hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 睇落好似幾靚...斬尾EF
開啟左側

睇落好似幾靚...斬尾EF

307 發表於 2006-12-1 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-11-30 21:25 發表
早陣子, 諗著幫個fd換胎時, 終於明白點解佢地keep車可以咁原裝..
原因, 其實我就覺得幾啼笑皆非..

"無論係個胎軨, 以致定風翼等, 車廠得落去for 呢個model的話, 就係
最好的, 因為個product係design for呢款車"...

聽完之後, 我真係冇野好講...
人地將貨就價的出品, 會係最好咩? AMG個D就話者....

所以點解外國的汽車, 連輪圈都可以係咁原裝....

咁又唔一定係將價就貨...
當然唔係話車廠出的野就一定係perfect到無人有,
但係個設定應該係比較平衡,
以一般日常用而言就應該無乜問題。

至於你以AMG一類做例子,
我說認為唔可以比較喇...
因為AMG一類做的係高性能車,
如果講緊一般民用的私家車,
基本上佢都係求行得走得,
外觀唔一定係最重要。

至於AMG一類原廠改裝的汽車,
佢的setting亦都係偏向較為balanced。
即使落去Evolution同埋Impreza STi版,
亦都見呢一點。

至於原裝的好處,
就係容易d俾買家自己去判斷架車的外觀得定唔得,
而且亦唔會買左自己唔鐘意的野返去。
例如好多人改左架Lancer做成架E4咁,
係唔係個個都一定鐘意呢,
而且復原亦都需要一定的成本,
咁當然係買原裝就會好啦。
只罵不建議=不負責任
CZ_6686 發表於 2006-12-1 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-12-1 03:07 AM 發表

我都唔支持改裝..但..如果部車係跟輪圈, 又或者原廠size的車軨有
更換的必要的話, 係咪都應該換d好d的呢...

但我個老師話: 如果有部車唔係跟原裝輪圈/車軨, 我唔會買..

甚麼logic來的?!

反而我會比較支持用回原廠其他車款既輪圈
好似Civic VTi換SiR款軨
BMW 3系用M3軨咁
Aftermarker真係要好靚或者好鍾意先會

你老師咁又硬性左D,雖則我都係同佢個睇法一樣,
但係如果原車跟黎果套ok,咁就由佢啦!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
nwfb_dm6 發表於 2006-12-2 01:19 | 顯示全部樓層

食住花生等睇戲
LEO 發表於 2006-12-2 21:33 | 顯示全部樓層

我搵唔返我部BABY 0的相添...
CZ_6686 發表於 2006-12-3 01:29 | 顯示全部樓層
我都跟張先
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
3ASV403 發表於 2006-12-3 03:35 | 顯示全部樓層
小弟無知,
其實呢款斬尾EF有咩咁特別?
因我見你地咁鍾意...

我早幾年見有好多人渣呢款車渣到殘破不全...
KV9033 發表於 2006-12-3 11:25 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV403 於 2006-12-3 03:35 發表
小弟無知,
其實呢款斬尾EF有咩咁特別?
因我見你地咁鍾意...

我早幾年見有好多人渣呢款車渣到殘破不全...

你都識講喇..早幾年嘛..
不過係街成日行既唔多.
我想架車平,比人keep起既都應該唔會少.

e.g.
70-80年代d的士,當時夠成街都係,
而家想搵架睇下都無..

p.s.
鐘意車既人,
唔係一定要d車好貴/好罕有先鐘意.
CZ_6686 發表於 2006-12-3 12:01 | 顯示全部樓層
應該咁講,係斬尾Civic都大把人愛
因為前後雙搖臂再加短軸距太過吸引

不過話分兩頭,呢款Civic應該都係全部Civic系列中最多引擎選擇既一款
有1.3,1.4(單級同孖吸),1.5(單級,孖級同PGM-F1),1.6 ZC,1.6 VTEC
加加埋埋都有成六七副機器

3ASV403 發表於 2006-12-3 20:28 | 顯示全部樓層
聽落都幾吸引喎,有咁多款,
可以揀到岩心水為止
但果6,7副野可唔可以共用?

不過D人硬係有果陣時就唔珍惜,
到越來越少果陣先有人keep番起...

CZ_6686 發表於 2006-12-3 20:36 | 顯示全部樓層

我識果個人果部就係1.4孖級棍仔
大埔板友應該有見過

邊有得揀,部部年份都唔同
有心儲的話,而家見到幾千蚊就好買喇