hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉乘無咗???
開啟左側

[問題] 轉乘無咗???

GD1570 發表於 2021-4-16 17:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我唔知道小九汽班友仔點做嘢⋯⋯
個轉乘係咪無咗我都要親身去試試⋯⋯
但如果真係無咗的話,
我覺得小九汽真係有點兒那個囉。
通告唔出已經係一大問題啦!

同樣,依家57M、58M、61M同67M要轉53的話,
根據網頁顯顯係話要喺大窩口站或之前上車,
荃灣千色店後上車轉53唔知係點樣喇⋯⋯

歡迎討論。

你有你可愛,我有我好笑。
AVBWU291 發表於 2021-4-16 18:31 | 顯示全部樓層

青沙線轉西隧線個二次轉乘都疑似冇咗(有待求證)
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Fong_2132 發表於 2021-4-16 18:33 | 顯示全部樓層
真買張用票好過, 左度右度d轉乘優惠, 又唔係平得多
JF7222 發表於 2021-4-16 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-4-16 18:31
青沙線轉西隧線個二次轉乘都冇咗

即係287x轉280x轉968,968要俾全費?
AVBWU291 發表於 2021-4-16 20:52 | 顯示全部樓層
JF7222 發表於 2021-4-16 20:00
即係287x轉280x轉968,968要俾全費?

官網冇話有二次轉乘,問過客服,就話有(但佢哋嘅答覆個語氣都唔太肯定)。未試過,未能肯定,但價錢就肯定同982X一程過唔同
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| GD1570 發表於 2021-4-16 22:58 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-4-16 18:33
真買張用票好過, 左度右度d轉乘優惠, 又唔係平得多

問題係:加價前有,加價後無,咩玩法?

其次,真係無咗嘅話,一張通告都無,咩服務態度?
如果唔係無咗嘅話,請問網頁係咪應該確保準確呢?
再者,班CS只係靠睇返網頁嚟答問題,咁要個網上CS嚟做乜呢?
睇網頁搞掂啦!

講到幾有heart,依啲位就睇到可以幾有heart囉!
psypericarp 發表於 2021-4-17 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層

今次其實轉乘加幅相對大過每條路線加幅,有少少變相加上加
lsc04d11 發表於 2021-4-17 04:11 來自手機 | 顯示全部樓層

你附圖的case不可信  置樂同井財街喺同一分段點  置樂至大欖都係靠53轉車(61m兜三聖大欖涌,53上落客機會比52X低仲有係荃灣價,所以有53一定係優先)  如果你附圖的沒轉乘 一早有人嘈左
仲有 佢句適用於藍地前上車 係因為藍2地前係全程價 富泰後有分段價 等同68A洪水橋前轉車補差價之餘仲要補多(未加價)前7毫(而家係9毫?) 唔通洪水橋至藍地,虎地,屯公三站客就唔洗轉車咩?  同道理 一早會有人嘈左

係好多時你搵cs答問題 其實仲衰過問巴士迷 佢只係會幫你搵大家都見到既網頁資料。。。。

樓主| GD1570 發表於 2021-4-19 11:58 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-4-17 04:11
你附圖的case不可信  置樂同井財街喺同一分段點  置樂至大欖都係靠53轉車(61m兜三聖大欖涌,53上落客機會 ...

問題係喺九巴網頁又真係無咗富泰之後有轉乘依樣嘢⋯⋯
所以我先咁問。
然後問咗,CS叫你「以網頁為準」,咁係咪即係無呢?

同埋,睇返53個轉乘表,如果轉59M、60M同66M可以御海峰或之前登車,
轉其他屯轉綫就要喺藍地站前登車啵⋯⋯

BTW,我應該明天或後天會去試,到時再報告。
無論結果係點,都可以引證到班CS廢到無倫囉。

EvilKo 發表於 2021-4-19 17:05 | 顯示全部樓層

如果BBI真係跟個網站行根本就唔sense
北行屯公車轉53屯門落車有BBI
南行53屯門上車轉屯公車反而冇BBI?

如果真係唔得,咁就可能真係set八達通收費班友見住官網搬字過紙,喺改收費時手多多改埋個BBI去