hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [路線建議]重整219P/219X
開啟左側

[路線建議]重整219P/219X

樓主| JX9097 發表於 2007-2-28 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2007-2-28 19:39 發表

不過咁,如果真係要開0既話,叫 603A 會好
D。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

因為 603P 早就俾人「捷足先登」用0左。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

603P只係傍晚由金鐘地鐵站開出嘅班次
依家呢個特別班次都只係for朝早
時間上都冇衝突

P.S.小弟唔係反對叫603A
 樓主| JX9097 發表於 2007-2-28 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2007-2-28 19:48 發表

出觀img]http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/lipsrsealed.gif[/img]

聖安當女書院......

真係唔明點解三年前運吉學而家條 273B咁,0係
條村入伙前就求其丟條線入油麗村,搞到而家成
條村0既交通唔湯 ...

其實當年好應該唔理三七廿一,整條14C入去
既可以增加14C客量,又可以搞掂出觀塘呢個大問題
九巴見有客搭,自然會加班
石頭 發表於 2007-2-28 22:56 | 顯示全部樓層
或者621仍只做繁時但改經油麗村?

其實216M都應該"延長"至油麗村,

到鯉魚門廣場後改經油塘道,茶果嶺道,高超道後返回碧雲道,

變相來回都經高俊苑一帶,而取消車站只有一個:高超徑(無咩人上落的站)

樓主| JX9097 發表於 2007-2-28 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2007-2-28 22:56 發表

或者621仍只做繁時但改經油麗村?

都係嗰句:麗港城會反對

而且621朝早都好似OK好客
兜埋入去油麗邨未必有"so"
石頭 發表於 2007-2-28 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-2-28 22:58 發表

都係嗰句:麗港城會反對

而且621朝早都好似OK好客
兜埋入去油麗邨未必有"so"

若只是回程改經又如何?

回程621要經埋藍田MTR,經油麗村可能會更快返到麗港城(?)
 樓主| JX9097 發表於 2007-2-28 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2007-2-28 23:04 發表

若只是回程改經又如何?

回程621要經埋藍田MTR,經油麗村可能會更快返到麗港城(?)

經藍田MTR應該快過經油麗邨
因為藍田MTR一落就係偉發道,兜入去就係麗港城
如果經油麗邨,就要喺藍田地鐵站個迴旋處u-turn
再落油塘道,經茶果嶺道先到麗港城
HV7025 發表於 2007-3-1 11:04 | 顯示全部樓層

其實621又無咩必要拉去油麗
正如樓上JX9097兄所言, 麗港城加上油麗都未足以令621提供全日服務
而聖安當個站雖然距離油麗有段路, 但至少果度已經有603
而603現時非繁時既服務係遊刃有餘的
所以極其量繁時開特車服務油麗同油塘603做唔晒既客就可以了

而本文正題講既尖沙咀問題就重要得多
因為就算行出去聖安當都無車出尖沙咀
旺角尚且有紅van, 但尖沙咀連小巴都無
雖然有地鐵, 但坐地鐵來往油塘同尖沙咀需時都唔短
而之前亦講過油麗行去地鐵站真係幾遠

至於nwfb1601兄提過既觀塘路線問題
我個人都好唔明點解唔拉14C去行油塘道
以前舊油塘村未拆時都有巴士行油塘道
而家新區人口多左咁多反而無
由得14C咁樣頹廢落去, 14B都唔見得好好多, 真係唔係辦法
但紅小已經o係油麗一段時間, 我諗就算九巴而家想改路, 都已經「愛得太遲」了
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
nwfb1601 發表於 2007-3-1 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2007-3-1 11:04 發表

但紅小已經o係油麗一段時間, 我諗就算九巴而家想改路, 都已經「愛得太遲」了

但問題係而家紅小開得咁密車都裝唔哂油
麗村0個條鬼死咁長0既隊,九記見到,
條線入去都唔係好過份0者...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif

咁大舊肥豬肉係陳祖澤面前都唔識食,
唉...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2007-3-1 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2007-2-28 22:56 發表

其實216M都應該"延長"至油麗村,

到鯉魚門廣場後改經油塘道,茶果嶺道,高超道後返回碧雲道,

變相來回都經高俊苑一帶,而取消車站只有一個:高超徑(無 ...

呢個建議都唔錯,at least油麗村居民可以
有車去到地鐵站,而且可以令 216M 做到
一條真正0既 M 線。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
volvo_chan 發表於 2007-3-1 14:32 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2007-3-1 12:09 發表
呢個建議都唔錯,at least油麗村居民可以
有車去到地鐵站,而且可以令 216M 做到
一條真正0既 M 線。

我就覺得唔太好,始終新216M要上埋碧雲道先去藍田,
咁行法由油麗邨去藍田地鐵站保守估計都要15分鐘,
又只係去到藍地,我坐紅小好過。

其實始終都係拉14C經油麗邨最實際,不過九巴鐘意做蝕本生意就無法啦。

我建議新14C咁行法 :
鯉魚門道>油塘道>茶果嶺道>崇信街>東源街>高輝道>茶果嶺道>油塘道>鯉魚門道後返回原有路線到觀塘。

咁改法新14C往返油麗邨路一來直接,早上又可以做多批學生客(油塘道果三間小學)
二來又可以服務埋油塘工業區果邊,路線又仍然可以到三家村,
而新14C就不經鯉魚門廣場和油美苑(反正而家都無咩人坐佢),
我覺得14C咁改總好過而家D人當14C透明咁,
不過新14C班次就一定要大幅加密班次先得,否則無用!

以上純屬個人意見,歡迎狠批
至于你信不信,我反正信了