hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 X98 特快來往 彩虹邨紅萼樓 及 將軍澳工業邨 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議開辦 X98 特快來往 彩虹邨紅萼樓 及 將軍澳工業邨

樓主| ViviTse 發表於 2021-4-14 17:47 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-4-14 15:18
提起科大客,如果將91P延長至工業邨呢?(半見村之後直行去環保大道)科大客同工業邨客搭同一架車咁好唔 ...

但九巴和居民會反對嗎?因為91P原意係作為短棍疏導91M,延長後九巴可能覺得失去疏導作用 變返開91M算?
而居民方面,工業邨至彩虹一直收$11.3,而彩虹至工業邨都要$9.3,唔知科大及91P沿線乘客會否反對大幅加價呢?

所以我認為開辦新線較能「完美避開」呢類爭拗(除非290B全日化+行科大,以換91行將轉觀轉,咁又另計)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Citcalag 發表於 2021-4-14 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-14 17:47
但九巴和居民會反對嗎?因為91P原意係作為短棍疏導91M,延長後九巴可能覺得失去疏導作用 變返開91M算?
而 ...

290B行壁屋去補到91位呢,暫時我諗到會有幾個問題:清水灣道兜入科大(南/北)車程對將軍澳客唔吸引,清水灣道沿線會變左硬食荃灣價,另計行舊清用車問題。用短車去荃灣?定係行返出去新清呢?

如此一來,不如飛將南行富康更好,反正本身果班車同290X相隔好近,甚至可以考慮清水灣半島下站怡心園
3ASV174 發表於 2021-4-15 01:18 | 顯示全部樓層
樓主會唔會考慮上 Google 度下呢條線個里數,收費上限係幾錢先?

如果真係要收 $11.4,可以考慮將軍澳工業邨後,經埋百勝角、清半、延長到坑口做總站
反正坑口都好想要條隧道出市區既轉乘線
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| ViviTse 發表於 2021-4-16 14:38 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-4-14 20:59
290B行壁屋去補到91位呢,暫時我諗到會有幾個問題:清水灣道兜入科大(南/北)車程對將軍澳客唔吸引,清 ...

清水灣道兜入科大果5-6分鐘 的確對將軍澳客唔太吸引,不過視乎目的地幾遠啦
(例如彩虹咁近 果5-6分鐘喺車程個百分比唔細,但去到荃灣咁遠 果5-6分鐘可能較微不足道)

至於價錢方面,我認為可分為兩類,一係轉九巴線客(將-$4.2變為-$9.0即可),二係短途/轉鐵客(繁時留巴士, 非繁小巴加車)
至於新清or舊清,我個人prefer新清,但若只有短車/擴闊到舊清/etc,咁行舊清都無所謂嘅

反而91/290B呢個方案,我較擔心資源分配嘅問題,例如290B全日之後 290,290X兩線會否被削資源?
而91,91M,92用車數量又會有幾多影響?最終巴士公司投放喺西貢區嘅巴士資源 會係增加定減少?
所以我認為91/290B方案 雖然無11樓所提嘅缺點,但都未必係一個好方案

至於290B清半下站怡心園,個人無太大意見,但唔認為巴士公司會肯,因為客源無增加(工業邨唔會少2-3個站多咗人搭)
反而現有客源減少咗(做少咗一個將南),所以我一直提290B嘅建議 都係減一個客倉嘅同時 增加另一個服務範圍,
例如290B上科大,或者大少少工程 工業邨>百勝角>將市>觀繞>九龍灣>黃大仙>葵荃,會好過純粹飛站

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆