hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長假後首個上課日,家長車塞爆寶馬山,行路快過巴士10分 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 長假後首個上課日,家長車塞爆寶馬山,行路快過巴士10分鐘

ryumew 發表於 2021-4-12 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層

大圍去觀塘都係,80P可以坐滿上下層走人
siuming0213 發表於 2021-4-12 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-4-12 17:11
將隧都會見到返學校而加長嘅車龍。。。。。

未有疫情時,朝早坐0620嗰班694一過巴士廠未轉上將隧係龍尾...希望將藍隧道快啲通車!
Waiyin12 發表於 2021-4-12 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-4-12 16:34
今日啲學生有幾大比例係朝早上堂? 因為我見啲學校繼續 分年級分上下晝咁 上 ...

最多2/3

不過疫情下復課搞出家長車車海都唔係第一次 :/

唔係學校區,但我2月中農曆年假後,朝早8點鬆d坐286C,埔公係無點塞車嘅
(略為減速咁;冇拉過手掣)
barking 發表於 2021-4-12 20:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-12 15:55
疫情下有私家車的話, 唔想迫巴士改坐私家車導致塞車都正常

SARS當年我地都係搭巴士地鐵返學。
換句問閣下,疫情過後,果班家長會否放棄私家車接送?

leonchunghk 發表於 2021-4-12 20:33 | 顯示全部樓層

唔一定,如果教職員有做檢測係可以申請返足6級
VA73@2A 發表於 2021-4-12 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
leonchunghk 發表於 2021-4-12 20:33
唔一定,如果教職員有做檢測係可以申請返足6級

會唔會係國際學校例外

記得第三波之前復課,國際學校係早過其他學校復課

寶馬山家長車九成都係山頂嗰間國際學校
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-12 21:02 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2021-4-12 18:42
大圍去觀塘都係,80P可以坐滿上下層走人

80P而家減左班, 隆亨條龍仲長過未有屯馬線之前好多, 7分鐘一班依舊可以坐滿企少少上獅隧。

但顯徑/隆亨真係咁多學生去東九返學咩? 有無版友分析下?

我以前中學喺沙田區, 15%係外區生, 我果班40人, 有2個坐竹園,1個住慈雲山咁大把, 計返比例算少。而且, 東九入沙田, 點都多人過沙田出東九返學吧?

反而搭80喺新翠/80A喺顯徑落就大把
X你老母麥淑X
JX9097 發表於 2021-4-12 21:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-12 15:55
疫情下有私家車的話, 唔想迫巴士改坐私家車導致塞車都正常

0生,唔識唔好扮識好唔好?唔識就收聲,咪衝出嚟6__8

我就早十零年喺寶馬山讀過4年書
當年寶x,漢x,英x啲學生已經99%坐私家車

成條慧翠道,校園徑,寶馬山道(賽西湖對上)日日名車展
尤其是寶x,三個人坐喺一架車等主人放學
而你知唔知啲小朋友住邊?
峰景,寶馬山花園比比皆是...
區議員仲好厚面皮咁__樹仁學生係「元兇」

收手啦,0生
出嚟一次__一次

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
AVW28 + 3 真係以為樹仁學生個個屋企開銀行既?係既仲.

查看全部評分

053h4 發表於 2021-4-12 21:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leonchunghk 發表於 2021-4-12 21:29 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2021-4-12 20:59
會唔會係國際學校例外

記得第三波之前復課,國際學校係早過其他學校復課

基本上私家車送返學嚟嚟去去都係嗰兩間國際學校,

路就得一條,車就塞死晒