hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴797客量問題(非客量報告)
開啟左側

[問題] 新巴797客量問題(非客量報告)

053h4 發表於 2021-5-10 15:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
10598C 發表於 2021-5-10 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-5-10 00:33
認同去啟德好啲 可以同22 22M重組減少兜路情況
再加返九龍段嘅雙向方段

797去啟德的話,可以做九龍灣商貿區去屯馬線接駁,另一方面做啟德私樓去九龍灣商貿區、觀塘商貿區流水
順帶一提個人覺得797應該擺工業邨做總站,來回程繞經康城站

22M其實最尾應該做跑道區專線,沿跑道直去沐泰街,唔再兜入九龍灣商貿區
商貿區流水搵22號做曬去
053h4 發表於 2021-5-10 16:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2021-5-10 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2021-5-10 12:04
講返句啦,797的載客量比以前好好多啦,繁忙時間都有滿車的機會。非繁忙時間咪好似其他新巴將軍澳線咁客量 ...

回車快?觀塘九龍灣塞成咁,將隧又日塞夜塞
好令人懷疑喎
點睇佢客量同796X 798等線冇得比啦
好似其他即係796S 797M咁客量?
dennis28a 發表於 2021-5-10 18:14 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-5-10 17:10
回車快?觀塘九龍灣塞成咁,將隧又日塞夜塞
好令人懷疑喎
點睇佢客量同796X 798等線冇得比啦

就算唔塞車,797 康城站飛出將轉單程都 20-25 分鐘啦,
淨係康城自轉都 8-10 分鐘。

797 45-50 分完一單返康城根本無可能,40-45 分頂盡咪去到企廣掉頭。
惡意回復是不道德的行為。
lsc04d11 發表於 2021-5-11 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-5-10 18:14
就算唔塞車,797 康城站飛出將轉單程都 20-25 分鐘啦,
淨係康城自轉都 8-10 分鐘。

我就完全唔明 變左要喺消防局轉  冇得停站都咁嘅時間 點解唔落駿才街駿宏街咁樣轉一轉呢?
(即使未工程前用環澳路都唔覺快幾多)

因為招標/98而令797咁樣?
如果避98真係可以停
mega plus,環保大道
大赤沙消防局,環保大道(有站彎但未開嘅已封沙塵站)
電視城,駿才街
貿發局,駿才街(睇情況許可而加)
香港氧氣,駿日街 (我知公司改左名,但呢個站常有小巴泊喺度等客)
返領都首都

都係嗰句 唔鍾意全日都咁行 都可以試幾班放工丫
ricky 發表於 2021-5-11 09:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-5-10 00:14
將轉上796X係采頤落車行入去快過797多多聲,再唔係搭黨鐵嘅話一早落車到埋
797其實應該去啟德做流水多啲
...

你計將隧轉車站上車,796C/796X梗係快過797,但797由康城開出,去到新蒲崗可能快過796X。796X兜將南、將市同調景嶺燈位多,如果將隧唔太塞,797都一早去到觀塘了。
啟德做循環點的問題係啟德內街路窄同燈位多,梗係行龍翔道同太子道東快,同埋運輸署似想吸引去由康城至新蒲崗返工的人搭「特快」線。
前荃葵青區居民
053h4 發表於 2021-5-11 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-11 11:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-11 09:57
其實可能想班客去鑽石山站駁鐵。因為觀塘線都飽和。

建議中走線應該可以轉到屯馬線。 ...

係,建議走線係行龍翔道、左轉蒲崗村道、再左轉彩虹道去四美街總站,即係在龍翔道「鑽石山站」巴士站停站
前荃葵青區居民
3ASV174 發表於 2021-5-11 13:31 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-5-11 08:17
我就完全唔明 變左要喺消防局轉  冇得停站都咁嘅時間 點解唔落駿才街駿宏街咁樣轉一轉呢?
(即使未工程 ...

根本係環澳路封左先搞成咁
但其實明知環澳路將來都唔會有迴旋處,我又唔覺得佢會好似 673 香港站咁直接用燈位調頭(應該都唔夠位),
即係依個根本係永久改道,唔知係咪要等環澳路開返先正式轉做永久

以前未開 797 前好多時車長都唔會行到駿昇街尾先調頭
唔知係咪依家多左車行,唔俾三手軚倒車出黎
如要討論,請先自貼差餉單一次