hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606 系減班
開啟左側

[服務調整] 606 系減班

S3BL100 發表於 2021-5-14 23:31 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-5-14 18:53
最主要原因係 608 永遠比部 606 中間夾走晒班客,城巴唔做衰 606 又點可以谷人上 608?
你估果 25 分鐘善 ...

606 非繁開一班蝕一班,谷唔谷到客落 608 係後話,但開少班車已經節省部分成本

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2021-5-14 23:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-14 23:31
606 非繁開一班蝕一班,谷唔谷到客落 608 係後話,但開少班車已經節省部分成本

...

我唔反對依個觀點,之不過 608 一樣非繁開一班蝕一班。不過依條線就頭痛,想減都無得減。
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2021-5-15 00:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-14 23:28
你咁做既一個問題係彩雲無左成條全日過海線

不過我好同意一樣野,有 608 前提下,606 唔應該再入九龍灣 ...

理論上606就算做四順樂華,都可以繼續擺彩雲
但以彩雲客量同新清路況,我好懷疑值唔值得擺多兩部車落去做
相對而言,佢地可能會更想要619X拉長/全日化

重點係
608執一執九龍灣站位,606真係無必要繼續做九商
唯一有價值既九商<>耀東,其實都係得上下繁幾班有客
我唔覺得有必要全日留,攞去做四順/樂華/牛頭角道<>港島東好過
EX-TL 發表於 2021-5-15 00:03 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-5-14 21:34
無得講
而家條路塞到咁, 點做?
MTR就算轉幾次車都唔差既時候...

呢樣真, 單講九龍東隧線, 之前講咗屯馬一通車令608往港島客量大跌, 由以前要開加班兼企人至頂閘過海, 變到而家冇晒加班車, 東隧口上車仲有座位揀.

其實呢一年嚟601 619 671早繁客量都跌得好甘, 係601P 619X仲撐得住企人至頂閘過海, 619P 641 302A都有跌客, 606A 621客量變幅不大, 606X依然非常少客, 根本問題就係東隧塞車情況惡化得好緊要, 兜入藍田站車坑唔再係爬頭選項, 反而因東隧塞車及藍田站太多新界吉車私牌阻路, 入咗去好難出返嚟.

5月24號所有學生開番面授課堂, 聽見都知係災難, 唔止早繁, 午飯時間都係, 交通情況繼續惡化落去, 九龍東隧線繁時減班指日可待.
S3BL100 發表於 2021-5-15 00:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-15 00:01
理論上606就算做四順樂華,都可以繼續擺彩雲
但以彩雲客量同新清路況,我好懷疑值唔值得擺多兩部車落去做
...

608 唔使執站位都已經代替到 606,港島方向九龍灣覆蓋仲多過 606

606 彩雲主要有兩個功能:
(1) 唯一全日過海線
(2) 彩雲九龍灣觀塘流水

理論上 (2) 可以用其他野交換,但 606 改經四順樂華再繼續做彩雲唔會係佢地想要既野。當然 619X 可以換走 606,但一來要額外加資源去做,二來有時段問題,三來重組規模太大

而雖然 606 有 608 前提下實在無理由再做九商累鬥累,但其實條線自己一樣有耀東九商問題,上繁有必要繼續入九商,而牛頭角道停安基苑/牛頭角上邨唔係九商既合理替代

所以我而家傾向做法係,606 如果拆線,慢線改跟 671 觀塘道直去、擺鑽石山,606X 擺啟業繼續做九商,然後換 671 上彩雲,來回經九龍灣商貿區同海濱道,全部非繁 30 分一班。呢個係重組規模、時段同資源限制下,最盡可以做到既方案

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2021-5-15 00:26 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-5-15 00:03
呢樣真, 單講九龍東隧線, 之前講咗屯馬一通車令608往港島客量大跌, 由以前要開加班兼企人至頂閘過海, 變 ...

東隧線跌客主因唔係早繁塞車咁簡單,而係少左人返工,港鐵易上左車,仲要都會票減價。

既然回程下繁東隧塞到嘔血,點解唔搭鐵?家陣巴士仲加埋價。
回程一搭鐵,自然買都會票去中上環同南區。
惡意回復是不道德的行為。
nwfb1001 發表於 2021-5-15 00:35 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-5-15 00:26
東隧線跌客主因唔係早繁塞車咁簡單,而係少左人返工,港鐵易上左車,仲要都會票減價。

既然回程下繁東隧 ...

OT一問: 都會票係咪6月會加價?
dennis28a 發表於 2021-5-15 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-5-15 00:35
OT一問: 都會票係咪6月會加價?

71 起由 335 加到 385,都仲平過以前。
ryumew 發表於 2021-5-15 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層
橫掂城巴重608多過606,不如城巴全面徹出606為608都好,搭九巴可以唔愁九巴月票等九巴幾耐到的煩惱(九巴獨營606的話進取要求尾班車安排10點甚至服務到12點)
nwfb1001 發表於 2021-5-15 00:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-5-14 23:28
你咁做既一個問題係彩雲無左成條全日過海線

不過我好同意一樣野,有 608 前提下,606 唔應該再入九龍灣 ...

606過海功能對彩雲嚟講係咪真係咁重要? 次次坪石見親606港島方向都唔夠10個人

彩雲要過海線話可能寧願要111