇黎再後一代,九十年代出生個d都無咩機會可以見倒呢d咁既建築....難度一條繞道真係咁重要?

歡迎討論,跟相
以上只屬個人意見
不喜請插

我對個樣有信心..唔駛打格~~但係唔好點我相

係得咁多先..
Love is all we need!!!
guia 發表於 2006-10-31 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo58x 於 2006-10-31 19:08 發表
在十一月..呢個陪住香港成長...見證香港經濟發展既舊中環天星碼頭(7號與8號)將會被清拆...佢見住香港由全亞洲最高既康樂大廈..直至而家既ifc二期~係八十年代尾出生既我...我諗呢一代無咩人會諗點去保留呢d heri ...

第一張都唔係愛丁堡碼頭   不過尖沙咀碼頭都預計會翻新架啦

中環天星碼頭亦見證了香港島北岸的發展
由第一代 1890-1912年(雪廠街尾)、第二代 1912-1957年(畢打街尾)、
第三代1957-2006年 (愛丁堡廣場)、搬到第四代 2006年+(民光街)
亦相信係最後一次搬遷了.

當年第二代天星碼頭都有45歷史最後都要搬到九丈遠愛丁堡碼頭;
愛丁堡碼頭我都用左佢廿幾年, 唔捨得就一定有, 不過香港向來文
化都是破舊立新, 所以天星碼頭搬遷都係香港發展過程一部份

ming 發表於 2006-10-31 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 31.10.2006 20:11 發表

第一張都唔係愛丁堡碼頭   不過尖沙咀碼頭都預計會翻新架啦

中環天星碼頭亦見證了香港島北岸的發展
由第一代 1890-1912年(雪廠街尾)、第二代 1912-1957年(畢打街尾)、
第三代1957-2006年 (愛丁堡廣場 ...

小弟都認同城市發展難免破舊立新
但個人認為有些東西(如:鐘樓)是「不可逆轉」
一拆便不能還原
在這個地方有確實發展藍圖之前
其實可否先保留下來呢?
S3N92 發表於 2006-11-1 20:41 | 顯示全部樓層

咪打咁多有色飛機文啦,工程師
pakchi70 發表於 2006-11-1 21:49 | 顯示全部樓層
guia 發表於 2006-11-1 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2006-11-1 21:49 發表
個鐘樓又無尖沙咀個咁有特色,個鐘又細.....都唔知留做乜
我直情覺得佢核突,而家同個碼頭一齊時就話ok好睇,第日得返佢一枝響道時真係唔好睇囉

都唔明點解咁多人要留底佢,係咪人云亦云呀?
...

說天星碼頭及鐘樓 是古蹟、文物真是有點兒那過及肉麻
它們頂多是有紀念價值建築物, 而非某些人說是文化遺產
tristan 發表於 2006-11-1 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 1/11/2006 21:49 發表
...

一個地方/建築物成為Heritage 有幾個主要因素:
-對歷史的重要性(e.g.香督府)
-對文化有獨特重要性
-集体/大眾回憶場所
-建築特色 (e.g. 美利樓)

除了拆還有好多方法 e.g. 保留外貌但改變用途 (i.e. 碼頭變商場), 整個碼頭遷到新址(i.e. 美利樓由金鐘到赤柱)

簡介一下係我住的地方Heritage 分類
南澳洲省有2大類
State Heritage  ---- 省級heritage, 一般要全個保留, 做任何改動都要申請.此類heritage 的 list 由省(甚至聯邦政府)去製定.

Local Heritage ---- 市級heritage, 有分三類 1. 普通 (保留要素有特別註明); 2. Townscape (保留建築物正面及 8-15m深的側面); 3. City Significance (保留註明要素)
City Significance 例子有上百年的銀行, 保留要素係保留營業櫃面, 改變用途無所謂只要保留註明的要素即可
以上local heritage list 由本地政府去製定.

我認為天星有City significance 的要素, 只要新用途能保留 i.e. 鐘, 收費處, 上下船位.
改做其他用途未嘗不是好方法.

香港有太多 landmark (or 圖章式)建築了, 係時間留意下自己的heritage 所剩無幾了...
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
guia 發表於 2006-11-1 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-11-1 22:44 發表

我認為天星有City significance 的要素, 只要新用途能保留 i.e. 鐘, 收費處, 上下船位.
改做其他用途未嘗不是好方法.

香港有太多 landmark (or 圖章式)建築了, 係時間留意下自己的heritage 所剩無幾了...

除鐘樓較有保留價值
上下船位、指型碼頭 除了來泊船外根本沒有新用途
有些團體要求保留基座作博物館. 但基座本身面積不大
又是否合適作博物館及用作展覽什麼呢?
novkovsky 發表於 2006-11-2 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-11-1 22:59 發表

除鐘樓較有保留價值
上下船位、指型碼頭 除了來泊船外根本沒有新用途
有些團體要求保留基座作博物館. 但基座本身面積不大
又是否合適作博物館及用作展覽什麼呢?

其實個碼頭主要部分都同尖沙咀差唔多...
只要尖沙咀果個唔拆…其實都尚可ge...
新碼頭最大問題其實都係外觀太過「迪士尼」,
假得好肥膩,好想令人嘔咁解而已...
如果設計得d,比翻d襯現代中環得來又有翻點天星的傳統感覺就得了...
sSie~~Find you later.
novkovsky 發表於 2006-11-2 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 2006-11-1 21:49 發表
個鐘樓又無尖沙咀嗰個咁有特色,個鐘又細.....都唔知留嚟做乜
我直情覺得佢核突,而家同個碼頭一齊時就話ok好睇,第日得返佢一枝響道時真係唔好睇囉

...

可能香港人從來無發覺果個年代無修飾ge設計都係一種設計...
其實呢座野都可以同大會堂襯的...
而且個鐘的機械真係想仿造都無可能...
sSie~~Find you later.