hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 933 4月26日開線
開啟左側

[路線消息] 933 4月26日開線

sq285 發表於 2021-4-22 10:35 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2021-4-22 07:59
原來厹禮讓到要 30X 234X 37 33A 送客俾善水
睇嚟 930 回程開下繁西區起載都有得做
...

西隧收費廣場北行上930系班客一係來自九龍站

一係由其他9字頭線轉過嚟

關彌敦道咩事?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
DC3938 發表於 2021-4-22 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
其實出港島東應否行番戴麟趾,可以吸納港鐵客!
S3V1742C 發表於 2021-4-23 11:57 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2021-4-22 10:35
西隧收費廣場北行上930系班客一係來自九龍站

一係由其他9字頭線轉過嚟

青衣南版友成為日最鍾意亂提建議
果次仲話要43縮短去服務佢地班大帝
簽名被屏蔽
384047x 發表於 2021-4-23 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2021-4-22 07:59
原來厹禮讓到要 30X 234X 37 33A 送客俾善水
睇嚟 930 回程開下繁西區起載都有得做
...

有金鐘起載其實夠,再加倒不如拆一條中銀大廈直出公路,一條金鐘起載,同鐵鬥下,因為我怕再加密一班頂閘一班吉車情況更常見,始終而家已經成日拖卡
hy3yg 發表於 2021-4-23 18:12 | 顯示全部樓層
其實933有潛力做全日,但其實覆蓋範圍會唔會太窄,如果延長麗城荃景圍愉景新城會唔會更好更吸客,同埋全日會唔會考慮經北角同筲箕灣,同埋如果客量理想,回程不經中環加速車程,相信吸納更多客。

仲有葵涌版933都值得做,不過覆蓋範圍要研究,同埋葵涌有紅小去東區。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-23 18:39 | 顯示全部樓層
hy3yg 發表於 2021-4-23 18:12
其實933有潛力做全日,但其實覆蓋範圍會唔會太窄,如果延長麗城荃景圍愉景新城會唔會更好更吸客,同埋全日 ...

少站回車快反而係做全日嘅潛力嚟,好過揾989做,橫掂主菜都係西隧轉乘
去荃灣都差唔多喺堆投摽線中叫短線,唔使搞長轉短回水叫做易搞好多

至於荃灣仲有冇得延長或分支,好視乎可唔可以東區線名義踩入九巴麗城荃景圍等地頭
究竟係933開荃灣其他地區分支,定係934/935/936開東區分支都有排拗
053h4 發表於 2021-4-23 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-23 18:39
少站回車快反而係做全日嘅潛力嚟,好過揾989做,橫掂主菜都係西隧轉乘
去荃灣都差唔多喺堆投摽線中叫短線 ...

本身就係for成個荃灣,否則就一早比城巴開930系分枝啦
hy3yg 發表於 2021-4-23 19:29 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-23 18:39

下下西隧轉乘,咁所有車唔駛開靠轉乘可以了,還有普遍市民坐巴士習慣一程過,如果要轉乘,坐港鐵不好?
另外,933係招標線,如果玩插旗,要招標有咩用,而且東區荃灣獨市,延長覆蓋範圍和服務不是更好吸客,就算不延長麗城荃景圍,愉景新城沙咀道經一經都好,另外,934/935/936等開東區分支最多繁時,如果全日933延長更令更多市民受惠,同客源潛力好大。
williamau 發表於 2021-4-23 19:32 | 顯示全部樓層

989做既地方有D位連西隧線都無, 點解要搵條同930X幾乎重疊既黎全日而唔揀989?
27131118 發表於 2021-4-23 22:09 | 顯示全部樓層

hy3yg 發表於 2021-4-23 18:12
其實933有潛力做全日,但其實覆蓋範圍會唔會太窄,如果延長麗城荃景圍愉景新城會唔會更好更吸客,同埋全日 ...

做全日嘅話跟N930走線環宇海灣之後兜埋大窩口葵涌邨同葵芳客量更有保證