hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 問小巴各波段的問題
開啟左側

問小巴各波段的問題

MEMPHIX 發表於 2007-4-29 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2007-4-29 09:39 發表

1.呢個情況,似係前者用左2波起步

係一波,後波下面果個
唔係OFF波上面個二波
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
MEMPHIX 發表於 2007-4-29 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2007-4-28 19:54 發表

咁可能係三波波牙有問題都未定喎

其實二轉四都唔係唔得0既
但係對波箱始終會造成一定傷害
(因為要扯高二波轉數一口氣轉四波)

如果係話傷害係扯高架車
甘即係無事啦噃
太低轉入都係傷
同埋…平時我楂車都扯到好高
MEMPHIX 發表於 2007-4-29 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2007-4-28 14:14 發表

本人(其實首文已講過)見過有司機在「波棍直上4波」的三菱用4波起步,都無問題。
這款三菱的4波可以開到超過80km/h。

豐田車:
本人常見4波行32km/h仍可以加速,相信2轉4都應該得,至少不會死火。 ...

五波行20KM/H都加到速架噃
係轉數作怪咋嘛
大油FULL落去扯轉數,一定扯得起

小巴呢啲車係預左比人成日扯高都無咩事
 樓主| superay 發表於 2007-4-29 12:48 | 顯示全部樓層

個人好討厭過份低轉的司機,因為太低沉的引擎聲令人不適之餘,多數都會好Chok。

反而部份高轉司機(多數是老司機)手車都好定,坐得好舒服。
特別推介觀青紅小FX5963(上車收費那位老司機,常用高轉數,但手車好定),舒服到不得了
MEMPHIX 發表於 2007-4-29 20:54 | 顯示全部樓層
如果你有架車
你就唔會討厭低轉
jevon 發表於 2007-4-29 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 MEMPHIX 於 2007-4-28 11:17 發表

原來閣下是小巴司機
失敬哂
小弟有個問題想請教吓你

我呢區有架小巴入親三波都好難
甘如果佢行緊二波谷高轉,再直入四波會不會有問題
因為師傅怕有事,所以唔敢試
架車係幾好力,轉數係教低左 ...

石仔完全無問題,我見過有司機平路只用1/3/5波行車,不過極高轉去低轉果下真係好chok...
二轉四唔係問題,但係最好只限平路或暗斜。
 樓主| superay 發表於 2007-5-1 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 MEMPHIX 於 2007-4-29 08:54 PM 發表
如果你有架車
你就唔會討厭低轉

但奇怪綠色小巴都有一部份司機極低轉起來又要chok......
既然是綠色小巴,油錢不用自己俾,雖然省油是好習慣,但省得太盡,我覺得不會省得多少之餘,傷車的成本還收不回。
MEMPHIX 發表於 2007-5-2 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2007-5-1 13:18 發表

但奇怪綠色小巴都有一部份司機極低轉起來又要chok......
既然是綠色小巴,油錢不用自己俾,雖然省油是好習慣,但省得太盡,我覺得不會省得多少之餘,傷車的成本還收不回。 ...

少左客同埋油用多左
老細好多時會出聲
雖然司機控制唔到

hkbw 發表於 2007-5-2 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2007-5-1 13:18 發表

既然是綠色小巴,油錢不用自己俾,雖然省油是好習慣,但省得太盡,我覺得不會省得多少之餘,傷車的成本還收不回。 ...

冇計的wo, 某位小巴大王旗下分判的公司真係乜都可以做得出的wo..

小巴波段, 你擺隻"介指"落去已經唔同晒, 試過有新石仔俾人擺左幾隻 "介指",
結果, 上映月台得十幾km/h..

又或者, 整粒釘落油門下面個位, 真係點踩都冇用, 有時就算唔夠轉數都焗著轉波...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| superay 發表於 2007-5-3 02:09 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-5-2 08:03 PM 發表
冇計的wo, 某位小巴大王旗下分判的公司真係乜都可以做得出的wo..

小巴波段, 你擺隻"介指"落去已經唔同晒, 試過有新石仔俾人擺左幾隻 "介指",
結果, 上映月台得十幾km/h..

又或者, 整粒釘落油門下面個位, 真係點踩都冇用, 有時就算唔夠轉數都焗著轉波...

我相信我乘坐的小巴線沒有這種情況。
因為同一部車給另外一些司機可以開得好快。
所以......最好都是同線的自動波小巴,司機不用轉波之餘,乘客又舒服。
(最好是摺門自動波,plug-door那種開關門聲極煩。)