hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2007-2008年度元朗區巴士路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2007-2008年度元朗區巴士路線發展計劃

tse0856 發表於 2007-3-13 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-3-10 20:07 發表

咁仲衰, 人地天南人同元朗人而家好好地有條E34
你就無端端將E34搬去天北
走去開條A34服務以前E34沿線的天南人同元朗人

你試下走去天南元朗街頭問下D居民呀拿
睇下佢地有咩反應?
佢地唔問候你都幾 ...

好多路線改路都會有人反對

我覺得就咁分拆冇咩用
班次又疏好多
AVW56 發表於 2007-3-13 22:25 | 顯示全部樓層
小弟都唔係第一次提及了
根本上三湖區 (嘉湖北) 的位置本身就非常尷尬

要d巴士線兜入去三湖區服務o個少部分人,
無論係天北定天南的居民, 佢地都唔多願意

無論係天南路線定係天北路線服務三湖區居民
三湖區居民都要陪人遊車河架啦
天南路線, 三湖居民就要陪天耀居民遊河 (最起碼, 可能兜埋天頌天富也未定)
天北路線, 三湖居民就要陪天慈居民遊河

唔通上完三湖區客之後, 係天祥路走咩......
如果係咁, 天慈居民又會xyz三湖區居民的了
jubilant 發表於 2007-3-13 23:10 | 顯示全部樓層
為何不可以犠牲少部份人的資源去為大部份人提供更好的服務?

甚麼是小部份? 甚麼是大部份?
怎麼界定?

如何量化「更好的服務」?
你已經認為你自己的是最好, 我沒話可說

說這句話的人實在太自私
如果有一位立法會議員或一個政客如此說話
我不能想像他的政途會是怎樣
石頭 發表於 2007-3-14 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 jubilant 於 2007-3-13 23:10 發表

甚麼是小部份? 甚麼是大部份?
怎麼界定?

如何量化「更好的服務」?
你已經認為你自己的是最好, 我沒話可說

說這句話的人實在太自私
如果有一位立法會議員或一個政客如此說話
我不能想像他的政途會 ...

三湖是一個尷尬的地方(詳見回覆#62),
如果不重組這兩條線,69X班次疏,265B又慢(由天恆行到天慈先上公路),
得益的只會是三湖人,卻把其他天水圍居民的利益都犠牲了

因此得出以下資料去界定"小部份人"及"大部份人":

小部份人:三湖
大部份人:69X及265B經過的地方,不計三湖

我沒有說我的是最好,只是這樣"南北各一條線",
265B車程會快左,69X因多左人搭可以加返少少班次,
這不是更好的服務嗎?

你認為這句話自私,請問你是天水圍居民嗎?
我又不是立法會議員或政客,為何要從這些人的角度去想?
marklam 發表於 2007-3-14 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2007-3-14 21:22 發表

如果不重組這兩條線,69X班次疏,265B又慢(由天恆行到天慈先上公路),

265B車程會快左,69X因多左人搭可以加返少少班次,
這不是更好的服務嗎?

你認為這句話自私,請問你是天水圍居民嗎?
我又不是立法會議員或政客,為何要從這些人的角度去想?.

你的建議不差,我反而建議69x延至天恩,而265B則改沿265M般
不停天恩及翠湖居,此舉可令兩線的乘客分佈較平均。
jubilant 發表於 2007-3-15 02:11 | 顯示全部樓層

真的嗎? 我看來只是天水圍北的交通比較差

那就是用你的主觀標準吧

265B車程會快左,69X因多左人搭可以加返少少班次
這不是更好的服務嗎?

何以見得?

我又不是立法會議員或政客,為何要從這些人的角度去想?

大概我只想說你的話可圈可點
也想說, 即使你不是那些人也不代表你可以不需負責任的說話

AVW56 發表於 2007-3-15 22:54 | 顯示全部樓層

坦白說啦, 計天水圍居民的人口比例, 三湖區絕對係那『少部分人』

不過, 呢班三湖區居民成日覺得自己是天水圍的唯一『優秀民族』
因為佢地住私家樓, 有份交稅wo, 唔係我講架
係三湖區居民論壇, d居民自己咁講架

如果d巴士線唔方便佢地, 班三湖人又會走出黎話唔公平
上次的三湖區967事件, 簡直係轟動天水圍啦
就係為左三湖區居民而做成的事件, 引起好大回響

近期都有, 就係k73p事件囉
k73p本來服務天北架嘛, 點知因為三湖區居民,
強行要k73p經三湖區, 都算啦
但係k73p既然落到南區, 大家都估佢會經埋天慈
點知竟然係天祥路走, 唔服務天慈居民
何者霸道, 大家有眼見
komodo 發表於 2007-3-18 21:17 | 顯示全部樓層
元朗區議會消息,新巴士線往西部通道,由元朗西鐵站開,經:青山公路(元朗段)、朗天路、唐人新村交匯處、朗天路、天福路、屏廈路、洪天路、元朗公路、後海灣幹線、深港西部通道。

傘外的世界有一片蔚藍
ahbong 發表於 2007-3-19 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-3-13 20:41 發表

我好似由頭都尾都無講過69x快wo......
我只係有講過69x係名符其實的x特快線

*69x與西鐵行車時間相若, 所以小弟無係時間方面著墨提及

69X 乘客量流失特別嚴重
肯定是因為(1) 西鐵的行車時間比 69X 快(2) 西鐵月票票價吸引

當然距離西鐵站越遠
69X 及西鐵的整體行車時間會越接近
但對大部原有 69X 乘客來說(天盛及天耀近五萬名居民)
西鐵的時間優勢還是十分明顯的
exspeed 發表於 2007-3-19 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2007-3-18 21:17 發表
元朗區議會消息,新巴士線往西部通道,由元朗西鐵站開,經:青山公路(元朗段)、朗天路、唐人新村交匯處、朗天路、天福路、屏廈路、洪天路、元朗公路、後海灣幹線、深港西部通道。

冇啦啦兜入去天福路, 唔係唐人新村交匯處直去元朗公路咁過癮 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!