hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解行東九龍走廊啲巴士係回程唔停紅磡 ...
開啟左側

[問題] 點解行東九龍走廊啲巴士係回程唔停紅磡

Ricky403 發表於 2021-5-9 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2021-5-9 17:49
題外話:
其實開15X反而係抽15 d車同開5P抽5C d車一樣咁過份
應該呢開15X 應該抽215X d車, 開5P 應該抽 5 d ...

15X做紅土,15做紅土,215X就主要做尖沙咀
抽215X車更加唔拉更
5P/X例子都唔啱,開黎係服務慈雲山,抽5號車富山資源?hmmm......

至於東九廊嘈音問題,除非你入伙早過條橋起好,咁就可以好似溱岸八號咁反對
否則頂多爭取加隔音屏,絕啲講句,條橋都起咗喺度,買樓/租樓嗰陣應該要知會嘈㗎
要求其他區途經啲巴士減班,呢個做法同要求東鐵慢駛一樣咁無賴
xdxd 發表於 2021-5-9 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-5-9 19:13
15X做紅土,15做紅土,215X就主要做尖沙咀
抽215X車更加唔拉更
5P/X例子都唔啱,開黎係服務慈雲山,抽5號 ...

咁15X開嘅原意係for 215X繁時飛曲街嘅…睇返藍田段服務範圍 都係跟215X而非15…
74queen 發表於 2021-5-9 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-5-9 03:28
都有紅磡人嫌15X太慢

周不時係紅磡搭15X返觀塘 其實同非繁15啲時間差唔多 嫌慢嘅應該平時都唔會搭15

不過其實都冇得揀 山谷道下繁上到215X先算
74queen 發表於 2021-5-9 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-5-9 18:20
抽車呢樣真
不過15X其實可以諗諗全日,改循環行天橋直入蕪湖街,入黃埔、紅鸞道再跟返原線入藍田,做返真 ...

循環版15X唔會有土瓜灣人搭… 仲要上下繁塞係東九龍走廊望住自己屋企
xdxd 發表於 2021-5-9 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2021-5-9 19:24
循環版15X唔會有土瓜灣人搭… 仲要上下繁塞係東九龍走廊望住自己屋企

諗緊專做紅磡/黃埔,同鐵鬥下…
土瓜灣人都係上返11X/15
PC2625 發表於 2021-5-9 20:37 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2021-5-9 02:06
80年代
連101/111等過海隧巴都停過曲街

對, 還有 116 及後來的 108, 那是有建造石屎上蓋的舊式巴士站, 而蕪湖街與漆咸道西行交界當年未有交通燈位, 蕪湖街出來的路口只有 (讓) 牌
Ricky403 發表於 2021-5-9 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-5-9 19:17
咁15X開嘅原意係for 215X繁時飛曲街嘅…睇返藍田段服務範圍 都係跟215X而非15…
...

九巴係有啲取巧嘅
215X始終成舊肥豬肉,繁時客多到滿瀉
15就頹線一條,咁咪拎走15啲車
但係我始終認為15X更似15而唔係215X,因為佢要經土瓜灣下路去紅磡
況且,就我記憶所及,15X只係作為「補償」,而唔係100%替代
TankKingEH9697 發表於 2021-5-9 20:53 | 顯示全部樓層
而家要埋曲街 基本上先陪塞過燈
去到差唔多到站靠硬cut落人
再塞一陣抽出去 重未計前面死亡交叉
219叉/ 98D o個d已經過哂poly
呢個站有得飛一定飛
坦克王EH 9697
Ricky403 發表於 2021-5-9 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-5-9 19:38
諗緊專做紅磡/黃埔,同鐵鬥下…
土瓜灣人都係上返11X/15

如果做循環,係咪掉轉好啲?停完紅磡南道可以用溫思勞街隧道上番東九廊同機隧
xdxd 發表於 2021-5-9 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-9 20:53
九巴係有啲取巧嘅
215X始終成舊肥豬肉,繁時客多到滿瀉
15就頹線一條,咁咪拎走15啲車

取巧呢點的確…但同時又令到而家定位太模糊,想升佢全日又驚鎅15客…
同時15又唔係真係咁頹 個人覺得點都遠遠好過14,而又差過17咁…

至於師兄下面嘅講法,我覺得都不無道理。
但而家11X/15X上行行法(即經下路落紅磡)都比部分客嫌慢(如jpoon師兄所示),加上如果係方便215X飛曲街嘅,咁行蕪湖街入口,服務返紅磡西部、近機利士南路一帶嘅客似乎合理啲,仲可以比大半個紅磡一帶叫兩飛,15/新15X都得。我期望新15X係可以主力做紅磡(唔包土瓜灣)往來觀塘嘅客
師兄嘅行法照顧到晒紅土,兼且對黃埔/紅磡灣嚟講有住尾站上公路嘅優勢,同時疏導到觀市(11X西行)/山谷道(215X東行)堆上唔晒嘅客,但咁樣一嚟215X全日飛曲街嘅理由仲係有啲薄;二嚟對紅磡(尤其末端嘅黃埔)嚟講,碌晒成條下路喺觀感上麻麻;三嚟站位相反,大部分人無得15/15X二揀一,見車就上。