hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 各持份者應以2023終止屎水專營為目標
開啟左側

[其他] 各持份者應以2023終止屎水專營為目標

樓主| 053h4 發表於 2021-6-9 14:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
LN9267 發表於 2021-6-9 14:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-6-9 14:26
例如入夜,例如9點前班次,單一路線不低於20分鐘,或者合併路線以長途雙向分段模式下提供10-12分鐘一班。 ...

這個真,有時候晚上8時許在金鐘東看那數條南區巴士線,發覺經常一起來,然後等20分鐘才有車。
過了繁忙時間出現這個情況,明顯是故意安排。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
HE7921 發表於 2021-6-9 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
善水交通都未衰到1998年中巴果種級數,交咩牌姐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
1320 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

psypericarp 發表於 2021-6-9 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層

例如入夜,例如9點前班次,單一路線不低於20分鐘,或者合併路線以長途雙向分段模式下提供10-12分鐘一班。 ...

你真係覺得九巴冇咁做嗎? 有冇睇下2/6號 有時夜晚班次,有冇睇下102/104/ 106 九記過海時段,九記仲要出鬼班次,呢d 你又睇唔睇到? 有時唔係想比較2間公司做得好唔好,不過你講到新城咁差,隻眼有冇去睇下其他呢?當81/ 286x / 72/ 86C/ 86A/ 86/286C 都係15-25分鐘個陣,呢d 長途線係咪可以加番雙向分段改番做10-12 分鐘一班, 旺角深水埗長沙灣人口同埋夜晚都有人流
 樓主| 053h4 發表於 2021-6-9 14:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dominic023 發表於 2021-6-9 15:02 | 顯示全部樓層
例如入夜,例如9點前班次,單一路線不低於20分鐘,或者合併路線以長途雙向分段模式下提供10-12分鐘一班。
...

無奈你講出既問題,九巴係一D區都發生緊。
兩條線夾埋都要等0-20分鐘。

只能講新城既西區南區跟本係九巴的荃葵青同沙田區。

少做少錯,但唔做就大獲.
dragoneh 發表於 2021-6-9 15:13 | 顯示全部樓層

0生你好彩, 呢度有言論自由你先可以咁大放厥詞
但係你唔鐘意嘅嘢唔代表全香港人都要跟你嗰套...
你唔滿意大可以直接同善水投訴
再唔滿意咪直接同傳媒講你有何高見囉...
人哋公司做定唔做都只會依據人哋公司狀況去釐定
而唔係喺度瘋狂刷存在感
隔幾日就咁改個標題去繼續自己嘅偉論
加上閣下嗰種離地到七個一皮嘅吹捧九巴方式
實在不敢恭維......
一間公司如何營運, 經營者自有方法
旁人提出善意意見, 接納與否關人何事
有人辭鄉歸故里, 有人漏夜趕科埸
假如經營不善自然會被淘汰
人哋公司點樣運用自家嘅資源要同你交代?
人哋公司點樣節省資源又要同你交代?
人哋公司點樣開源又要同你交代?
人哋公司點樣營運又要同你交代?
人哋公司點樣攪唔攪月票又要同你交代?
人哋公司點樣規劃路線又要同你交代?
其他公司一樣面對相同問題你又唔出聲?
保留實力你又點樣可以量化出嚟?

有陣時上板見到你啲文都真係唔多想去評論.....
因為你係擺明選擇性提問嗰種, 話你變相鼓勵你繼續落去.....(反正之前N位板友都話過你, 但係你除咗選擇性回覆之外仲變本加勵)
(感覺似BDB年代嘅citybus某某....)

最後....
板上有多元嘅討論係好事, 但係千篇一律嘅自我感覺良好吹捧刷存在感嘅文.....
同粒老鼠屎跌落一鍋粥裡面乜分別...
請自重...

多言了...

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
gu9434@24 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| 053h4 發表於 2021-6-9 15:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hp8961 發表於 2021-6-9 15:28 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-6-9 14:29
這個真,有時候晚上8時許在金鐘東看那數條南區巴士線,發覺經常一起來,然後等20分鐘才有車。
過了繁忙時 ...

75 90 交廣都係開20:10,之前疫情成日收車時70都變咗開20:10,例牌拍拖,又咁啱次次都有37B,搞到有一排每晚20:13 70 75 90 37B 都準時一齊排隊埋金鐘個站
GU9338 發表於 2021-6-9 15:36 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-6-9 15:24
你呢段野要你提出左個假設, "假如經營不善自然會被淘汰", 事實就唔係呢

專營權延續幾時有個民意主導參考, ...

你代表完市民發言 , 又代表埋建制泛民發言

你幾時代表埋上帝發言 ? 唔知上帝幾時要新城交牌 ?
請用文明來說服我。