hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [分享+討論]你們坐巴士有無遇過一些討厭的乘客? ...
開啟左側

[分享+討論]你們坐巴士有無遇過一些討厭的乘客?

ME 發表於 2007-4-15 18:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我就有喇!
早幾日睇外國某個Forum有消息話利物浦有間出名
專賣火車同巴士模型既舖頭有1:24MCW Metrobus樣板睇
我就專程坐巴士去Smithdown Road度踫下還氣
o係Liverpool市中心上左部去機場既86A
都唔知算係好彩定唔好彩
咁o岩就撞正班十鬆d歲既嘩鬼
本來諗住坐樓下就實冇問題
點知開左車唔夠一陣成班嘩鬼就由上層走返番落黎
其中兩個仲羅住一大紮麥當勞拿回來既飲管
周圍用飲管噴紙碎黎搔擾其他乘客
同車有中年男人睇唔過眼話佢地
不過佢地又唔多理
反而仲變本加厲
我都比佢地射中兩野
不過都唔夠樓上果位衣著光鮮既鬼婆慘
比佢地target左
由上層追到佢落下層唔停咁去噴紙碎黎搔擾佢
其實類似既行為我都唔係未經歷過
不過衰到唔停咁由樓上走到樓下
車頭走到車尾
唔停咁去搔擾其他乘客
我真係第一次見
你地又有無好似我咁遇過一些討厭的乘客?
歡迎同大家分享
BN1E18LE11WA5PE16SG8
kmb_gu657 發表於 2007-4-15 22:45 | 顯示全部樓層
呢d小事啦
我親眼見過有司機比客打左一拳添
Megabus 發表於 2007-4-15 23:01 | 顯示全部樓層

回復 #1 ME 的帖子

住在West Midlands地區的自己,這些事見怪不怪啦
sutrak 發表於 2007-4-16 02:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2007-4-15 23:01 發表
住在West Midlands地區的自己,這些事見怪不怪啦

其實o係英國好多地區都見怪不怪.

番o左香港覺得香港既年青一代算好乖.

不過有d唔明既地方....就係o係英國見d廿幾三十歲既人其實都ok,我相信佢地都係由呢d頑皮o既青年人變出o黎,唔知當中既轉捩點係點既呢~
wrightap 發表於 2007-4-16 06:51 | 顯示全部樓層
以前放工坐尾車返去...
我上車聽到上層好嘈...
所以坐左下層...
樓上d又係十鬆d歲既嘩鬼 ..
半程車都" b b boom boom",
個car佬後來停左架車係bus stop,報左police...
幾分鐘後有幾個police來到上",
d嘩鬼見到police即刻靜哂,
但個police講左幾句野d嘩鬼"her"佢,
之後全部比police趕哂落車....

不過其他乘客唔多理...
stagecoach。megabus。citylink
 樓主| ME 發表於 2007-4-16 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb_gu657 於 2007-4-15 22:45 發表
呢d小事啦
我親眼見過有司機比客打左一拳添

Seriously
Was it racially motivated?
The driver wasn't seriously injured, was he?
BN1E18LE11WA5PE16SG8
kmb_gu657 發表於 2007-4-16 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ME 於 2007-4-16 20:14 發表

Seriously
Was it racially motivated?
The driver wasn't seriously injured, was he?

No
The driver involved is an old English gentleman,
he didn't get hurt, as the anti-assult screen was there
and the guy had to put his hand through a small hole
so the force was gentle.
Megabus 發表於 2007-4-16 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2007-4-16 02:48 發表

其實o係英國好多地區都見怪不怪.

番o左香港覺得香港既年青一代算好乖.

不過有d唔明既地方....就係o係英國見d廿幾三十歲既人其實都ok,我相信佢地都係由呢d頑皮o既青年人變出o黎,唔知當中既轉捩點係點既呢~ ...

no... 唔係香港gei年青1代乖,只係佢地唔夠膽,(其實係錢作怪,d友仔想玩,但又驚俾人罰錢...)而且有事上黎交通公司職員都會出聲,唔會怕事而唔鬧佢地由佢地亂黎...

其實英國果班細路都驚死,所以佢地做gei野過份極都會有個譜,因為佢地呢d只係惡作劇心理,玩完就算,只求開心同出位…

文化始終都唔同,冇得比,所以都唔見得香港年青一代好乖
nwfb23 發表於 2007-4-16 22:58 | 顯示全部樓層
有次準備上車之際,係中門度飛0左一罐啤酒出街,爭0的飛中我
跟住上車條龍停0左,咁就望望車裡面仲乜事
原來個客同個司機鬧緊交,粗口橫飛,爭0的就大打出手,鬧0左5分鐘度
個客就落0左車

可能個客係車度隊啤,俾司機趕啦
nwfb23