hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界綠小26號線開辦五周年紀念(2月17日)
開啟左側

新界綠小26號線開辦五周年紀念(2月17日)

eric278 發表於 2007-2-16 09:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

五年前2月17日,第一條往來沙田馬鞍山至大埔的專線小巴26號線投入服務,往來海柏花園至香港教育學院,途經大埔工業。

馬鞍山居民一向要求有往來大埔的直接巴士服務,但九巴只於1998年3月10日起開辦早晨特別線274P〔海柏花園(現時已延長至烏溪沙站)至大埔工業〕,不少居住馬鞍山及大埔區的居民,希望本路線能全日服務,不過運輸署的官僚作風及「保鐵」政策下,都會著乘客乘搭87K/287K(已取消)往大學車站轉乘東鐵往大埔墟,然後再轉乘接駁路線前往目的地。 運輸署認為客量不足以巴士營運,因此改為開辦專線小巴並公開招標,結果由偉文發展承辦本線,成為唯一全日直接往來馬鞍山至大埔區的公共交通服務,令偉文首次踏足沙田及大埔的專線小巴服務,唯一美中不足是因沒有競爭把全程收費定得相當高。

開辦當時的服務時間為:海柏花園開 0600-2200,香港教育學院開 0636-2235,每12-15分一班,後來客量增多便延長尾車時間至今。

請問:
1. 26號線主要客源?
2. 短途客量如何?
3. 用車演變?
還看香港公交
ricky619 發表於 2007-2-16 11:36 | 顯示全部樓層
誰人說274P不全日是因為運輸署官僚及「保鐵」政策?
以現時 26 小巴的客量來看, 274P不全日服務是善用資源
的正確決定.

26主要客源我覺得是教育學院往來大埔各處的學生
jackyip 發表於 2007-2-16 12:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
daiteioh 發表於 2007-2-16 13:10 | 顯示全部樓層

原帖由 jackyip 於 2007-2-16 12:55 發表
只覺得收費過於誇張...$12...
係青衣坐同公司既線去屯門都係$11...

收$12有點誇張,所以某區議員曾向小巴公司表示要求降低收費,
小巴回應話繁忙時候許多人搭,非繁忙時很少人搭,基於營運成本關係,
要補貼非繁忙時行走油價、人工,所以要拒絕減價

樓主| eric278 發表於 2007-2-16 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2007-2-16 11:36 發表
誰人說274P不全日是因為運輸署官僚及「保鐵」政策?
以現時 26 小巴的客量來看, 274P不全日服務是善用資源
的正確決定.

26主要客源我覺得是教育學院往來大埔各處的學生

當年有馬鞍山居民向報館及區議員要求274P轉全日, 運輸署在回覆中總是叫他們搭87K轉九廣鐵路
而九巴後來推出大老山隧道路線轉乘, 首批推出的轉乘計劃74X, 75X<-->85C也是在宣傳單張中, 說明優惠是方便市民往來大埔至馬鞍山.

還看香港公交
jackyip 發表於 2007-2-16 18:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
china 發表於 2007-2-16 19:40 | 顯示全部樓層

運吉口口聲聲話綠小應該係接駁角色,
馬鞍山至大埔呢d巴士都收成6.9的路段
都要用綠小行,不知又是甚麼政策﹖

唔夠客是當然的,因為如果唔係去工業村,
大埔往來馬鞍山,坐慢一倍的k12轉火車
只要5.8,係慢一倍,但係平一倍,
好多人都係睇錢份上的。

我認為最小應有一個富善---馬鞍山雙向分段,
可收8-9元

如果收12蚊係因為唔夠客,咁大埔至教院收5.5
又點解釋﹖果段路夠晒客啦,又係寧捨貴過人,
我覺得收4.5就差不多,人地三門仔綠小由未轉公司
4.4到AMS年代收4.7,仍然比佢平。

TP人 發表於 2007-2-16 20:33 | 顯示全部樓層
樓上幾位都話新界綠小 26 唔夠客,
但係據我日常觀察所得,
呢條線客量不是大家想像中咁差,
相反,
呢條線咁貴,
都有唔少人搭,
而且不只短途客,
是由新興花園/ 吉之島對面返馬鞍山
該兩站亦是主要上客點,
因為呢兩個站唔近東鐵站

起碼於非繁忙時間,
當我行過該兩個站,
都會見到有人等車
繁忙時間更加唔駛講啦
大埔工業村班放工客都已經打爆一部小巴,
以致大埔市區的乘客只可望車輕嘆
如果新界綠小 26 唔好客,
偉文就唔駛不斷加班和延長服務時間
繁忙時間都可以密到五分鐘一班
以一條長途小巴線來講,
客量算好啦
再加上呢條線食水咁深,
我諗偉文應該賺到笑

無錯,
$12 一位真係好貴,
所以仍有乘客選擇 275 / 75K / K12 轉東鐵再轉 87K / 807 系 / 馬鐵
不過,
另一角度睇,
綠小 26 收 $12 一位都有咁多人坐,
可見來往大埔與馬鞍山的確有一定市場
全因為綠小 26 直接 (唔駛落大圍),快,班次密,唔駛轉車轉到頭暈

創出自己一片天空  重新領回自我國度
epsilon 發表於 2007-2-17 00:49 | 顯示全部樓層
非繁忙時間係差得好緊要,
經常見到只有一至三個人既班次。
volvo_chan 發表於 2007-2-17 16:30 | 顯示全部樓層

呢條線用巴小巴行都無咩問題,最緊要符合到實際需要就得了。

不過我真係好唔滿意26全程收成$12咁貴,比274P貴足足74%,
我希望26可以減價,全程收費下調至$10左右!

至于你信不信,我反正信了