hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴92R加強服務
開啟左側

[服務調整] 九巴92R加強服務

Kingston_Kwan 發表於 2021-5-9 10:23 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2021-4-3 01:14
咁樣仲衰過91R只往坑口短棍

當91R短棍都有人搭果陣, 92R開坪石短棍仲唔發過豬頭?
X你老母麥淑X
 樓主| FBI2 發表於 2021-5-9 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-9 10:23

92R應開多d坪石短棍
EX-TL 發表於 2021-5-10 01:04 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-5-9 10:26
92R應開多d坪石短棍

咪當班客傻至得, 短棍咪即係全費$18.3出彩虹站, 有客會上檔嗎, 頭先搭94出西貢途中check ETA, 成個西貢市的巴士路線都有ETA, 淨係閂左92, 92R總站有車等客, 92都排咗好多人, 縱使總站個大mon冇show 92開車時間.

我入完惠康買梳蕉出嚟就見92上緊客, 可惜佢等唔切, 我過咗一半斑馬線佢開走咗, 即刻調頭去搭1A, 平過92R將近一半, 結果我坪石落車前追過咗架92R同三架92.

要快嘅唔駛諗一定係小巴!
THomas20010808 發表於 2021-5-10 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-5-10 01:04
咪當班客傻至得, 短棍咪即係全費$18.3出彩虹站, 有客會上檔嗎, 頭先搭94出西貢途中check ETA, 成個西貢市 ...

其實香港好多人都唔識坐小巴,比$18.4出彩虹站大有人在
ViviTse 發表於 2021-5-10 04:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-16 18:33
要出都唔會揀藍田站1. 藍田一帶同將軍澳/ 西貢之間冇太大需求/ 聯系
2. 觀塘會塞迴旋處嘅時候,藍田一樣 ...

都係嘅,如果"792A"落山後參考796S收費($5.2),其實就算無優惠去轉,雖然係貴,但至少平過102 ($9.6),應該實有人照搭
不過咁行法,102唔反對就奇,再加上91S分分鐘未來會變埋持分者之一
所以792系若要落將隧,出去中九龍一帶可能比觀塘更容易
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2021-5-10 04:42 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-5-9 10:23

其實91R短棍有人坐都唔奇,一來要行街/食嘢/揾商場去廁所 坑口都齊晒,二來要轉鐵 行幾步亦有得轉,三來同103M都係差1蚊左右姐,但至少有車可以即刻上

反而諗緊點解九巴會開短棍,係因為需求真係大?
定係後段去唔去都無分別(轉鐵客肯照落,可以短棍慳油錢)?還是推班客去98系(而非296,796系)?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
天空之神 發表於 2021-5-10 07:33 | 顯示全部樓層

咪當班客傻至得, 短棍咪即係全費$18.3出彩虹站, 有客會上檔嗎, 頭先搭94出西貢途中check ETA, 成個西貢市 ...

月票客多謝老九都黎唔切
.
EX-TL 發表於 2021-5-10 09:24 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-5-10 03:37
其實香港好多人都唔識坐小巴,比$18.4出彩虹站大有人在

你又講得冇錯嘅, 新屎坑行山客連新界1A咁聞名都唔識, 總站有人噏幾句昆左上92R唔出奇.
Fong_2132 發表於 2021-5-10 10:56 | 顯示全部樓層

小巴上到車就係快ge, 不過可能排半個鐘都上唔到車
teddybus 發表於 2021-5-10 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層

願者上釣者

復活節期間係牛池灣村,見到架96R埋站,一路唔開車,稽查不斷嗌 “西貢” “西貢”,其間有架92埋站,上完客走埋,架96R都唔開,稽查繼續嗌,結果我諗架96R前前後後停左起碼10分鐘先開車!