hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議E43大幅修改路線
開啟左側

建議E43大幅修改路線

billytanghh 發表於 2021-6-21 08:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於E43路線過度冗長,未能吸引北區及東涌居民乘搭,而元朗南亦沒有接駁屯赤的巴士服務,建議E43大幅修改路線如下:
往機場博覽館方向:
1)華明總站 $17
(E43原線)
8)天平邨總站
9)天平邨天怡樓
10)龍豐花園
11)上水站
12)清河邨
13)曾梅千禧學校
14)丙崗
15)蝶翠峰 $13.9
16)馬田壆
17)馬田村
18)翹翠峰
19)元朗大會堂
20)康水樓
21)山水樓 (到此站止可享有$9.7雙向分段收費)
22)屯門赤鱲角隧道轉車站 $12
23)東涌消防局 $4.3
24)東堤灣畔
25)赤鱲角南路
26)駿運北路
27)香港空運貨站
28)空郵中心
29)國泰城
30)暢連路
31)暢達路(一號客運大樓)
32)暢達路
33)富豪機場酒店
34)機場博覽館總站

往華明方向:
1)機場博覽館總站 $17
2)機場(地面運輸中心)總站
3)國泰城
4)機場警署
5)駿運南路
6)機場空運中心
7)亞洲空運中心
8)赤鱲角南路
9)東涌纜車站
10)東薈城
11)裕東苑
12)屯門赤鱲角隧道轉車站
13)鳳池村 $9.7
14)香港家庭計劃指導會
15)聿修堂
16)翹翠峰
17)馬田村
18)馬田壆
19)蝶翠峰(到此站止可享有$13.9雙向分段收費)
20)丙崗 $4.7
21)御皇庭
22)御景峰
23)上水站
24)上水新成路
25)龍琛路體育館
26)天平邨總站
(E43原線)
31)華明總站

班次:
由華明開出
每日
0600-2300 30
由機場博覽館開出
每日
0630-2330 30
歡迎討論。如有雷同,請提出。

andy92 發表於 2021-6-21 09:47 | 顯示全部樓層
龍運寧願兜迎東滿東逸東都唔會拉入機場島
kingkonghi 發表於 2021-6-21 10:19 | 顯示全部樓層
講咗好多次龍運唔會比E43搶A43生意
 樓主| billytanghh 發表於 2021-6-21 10:27 | 顯示全部樓層

del
Kj2052 發表於 2021-6-21 10:51 來自手機 | 顯示全部樓層

呢度d人不會容許北區(以致其他無E線的區)有E線ga
我建議樓主直接sd email去運吉都唔好在hkitalk 晒口水講
係度講只會搞到激氣
THomas20010808 發表於 2021-6-21 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-6-21 10:51
我建議樓主直接sd email去運吉都唔好在hkitalk 晒口水講 ...

其實睇運吉取態都明顯唔想新地區有機場E線
天空之神 發表於 2021-6-21 13:01 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-6-21 10:51
我建議樓主直接sd email去運吉都唔好在hkitalk 晒口水講 ...

其實睇 TD 快活取態都知都唔關呢度版友事
呢個係現實大家都明

而家有 S64 - A43 轉乘仲唔夠咩

.
currypig 發表於 2021-6-21 13:36 | 顯示全部樓層
就乘客角度,如果唔係離開北區後,
已經直上公路就到北大嶼山
加停青衣/元朗/屯門既所謂執多一兩個客
或者幫手做什麼什麼中段流水
都係不設實際建議
無咩人想中間再兜一兜其他區
掉返轉,假設有人建議978落一落奧運站兜個ROUND
先再上返公路過海,做特快版270B
一樣會比人插死兼感覺大打折扣
kitarolo 發表於 2021-6-21 13:45 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-21 13:01
而家有 S64 - A43 轉乘仲唔夠咩

唔夠,如果去嶼南或者南環路要3程車

尤其而家青馬連E34A/B
都無埋,今朝明顯轉車係要
多等兩三班僅餘嘅E線,考慮
到時間成本實際上屬間接加價。
A43俾佢獨市,非繁仍每小時一班。

既然收$30.9已成事實,S64
轉乘性質上係「搭返轉頭」嘅
做法,咁應該係將A43青馬>GTC>
國泰城>東涌咁一程過,開往北區則
相反,或用建議中嘅A44嚟做。

Kj2052 發表於 2021-6-21 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-6-21 13:45
唔夠,如果去嶼南或者南環路要3程車

尤其而家青馬連E34A/B

A43延長去東涌

即是已經有E線嗰啲係人生勝利組