hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [AUS/SYD]靜待出路
開啟左側

[AUS/SYD]靜待出路

nwfb1001 發表於 2007-3-15 12:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知佢仲會唔會出街做生意?

下層內籠

上層內籠

多謝收看~
kmb3asv3 發表於 2007-3-15 17:44 | 顯示全部樓層
如果有巴士愛好者想收藏MC, 呢個係好時機入貨

不過唔知呢個世界上仲有無原裝o既高背中巴椅, 有如大海撈針吧
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
 樓主| nwfb1001 發表於 2007-3-15 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2007-3-15 17:44 發表

不過唔知呢個世界上仲有無原裝o既高背中巴椅, 有如大海撈針吧

原來Ensign已經放棄咗呢架車?
仲聽聞呢部車會改開頂
CTB626-HE8132 發表於 2007-3-15 21:24 | 顯示全部樓層

Melbourne好似有一架~~
kmb3asv3 發表於 2007-3-16 05:21 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB626-HE8132 於 2007-3-15 23:24 發表
Melbourne好似有一架~~

Nah, I think the one in Melbourne was the same as this one, it got shipped to Canberra from Melbourne a couple of years ago - correct me if I am wrong though.
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
LA16-3ASV465-51 發表於 2007-3-16 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2007-3-15 17:44 發表

香港仲有兩部
一部係東涌封緊塵,另一部就三日唔埋就出車
ad63 發表於 2007-3-16 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2007-3-16 09:37 發表

香港仲有兩部
一部係東涌封緊塵,另一部就三日唔埋就出車

東涌有兩部呀, T104 (MC2)同T105(MC6).

volvo dafa
 樓主| nwfb1001 發表於 2007-3-16 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2007-3-16 05:21 發表

Nah, I think the one in Melbourne was the same as this one, it got shipped to Canberra from Melbourne a couple of years ago - correct me if I am wrong though.

又係香港來?
OT一問: Blue Mountain係咪有一架由英國來的MCW?
nwfb1110 發表於 2007-3-16 19:33 | 顯示全部樓層

但係如果要修復至昔日原貌好似好困難,
除左要搵番原裝高背座椅外,
另外要裝回側牌,尾牌及英國標準既倒車顯示燈,
仲有車門要改回兩摺門及換上原裝頭幅,
單係以上改動都唔知要用多少時間及金錢才得。

用貨船把這架MC運回香港都唔知要幾多船費先得。
宏  Wang
gordon 發表於 2007-3-17 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2007-3-16 16:24 發表

又係香港來?
OT一問: Blue Mountain係咪有一架由英國來的MCW?

係, 是來自Arriva的M450, 當初架車是在Woy Woy一個澳洲人屋企的, 後來出售到
Blue Mountain, 連埋不知在那裡找來的Atlantean, 代替當時在Blue Mountain Explorer
幾部Bristol.(M450也是Blue Mountain Explorer第一部真正曾經在London Transport
服役過的二手巴士.)

架車在Woy Woy時, 小弟也曾坐過, 還記得它到埗時到Ermington驗車, 之後行
Pennant Hills Road及Pacific Highway返Woy Woy, 由ME30的車主駕車.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法