hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [觀深系列]建議新增 九巴 6E,並重組 九巴 2A, 2X ...
開啟左側

[觀深系列]建議新增 九巴 6E,並重組 九巴 2A, 2X

樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-6 23:42 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-6-6 22:34
$10.5地區實反枱 (40去荃灣都係$9.3咋:funk),之後可能要你跟嘅係2X價$7.2或296C價$7.6......
參考214 $8.4 ...

98C都$10.50啦,不過可以考慮下牛頭角起加分段既...

平少少有6P,定系你想我propose殺埋?

S3BL100 發表於 2021-6-7 00:09 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-6 23:39
咁2X keep翻彩福開冇話唔得既,咁我assume樂華往來長美靠晒40轉車...

40我就唔會聽特工話咩東行經長沙灣 ...

九巴做啟德,前提係唔入沐安街,最多好似 5D 24 108 咁行

城巴做亦唔代表入唔到旺角,望下佢地今年 RPP 條 20A

2D 走線先係真係深入白田邨入面,沿線都無其他位有新增人口,而且營收太差,值得研究有無方法拎來玩

我當日貼出來的方案,一個好處係可以同時將 5D 202 收檔。重組規模的確唔算太細,其實同你差唔多;但攬埋三條線去做算係極限,再多就真係唔得

fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2021-6-7 20:22 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-6 21:51
我又唔見得美孚上2A果班系去蘇屋打後...

不過美孚蘇屋要有服務,我條6E做囉...

尋日喺美孚搭2A
親眼見過有人真係喺蘇屋落車

不過你似乎誤會咗我意思
我係話少咗堆李鄭屋美孚客源
唔係李鄭屋去美孚客源

2A美孚至深水埗一帶
尋日個人觀察
客量應該佔咗一成左右
未知平日繁時呢段路客量係點
個人覺得長沙灣返放工客應該唔會少

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-7 21:21 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-6-7 20:22
尋日喺美孚搭2A

嗯,原來如此,抱歉...

我意想不到真系有人肯同你美長碌去樂華...

咁體黎一系40A加班一系40全日東行飛橋去長沙灣,然後靠饒宗頤做美孚,去吸呢班客...

不過多謝你既觀察...

美孚去蘇屋落車唔奇,如果冇既話,2A神早拉直左...

970x改去甘泉街又唔經蘇屋,不過好事黎既,冇理由用970x既班次去處理呢堆流水...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-7 21:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-7 00:09
九巴做啟德,前提係唔入沐安街,最多好似 5D 24 108 咁行

城巴做亦唔代表入唔到旺角,望下佢地今年 RPP  ...

略略體左你堆方案...

我唔會想新增任何經旺角往南或往北走既路線...

本來系我眼中,所有東九旺角既線應該系27/213D行法,一系就去埋大角咀做總站,即系d咩203E, 95, 1, 2A, 2X, 98C, 296C, 796C, 796E等線,其實全部都要搞...

2A, 2X本本來我有淋過變27/213D果種循環,然後靠6E食晒樂華三彩觀市美長深...

即系 觀市<>協和街<>樂華<>三彩<>深長美

班人話要觀深,冇話牛頭角站一帶都要有車...
Waiyin12 發表於 2021-6-7 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-6 22:41
我其實同意美孚蘇屋唔值得搵條密車 2A 燒油,亦同意觀深唔可以唔夾蘇屋去做

但除左夾白田之外,另一個選 ...

蘇屋九龍城流水唔係無咗,只係會倒晒比對家796C
S3BL100 發表於 2021-6-7 22:40 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-7 21:41
略略體左你堆方案...

我唔會想新增任何經旺角往南或往北走既路線...

亞皆老街來往深長荔、太子道界限街往來油尖流水,已經令到呢堆線無得搞

而且仲有歷史因素

同埋我又真心覺得經旺角無咩問題,擺明係屎忽數;只要唔擺新線落亞皆老街西行,其實都唔係太大問題

S3BL100 發表於 2021-6-7 22:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-6-7 20:22
尋日喺美孚搭2A

其實呢段路客量真係唔多,美孚往蘇屋隔兩個街口仲有 6 6C 6D,當然巿區線兩個街口都可能係問題

但我會認為呢段流水西行問題遠大於東行,西行 2A 真係深入廣利道

所以我個版本既 6E,美孚到荔枝角道/東京街之間係跟足 2A 咁行,然後我會建議 2A 拆線後,同 2X 做聯合班次既樂華美孚半直通 2P,西行太子道西飛橋後,荔枝角道起跟足 2A 行法去美孚,而唔係跟 2X 行汝州街

kmb71k 發表於 2021-6-8 00:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-7 22:49
其實呢段路客量真係唔多,美孚往蘇屋隔兩個街口仲有 6 6C 6D,當然巿區線兩個街口都可能係問題

但我會認 ...

我諗搭得2A就係唔想行
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-8 07:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-6-7 22:40
亞皆老街來往深長荔、太子道界限街往來油尖流水,已經令到呢堆線無得搞

而且仲有歷史因素

我唔系完全cut晒d L字型行法既線,你見我冇提1A, 9, 98C, 42...

只不過愈少愈好,東九入旺角,唔27/213D循環都應該入大角咀,好似13D/16咁,大角咀咁多巴總...

其實27系應該雙向總站既,咁大客量...

深長美唔龍翔道都應該學42咁...

我條6E行龍翔道只系因為做白田,就唔系為左快...

當然觀深可以簡單d,直接縮6D去蘇屋,唔去美長,另一頭拉去觀市,唔洗加價,42改經大坑東加40 BBI,收工...

順利覺得42慢請搭214...