hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴數條馬鞍山路線改時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴數條馬鞍山路線改時間表

User12345678910 發表於 2021-5-11 07:14 | 顯示全部樓層

唔通減車來開將馬線?
HV7025 發表於 2021-5-11 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-10 22:42
無錯,堆單層轉雙層線拉疏咗好多。城隧全冷大部份水塘12米熱狗,就算轉返3+2 11米冷馬都加咗唔少車。
撇 ...

呢啲例子都係SARS前仍會因應客量增加而安排路線加班、請人、買車嘅年代
嗰個年代連我上文舉嘅11C都有唔只一次加車加班

呢十幾年邊度仲有呢支歌仔唱
疏車趕客?巴士公司幾時在乎過,會在乎嘅就唔會咁多線減到咁啦
雖然仍有路線加班,但大部分時候背後都有路線減班,仲有啲時候係純減班
只有大手投到新區路線時,車隊數量先稍有增加

喺呢個格局下,就算過去十年繼續買2千架直梯車,都唔見得唔會對舊路線開刀
市區大把例子講咗俾你知,只要巴士公司要拎車,同用車大小根本無關
幾年前AV退役,91 91M由11米同短金混合,變全短金,有無加班?sorry好似兩條都減過班
103例子相若,結果?九城各減一架車
就算係211,呢幾年都比以前疏咗唔少,用車有無大到?要計AAU比長dart細架少少
返入沙田搵例子,啲區內線夠用直梯啦,好密車?唔會減班?
284轉番單層,加班?開15分俾區議員鬧就見過
 樓主| AVBWU291 發表於 2021-5-11 08:06 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-5-11 07:14
唔通減車來開將馬線?

啊生,瞓咗十年?傳聞將馬線邊間做都唔知?仲有,減車嚟開招標線?第一日新嚟㗎?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kingprowm 發表於 2021-5-11 08:37 | 顯示全部樓層

43B 和 44M 都掛過 12.8 米車,最後咪又係全線換返晒低載車又減班 CUT 車
Kj2052 發表於 2021-5-11 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
根本沙田區巴士服務在倒退緊
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-11 10:32 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-5-11 07:46
呢啲例子都係SARS前仍會因應客量增加而安排路線加班、請人、買車嘅年代
嗰個年代連我上文舉嘅11C都有唔只 ...

大車增加咗減班嘅可能性同幅度,但唔可以掉轉推論細車就要加班或唔使減班
正如阿媽係女人,女人又唔一定係阿媽
你未上唔曬人(特別係非繁忙時間),都唔使旨意唔使減班

SARS太短暫都冇乜大影響,反而前後撞正直梯年代,
就算有西鐵同馬鐵通車,嗰期各線嘅加班反而比較多

疏車趕客只限273呢啲可以唔搭車就去自己行嘅特殊例子,其他咪又係硬食
284轉雙層印象中冇減過班,當年雙層,特別係短雙層過剩
大把區內線拎嚟雙層當單層用,又方便拎嚟攝其他線
而且成日下層頂閘,上層冇乜人

始終以前冇拎曬所以big data去計客量計要幾多車,加上網絡冇而家咁流通
車唔夠載,會上報紙雜誌投訴版,甚至上新聞,例如欖隧通車
但車多/大得滯,大把位剩基本上冇人理,就算間唔中有人人手數下客都只係杯水車薪
而家big data 年代,無論繁忙時間非繁忙時間計到你啱啱好夠載

tunghang 發表於 2021-5-11 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-5-11 07:46
嗰個年代連我上文舉嘅11C都有唔只 ...

唔計疫情同加時,真係唔多減班
所謂加時減班通常只係應乎民間關注車長工時而做,好多時一架車都無cut
就算西/南港島線減車都比預期輕手
HV7025 發表於 2021-5-11 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-5-11 11:04
唔計疫情同加時,真係唔多減班
所謂加時減班通常只係應乎民間關注車長工時而做,好多時一架車都無cut
就 ...

點會唔多減班
我以前住竹園,呢十幾年,巴總條條線連埋211都交過車出嚟,加埋無咗超過十架
1號以前5-10分班,而家表列得番好少時段仲有個位數,疫情時間表都見到20分班
其他線更加唔好提
HV7025 發表於 2021-5-11 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-11 10:32
大車增加咗減班嘅可能性同幅度,但唔可以掉轉推論細車就要加班或唔使減班
正如阿媽係女人,女人又唔一定係 ...

只能講高載車的確會令減班幅度增大
但喺唔少路線嚟講,係唔係都會減班
我就寧願要架多位啲嘅,有位坐、尾站攝到上車嘅機會大啲先
User12345678910 發表於 2021-5-11 13:43 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-5-11 08:06
啊生,瞓咗十年?傳聞將馬線邊間做都唔知?仲有,減車嚟開招標線?第一日新嚟㗎?
...

傳聞咪新巴,但你都話係傳聞,同埋我真係近日新嚟㗎
另傳聞亦有話運輸署直接委派巴士公司營運,即係唔係招標線啦