hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 海達邨公共運輸交匯處平面圖
開啟左側

[經歷分享/報告] 海達邨公共運輸交匯處平面圖

shakugan2005 發表於 2021-5-27 23:12 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2021-5-27 20:31
118系都可能用三條坑啦  條坑咁短

66都冇左咁多年, 118死都唔肯返去欽州街總站, 欽州街總站大把位比118
SJ8162 發表於 2021-5-27 23:21 | 顯示全部樓層

12號有無機會唔洗再擺街?反正佢而家南行開出去都要兜入深盛路
姐係北行當縮短一個街口 南行就延長一個街口
43M/43X/46X......
WongKinYat_WKY 發表於 2021-5-28 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-5-27 18:24
巴士加小巴都未必要到九條坑,不過近年啲總站又真係太細,就算海麗都要擺到出街,應該係有理由嘅 ...

12A丶18丶36A丶118丶118P/N118丶286C各佔一坑,之後有皇后山出西九嘅線再加之後有啲路線可能會廷長入嚟,都可能用得曬。        

其實總站又唔係話好大,有啲吉坑擺車都好嘅,更何況前幾年啲總站之所以細係驚浪費資源,好似將軍澳彩明咁,但係呢度附近都冇大型公共運輸交匯處落成,估計應該就唔會浪費。
jpoon 發表於 2021-5-28 01:26 | 顯示全部樓層

用鋸齒坑會唔會好啲?
http://jpoon9394.blogspot.com/
AtrHenu 發表於 2021-5-28 01:38 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-5-27 23:12
66都冇左咁多年, 118死都唔肯返去欽州街總站, 欽州街總站大把位比118

首先欽洲街總站好像連3ATENU都入唔到的二來南昌班議員絕對唔會放過118縮走VWalk一帶.(因為確實深旺道一帶有人搭118出入甚至過海去柴灣)

btw,我諗今次海達個總站總會有機會縮返條914入嚟甚至會有條招標新線入去服務居民.
213D 發表於 2021-5-28 02:35 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-5-28 01:26
用鋸齒坑會唔會好啲?

個站太窄啦,而且出入都係同一條路(好似以前既秦石邨),排鋸齒會浪費左一邊,而且仲要放埋小巴同的士,係差唔多架啦。

不過其實有乜野小巴會用呢?定係比埋最右果兩條坑比巴士用?個兩條坑感覺唔大,轉彎會唔會同而家天恆既K73咁架😨😨
10598C 發表於 2021-5-28 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2021-5-28 00:57
12A丶18丶36A丶118丶118P/N118丶286C各佔一坑,之後有皇后山出西九嘅線再加之後有啲路線可能會廷長入嚟, ...

最有可能或者係117 6F?
但其實有坑都唔一定要用曬,附近泊位唔多,新總站留啲位比巴士線泊都係好事,無論食飯定點都好

相反唔知海麗邨會唔會嫌新站比起深旺道臨時總站遠咗
hokachung 發表於 2021-5-28 03:56 | 顯示全部樓層
SJ8162 發表於 2021-5-27 23:21
12號有無機會唔洗再擺街?反正佢而家南行開出去都要兜入深盛路
姐係北行當縮短一個街口 南行就延長一個街口 ...

12係用嚟同新巴爭客,擺街都要停正海麗邨啦
hokachung 發表於 2021-5-28 04:06 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2021-5-27 18:58
要求20延長去海達邨

深旺道大角嘴段+維港灣+深旺道深水埗段點一條綫做囇?原路出入揾鬼搭咩

JX9097 發表於 2021-5-28 08:08 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-5-27 23:12

欽州街總站太窄
而且只可以單邊入站
根本唔適合118做總站