hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署就葵青區議員提出44M及237A兩條巴士線動議作跟進 ...
開啟左側

[其他] 運輸署就葵青區議員提出44M及237A兩條巴士線動議作跟進回覆

kei_hk 發表於 2021-5-26 14:11 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-26 13:43
咁樣會大幅增加青衣邨和長安之間行車時間,一定唔會有人同意

我估連受益者都唔同意

受益者係楓樹窩路去青衣站轉乘MTR﹐這堆人其實唔多。

佢的建議似乎係唔會上埋平台巴士站﹐受益者都要行一段路才可坐到車﹐都未達到佢地的期望。

再加埋行車時間的增加﹐巴士公司都唔肯制啦。

長安總站的乘客﹐根本知道拉去青衣站做總站﹐唔會令到佢地上唔到車。
行車時間﹐亦唔會受到影響﹐因為唔係中途拉長。

所以﹐反對搬站唔係乘客量增加﹐而係要行遠左上車。

kingprowm 發表於 2021-5-26 14:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-5-26 14:04
你這樣改﹐肯定比人插到上天堂。

這樣增加的行車時間要幾多?

其實真係唔覺得青宏苑加站有乜問題 ?根本所有 249X 68A 68E 加站完全唔覺有問題

灝景灣班人惡 D ? 驚阻到佢地左轉等耐左?

paul2357paul 發表於 2021-5-26 14:35 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-5-26 14:04
你這樣改﹐肯定比人插到上天堂。

這樣增加的行車時間要幾多?

青衣邨偉景花園青怡花園一落樓變咗有得直接搭44M已經賺咗。
雖然41A果種行法來往長安長發係快少少,但冇咁密車,因此未必會流失哂死等41A。
冇鐵路地區對冇鐵路地區慢少少唔使咁嬲。
kei_hk 發表於 2021-5-26 14:52 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-26 14:26
其實真係唔覺得青宏苑加站有乜問題 ?根本所有 249X 68A 68E 加站完全唔覺有問題

灝景灣班人惡 D ? 驚阻 ...

青衣站方向 :  青宏苑個站會阻礙交通﹐1條279X 已經可以頂番去之前支燈。
再加車站此站﹐不堪設想。

而且﹐此站亦有安全問題

註 : 之前政府都唔係用此站做替代車站。

葵涌村方向 : 安湄樓
此站根本係overload﹐每日早上都出現巴士排隊上客﹐突出晒此段路的雙線區域﹐令到之後的車塞死。

所以﹐一開始就係拉去青衣站做總站﹐直接2個方向都入長安村﹐乜站都唔需要加﹐已經做到效果。
政府企硬44M拉長後唔入長安﹐拉去青衣站就難以成事。

kei_hk 發表於 2021-5-26 14:55 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-5-26 14:35
青衣邨偉景花園青怡花園一落樓變咗有得直接搭44M已經賺咗。
雖然41A果種行法來往長安長發係快少少,但冇 ...

總站的一大班人咪多X謝晒你囉。

無情情要拉長車程。

而且﹐拉44M去青衣站﹐亦唔係青衣村/偉景一帶的人要求。
只係大王下村一帶的人﹐想有車去青衣城。

點解要這樣改路?
簡簡單單拉長44M路線就可以做到。
當初肯來回程入長安﹐一早已經成事。

kingprowm 發表於 2021-5-26 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-5-26 14:55
總站的一大班人咪多X謝晒你囉。

無情情要拉長車程。

冇辦法啦,大王下村行去青衣站的確幾遠吓,依家成日三十幾度行都幾攞命
偉景都唔算近,不過近青衣公園邊

計來計去都係 44M 延長最好,否則一係 249M 一係用青衣路新線經埋,但唔明點解運吉冇人諗到
雖然我未知新線投標結果,但青衣路去青衣站真係冇理由唔係九巴做

去將軍澳果條就可能新巴做

kei_hk 發表於 2021-5-26 15:49 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-26 15:07
冇辦法啦,大王下村行去青衣站的確幾遠吓,依家成日三十幾度行都幾攞命
偉景都唔算近,不過近青衣公園邊
...

青衣島內的道路網問題﹐想全島不同地方都有車去青衣城 (或者有需要一條線行晒成個島 - 例如 N241/948)﹐一係兜到PK﹐一係拆好多條線。

難得有條44M 延長就可以cover 埋最後一個 "盲點"﹐而44M本身又有足夠的客量﹐唔係一條等摺埋的路線。
同一時間﹐又有條件廷長又唔會影響到原有乘客(只要來回方法都有長安)。

只係官僚原因﹐令到無法成事。

hokachung 發表於 2021-5-26 23:52 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-5-26 13:54
葵盛同葵涌邨唔近地鐵,理應巴士線有優勢。期待930分拆937. 237A學師兄話齋,星期六做shopping客開晏D有機 ...

930一早有葵盛圍特車
葵盛西邨係葵青區第二舊屋邨,相信人口老化問題都幾嚴重,連帶出市區嘅交通需求都低咗
葵涌邨其實大部份樓宇都近港鐵站,加上有港鐵特惠站助攻,相信唔少居民早已習慣用港鐵出入
cz9328 發表於 2021-5-26 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-26 14:26

灝景灣班人惡 D ? 驚阻 ...

由葵涌往青衣方向,青宏苑個中途站其實都近長安巴總。

但如果由青衣站開往葵涌,假如唔入長安巴總...行去安湄樓其實遠咗啲囉。

kingprowm 發表於 2021-5-27 08:39 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-5-26 15:49
青衣島內的道路網問題﹐想全島不同地方都有車去青衣城 (或者有需要一條線行晒成個島 - 例如 N241/948)﹐ ...

都唔知運吉係咪怕盈翠半島有巴士去葵涌,做唔到徹底保鐵,所以搵藉口拒絕 44M 全日去青衣站

我發現青衣鐵路站相比其他地方特別保鐵,差不多完全冇 4 字頭巴士線全日經過盈翠半島
青衣站既路線都係去大西北,北區,沙田,以前有錦田八鄉這些同鐵路競爭不大的線
盈翠好似係港鐵物業,所以唔會想有競爭性強巴士線經過樓下
如果盈翠係新鴻基,應該會差好遠

好多人講既 43B 243M 行青敬路分流,減少重疊,但咁多年來都冇係 RPP 出現,任由佢地大幅重疊,睇怪又係保鐵問題作怪