hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2007-2008年度油尖旺區路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2007-2008年度油尖旺區路線發展計劃

~誰@359~ 發表於 2007-3-12 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2007-3-12 23:19 發表
一分鐘就多一架半巴士,不過少左若干架非巴士的車,
點會不減反增?

若干=?
唔好忘記其他車輛比起巴士細架

原帖由 fleetline 於 2007-3-12 23:19 發表
我唔反對現時西洋菜南街塞車的說法,不過經過重整後,
就只有巴士能留低,減了咁多流量都會頂唔到咁?

唔好再講改左之後會點,你答我點解明明33A、66X行西洋菜街會好d,但都係唔改就得

咁非常唔好意思咁講,雖然有誤差機會,不過又係得到全
世界採用,用一個全世界都用的方法,有問題?

你究竟明唔明Mislead呢個字點解嫁

咁你好心就唔好叫297上山,乜線都話上山

以偏蓋全,你幾時見過我拉692上山呀朋友…

你完全冇去理過本身297乘客的感受?

唔見得你理過95M聯合班客囉…
又係你話既,你接受唔到既野又迫人接受?用同一標準好喎老友…

唔好再用老人家做擋箭牌,每一條線都有機會有老人家上
落,難道95M的老人家高貴D?

坐得95M既老人仲要去得聯合既係特別少少嫁啦…

如果6A入美孚巴總,我唔認為好合理,
不過從巴士公司角度上,兜入去就可以慳番幾架車,
肯做的機會率唔低

從巴士公司角度下話…95M咁多年都未死得起喎…
當然我唔排除今年會咩啦…

我都再講一次,唔該請你用同一個標準對待每一件事,
唔係經你樓下既就唔改得,唔關你事既就點改都得

好簡單,我既標準係因地制宜,當然你要打造我成為一個持雙重標準既人都冇你辦法
但係我相信italk板友既眼睛係雪亮既
字大只顯得人自大
admin07 發表於 2007-3-13 00:02 | 顯示全部樓層
注意:

請勿作離題討論。

B2板板主

板務文章
fleetline 發表於 2007-3-13 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2007-3-12 23:43 發表

若干=?
唔好忘記其他車輛比起巴士細架

唔好再講改左之後會點,你答我點解明明33A、66X行西洋菜街會好d,但都係唔改就得

你究竟明唔明Mislead呢個字點解嫁

以偏蓋全,你幾時見過我拉692上山呀 ...

細架又點,熟識果段路的人都知果度經常排滿的士及
泊滿私家車及貨車,成批車走晒呀,最少都多左一條
行車線比你行,巴士大架,不過佔用路面不及多架的
士啦

如果唔改路,西洋菜街交通係承受唔到,不過改善後
絕對承受到

98D, 297, 690, 694,仲有796B,點解要咁多線都兜上去?

兜左上去,你又有冇理過本身的乘客的感受?

任何人都唔應該有特別優待,我認為果兩個站的距離
係可以接受,我就唔會比特別優待,不過提提你,將
軍澳的病人,聯合不會歡迎你

如果條線夠客,駛乜驚比人開刀

當然因地制宜,自己樓下就特別優待,仲唔係因地制宜

因地制宜亦等同於雙重標準,我冇心情打造你,不過你
一次又一次為了自己的方便,去另其他人更不便

既然板主已作出呼籲,我也不作回應了
~誰@359~ 發表於 2007-3-13 16:13 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2007-3-13 00:18 發表

細架又點,熟識果段路的人都知果度經常排滿的士及
泊滿私家車及貨車,成批車走晒呀,最少都多左一條
行車線比你行,巴士大架,不過佔用路面不及多架的
士啦
如果唔改路,西洋菜街交通係承受唔到,不過改善後
絕對承受到

唔係下話,33A一個鐘先開得四五班車,只係改佢入西洋菜街都會頂唔順?都唔好提66X啦…
果條街其他車既數量係咪多到當你趕走晒之後,就可以塞多幾條密過33A一倍既線入去?
西洋菜南街既車流量唔計巴士之後係咪真係仲有咁多?
成個討論入面你都係Assume緊西洋菜南街既其他車流係比你「一分鐘一架半巴士」更多
咁如果唔係呢?係咪就表示你呢個「不增反減」既理論行唔通?
你從來都冇提出過你咁做可以趕走幾多小巴、貨車、的士、私家車喎…
而且點解我會提到其他車輛既size呢?因為大家佔用道路空間差別太大
一架12m巴士既長度分分鐘係兩架甚至三架私家車,你要條街可以容納到一分鐘一架半巴士
就需要趕走一分鐘三架甚至更多既其他車輛,西洋菜南街有冇咁既車畀你cut都係一個問題啦
仲有仲有,你封左亞皆老街,咁其他車點走?
入左通菜街同花園街D車都要搵路走嫁…
唔好同我講快富街,我係Focus o係快富街以南果段通菜街同花園街
字大只顯得人自大