hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議:602 (港澳碼頭 <--> 中秀茂坪)
開啟左側

建議:602 (港澳碼頭 <--> 中秀茂坪)

dennislokawai 發表於 2006-11-20 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-11-20 12:08 AM 發表

雖然唔係主要服務對象
但係位位$5.4 wo
比起23M冷馬仲賺得多
九巴/城巴肯唔肯放棄呢個賺錢機會呢?

冇直接關係...只係唔希望搞到N619咁解&#21867;

我諗九巴會寧願自己賺少DD,
都唔想益城記囉~~~

不過考慮既時候,
我諗呢批客唔應該放晌重點上。

P.S. 我無話贊成619改以樂華做總站
youtube.com/c/dennislokawai
JX9097 發表於 2006-11-20 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-11-20 00:08 發表

又唔駛咁灰,
619本身晌度,
仲有加多條新線,
實際已好過依家架啦~

都要睇&#21523;會唔會加車先
雖然對我影響唔大
但係對於中途客&#22175;講(尤其係樂華/牛頭角)影響甚大

樂華/牛頭角居民冇必要「犧牲」自己去成全秀茂坪居民
如果唔加車的話,相信新619班次將會有所調整(幅度應該仲唔細tim)
咁樂華/牛頭角居民點會贊成呢...
JX9097 發表於 2006-11-20 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-11-20 00:10 發表

我諗九巴會寧願自己賺少DD,
都唔想益城記囉~~~

不過考慮既時候,
我諗呢批客唔應該放晌重點上。

P.S. 我無話贊成619改以樂華做總站

但係619係聯營線
唔係九巴一個話哂事,話唔經就唔經嘛
始終城巴都有一定話事權
城巴堅決反對的話,九巴都吹佢唔漲

P.S.而且619係由城巴做起
      九巴基本上乜都冇做過就多條賺錢線
dennislokawai 發表於 2006-11-20 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-11-20 12:20 AM 發表

都要睇&#21523;會唔會加車先
雖然對我影響唔大
但係對於中途客&#22175;講(尤其係樂華/牛頭角)影響甚大

樂華/牛頭角居民冇必要「犧牲」自己去成全秀茂坪居民
如果唔加車的話,相信新619班次將會有所調整 ...

你指加晌邊度?
新線定619?
新線應要由601同619抽車架啦,
至於至加車……
我諗有點難度。
dennislokawai 發表於 2006-11-20 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-11-20 12:21 AM 發表

但係619係聯營線
唔係九巴一個話哂事,話唔經就唔經嘛
始終城巴都有一定話事權
城巴堅決反對的話,九巴都吹佢唔漲

P.S.而且619係由城巴做起
      九巴基本上乜都冇做過就多條賺錢線

我都只係講九巴「想」&#21867;,
實際當然仲有好多問題晌度。
同埋如果縮短但換來一條新線,
始終實吸引到一班原本可能轉地鐵既人
轉搭新線由秀茂坪往返中上環,
到佢地來講吸引力應該大過食果批流水客。
exspeed 發表於 2006-11-20 10:46 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2006-11-15 12:34 發表
比較勉強的理由:601是首條東隧過海線,行了怡和街多年,又不是無客,為何要改這條路線?還要改得這麼偏遠。

619 行海皮
671, 692 都係行海皮
680, 690 行內街
603 連站都冇

要麼以上所有線都經怡和街 ?

老牌線不是理由吧, 遠也不是很遠吧, 行多幾步做運動啦, 後生仔
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
JX9097 發表於 2006-11-21 11:23 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-11-20 00:41 發表

你指加晌邊度?
新線定619?
新線應要由601同619抽車架啦,
至於至加車……
我諗有點難度。

加落619度
因為619真係拆線的話
樂華/牛頭角居民一定&#22000;邊班次一定會拉疏哂
咁樣,佢&#21707;可能會改搭地鐵過海
到時拉上補下,結果都係一樣
JX9097 發表於 2006-11-21 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-11-20 10:46 發表
619 行海皮
671, 692 都係行海皮
680, 690 行內街
603 連站都冇

要麼以上所有線都經怡和街 ?

老牌線不是理由吧, 遠也不是很遠吧, 行多幾步做運動啦, 後生仔

冇錯...唯一可以怨&#22021;就只係...
當年點解唔一開就去到中/上環,而只係到金鐘
依家&#21523;&#21523;都藍天,邊個俾你拉去中/上環?
dennislokawai 發表於 2006-11-21 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-11-21 11:23 AM 發表

加落619度
因為619真係拆線的話
樂華/牛頭角居民一定&#22000;邊班次一定會拉疏哂
咁樣,佢&#21707;可能會改搭地鐵過海
到時拉上補下,結果都係一樣

如果咁同用額外資源開新線有咩分別?
cong 發表於 2006-11-21 16:22 | 顯示全部樓層