hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-2 01:09 | 顯示全部樓層

martin2000 發表於 2021-5-1 18:30
其實呢條線個轉乘係點玩? 轉返北區/大埔/馬鞍山就睇得明,返沙田嗰啲其實係有回贈定點? 全部都高過第二程車 ...

我就中左伏既
拍左雙向分段下一程轉81K收足全價
等緊CS覆有冇得退
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dennis28a 發表於 2021-5-2 05:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-1 06:36
潑冷水唔係問題,但你啲論點要make sense先得架
上面10598C認為班客會傾向搭過海東鐵,我覺得可以討論
...
至於大埔,巴士市佔率高之下,基本盤其實都唔差
但你問我東區人會去邊區多啲,火炭+大圍+沙市明顯會睇高一線
九巴249X/88X/88/263/269D全部開去沙市大圍火炭,而非大埔,唔係無原因

其實你講得依句,就知邊個人諗法有問題,
你上面講所有線全部開去沙市大圍火炭,絕對唔係因為大埔需求細過沙市大圍火炭,
咁睇邊個亂黎顯示易見。

又係你話人平日晚有社交需求,火炭有人返工,正常人放工約人行街睇戲食飯出尖沙咀好正常下化?
火炭有人返工,無人做做下野跨區工作既?280X 轉西隧 BBI 車去過到海。
我拎 280X 講又係亂嗡一通?因為佢唔係住宅區?咁就奇啦,大圍沙田火炭會平日專登跨去東區(或倒轉),需求大得過火炭出尖沙咀?

既然你覺得我講 694、798 客量分佈錯晒,無問題嫁。
不過你講到 798 無咩東鐵轉車客,將南人又好似唔鐘意搭 798,其餘平日非繁時間靠將北人(依個純住宅區)同沙田人乘客維生。
然後又講到大圍沙田火炭唔同,商場舊區工業區樣樣齊,大圍得條大圍道村屋都叫舊區好好生意吸引人跨區過去。

咁你講到離晒地,我都係唔反對 989 開全日啦,反正蝕死只係巴士公司,又唔係我。
咪試下加速令善水有經營壓力囉。

提提你,989 收緊 17.9,22.3 公里,轉埋 930 入荃灣 18.6,轉 962 入屯門 24.6,入天水圍 25.5。
善水有 930 962 969 轉 720 18X 無 BBI 唔做,作為乘客,善水肯回饋社會不知幾好,
最好就開到 15 分鐘一班 989 比我地轉車,方便我地係西隧口唔好食西北風。
惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2021-5-2 05:19 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-5-2 00:16
某版友之前都講到 W1 大把客的。
實際一睇條數都知冇得救。

W1跟我咁講咁做就大把客。
佢唔派灣仔銅鑼灣,又或者唔入繞道拉去東區,關我咩事。

castanopsis 發表於 2021-5-2 07:47 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-5-2 05:12
其實你講得依句,就知邊個人諗法有問題,
你上面講所有線全部開去沙市大圍火炭,絕對唔係因為大埔需求 ...

咁你不如又解釋下,249X/88X/88/263/269D點解開去沙田而唔係大埔?
北上客、大隧轉車客,開去大埔/太和站一樣做得到
如果大埔係多外區人去過沙市大圍火炭,點解堆線會開咗去沙田?

記住,我無話過大埔居民所衍生既需求,大過大圍沙市火炭居民
我係話其他住宅區既居民(e.g. 88秀順安達臣/263屯門/798將軍澳),去大圍沙市火炭多過去大埔
如果講出新界東居民出市區既需求,大埔係優先過河西
但住宅區去新界東既需求,沙市/大圍/火炭夾埋,明顯多過大埔

所以307P至今未開到全日/逆向,唔等於989無呢個條件,你個立論係唔成立

又係你話人平日晚有社交需求,火炭有人返工,正常人放工約人行街睇戲食飯出尖沙咀好正常下化?
火炭有人返工,無人做做下野跨區工作既?280X 轉西隧 BBI 車去過到海。
我拎 280X 講又係亂嗡一通?因為佢唔係住宅區?咁就奇啦,大圍沙田火炭會平日專登跨去東區(或倒轉),需求大得過火炭出尖沙咀?

睇咗幾次都唔明你究竟講乜
東區多人住,所以多人去火炭返工
尖沙咀少人住,所以少人去火炭返工
你攞條280X出來,話逆向客量低,然後話989都會唔掂,點講都講唔通

至於非繁,火炭客量差就一定,但呢啲時段可以靠沙市大圍
Again,住宅區<>沙市大圍,只要住宅區一端人口基數大,時間有吸引力,非繁差極有譜

既然你覺得我講 694、798 客量分佈錯晒,無問題嫁。
不過你講到 798 無咩東鐵轉車客,將南人又好似唔鐘意搭 798,其餘平日非繁時間靠將北人(依個純住宅區)同沙田人乘客維生。) J( @* N* h$ S
然後又講到大圍沙田火炭唔同,商場舊區工業區樣樣齊,大圍得條大圍道村屋都叫舊區好好生意吸引人跨區過去。

我唔係話798無東鐵客,我上面用既字眼,係“無你想像中咁高”
事實上,返將軍澳方向,東鐵轉798,要行要等,其實真係唔多吸引
計落除咗寶林仲叫做有誘因用之外,坑口將南都唔會咁做

又講多少少
上次疫情前798數客,星期六山尾街開2124,火炭上13人,沙市上66人
當時駿洋邨未入伙,火炭係純工業區,靠間大排檔同工業區散客,都上13人
沙市幾個大商場,食肆數量我估多十倍都唔止,呢66人,明顯唔會大部分係東鐵客

我覺得你要分清楚
將軍澳居民去沙田,同沙田居民去將軍澳,係兩樣嘢來
將北係純住宅區,沙田火炭唔係
所以沙田居民會相對少去將軍澳,將軍澳居民則會比較多去沙田
事實上,798亦明顯係中午前去沙田,中午後返將軍澳比較好客,好合理呀,係咪?

如果做埋北角筲箕灣,989東區沿線人口唔少得過將軍澳
中午前去沙田/中午後去港島,正常都唔會差過798好多
但同時東區多人之餘,唔似將軍澳,仲有商業區/舊區
變咗989個雙向客源,其實仲硬淨過798
呢個concept,真係好難理解咩?

989唔算貴
但實際上睇返佢行車時間,回本門檻對比市區過海線,其實唔高
如果989/933都無潛力,不如你講下新城仲有乜嘢線可以做?
唔通真係靠5B/2A啲流水客過世咩

0q9w8e 發表於 2021-5-2 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-2 07:47
咁你不如又解釋下,249X/88X/88/263/269D點解開去沙田而唔係大埔?
北上客、大隧轉車客,開去大埔/太和站 ...

我屋企人坑口去上水
都寧願藍田轉277E
castanopsis 發表於 2021-5-2 08:05 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-5-2 07:58
我屋企人坑口去上水
都寧願藍田轉277E

我通常用102轉
會快過地鐵/798少少
去大埔就多數798>74X/75X,避開四美街鑽石山站個圈
798轉東鐵就真係唔會係考慮範圍之內
EE9255 發表於 2021-5-2 10:09 | 顯示全部樓層

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2109237-1-1.html
喂,989個post係度呀
黎到第62頁已經離題到一個900都睇唔到

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
HV7025 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

Anonymous 發表於 2021-5-2 11:26 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-29 09:33
非繁有必要停上環一站。

但到時18X會同潛在多條西隧東區全日線競爭,而最終結果就係18X上環轉乘基本盤D客 ...

如果東區線行上環,咁不如加密18X就得,使咩大費周章拗幾十版睇下邊條線夠潛力做全日

西隧口轉車完全做到上環站嘅功能,全日東區線停上環根本冇用

053h4 發表於 2021-5-2 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-2 11:26
如果東區線行上環,咁不如加密18X就得,使咩大費周章拗幾十版睇下邊條線夠潛力做全日

西隧口轉車完全做 ...

無用就肯定唔係。雖然我個人一向唔睇好信德過大海有未來,但係未來開番關,頻密班次有利於搶落船客。

而東區的西隧線停上環,係略為增加行車時間下做更多客,而且長途客有可以坐直車,值得做。
0q9w8e 發表於 2021-5-2 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層

而家坐緊74X出觀塘 都唔見科學園有好多人等車 一個起兩個止咁