hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區交通會前膽
開啟左側

沙田區交通會前膽

樓主| tszhinchan3 發表於 2021-6-22 20:26 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-6-22 19:47
https://www.facebook.com/475287422512978/posts/5733585196683148/?d=n

區議員提出了臨時動議要求觀察至 ...

大主席
ATSE40 發表於 2021-6-22 21:20 | 顯示全部樓層
九巴喺文件入面回覆用 286M 喺大老山轉乘嘅客得一成半,就算得半粒鐘一班車其實條數都唔靚,難怪可以估計 cut 到咁樣。

文件:https://www.districtcouncils.gov ... TTC/19594/TT022.pdf

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 多謝分享資料

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
pochi 發表於 2021-6-22 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-22 21:20
九巴喺文件入面回覆用 286M 喺大老山轉乘嘅客得一成半,就算得半粒鐘一班車其實條數都唔靚,難怪可以估計 c ...

呢啲數據覆唔覆蓋到城巴嘅307/681?
S3bl430 發表於 2021-6-23 00:08 | 顯示全部樓層

pochi 發表於 2021-6-22 22:31
呢啲數據覆唔覆蓋到城巴嘅307/681?

雖然條數唔包307/681 ,
不過其實唔駛幻想咁多, 286M 就係無客

錯字連篇
cz9328 發表於 2021-6-23 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-6-22 19:47
https://www.facebook.com/475287422512978/posts/5733585196683148/?d=n

區議員提出了臨時動議要求觀察至 ...

話拉85B上新田圍意圖避免殺線...肯定行唔通,亦唔見得可以靠新田圍嚟提振85B客量。

新田圍要去九龍城,上獅隧公路搭85A明顯快過搭85B。況且由新田圍邨往返沙田頭新村六區嘅行人天橋,兩邊都已經有晒𨋢塔,在無障礙通道方面已經比舊時友善得多。

85B都係無得救㗎la...

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

S3bl430 發表於 2021-6-23 00:29 | 顯示全部樓層

我愈來愈覺得馬鞍山交通關注組和好多板友提出89C全日分拆個方案係紙上談兵,

我地(巴士迷)會覺得只要夠快就會有客,
但實際情況下居民係會計埋等車時間

即係如果剛好走了一班89C快車而下一班車要等20分鐘以上
待到下一班89C快車到站時, 換作坐港鐵很有可能已經坐到大圍,甚至出緊鑽石山
畢竟地鐵由恒安到鑽石山都只係22分鐘
加上港鐵足夠密車,
出門口彈性會大好多相信77區居民係偏向使用港鐵

我明點解區議員死保現有服務, 286M點差都好都係開30分鐘一班,至於89C仍然有20分鐘一班

如果改為89C快慢線一齊全日,
各開20分鐘就肯定比現在89C+286M用多左資源,九巴未必肯制
各開30分鐘則很有可能快線慢線差不多時間到目的地(情況和290+290A相似)
亦見唔到乘客有誘因等聯合班次下的快線.

如果將89C改為全日特快,而石門獨立成線,
則有機會石門果組線唔夠客全日,
而大隧轉車客至少要等足20分鐘才有快車回77區
未必比現在情況好
錯字連篇
S3bl430 發表於 2021-6-23 00:31 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-23 00:27
話拉85B上新田圍意圖避免殺線...肯定行唔通,亦唔見得可以靠新田圍嚟提振85B客量。

新田圍要去九龍城,上 ...

我覺得85B可以留到1-2班車既
而延長上新田圍目的不在於做九龍客,而係區內流水客
錯字連篇
cz9328 發表於 2021-6-23 01:01 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-22 21:20
九巴喺文件入面回覆用 286M 喺大老山轉乘嘅客得一成半,就算得半粒鐘一班車其實條數都唔靚,難怪可以估計 c ...

呢個 "約一成半" 數字好難掌握,如果係全日客量計做base, 就算下午繁忙時間/夜晚多人轉車返回77區,亦可能被 "全日總客量個大base數溝淡,而未能反映真實需求。
比較公允嘅做法,係比較不同時段在大老山隧道上車/下車嘅headcount:

以返回馬鞍山方向為例:
大家想睇嘅數字係實際有幾多人在大老山隧道沙田出口登上286M (只睇實際人數,不應以百分比顯示,以避免有人用統計手段 "出古惑" <用英文manipulate,語氣會比較公允>來造出一個biased 嘅最後數目)

時段:(舉例分三項)
(一)18:00-20:00
(二)20:00 之後
(三)18:00 之前

其實當局做客量調查時,是否應該設立機制讓公眾監察其填寫的數字是否具公信力?區議會能否在統計時從旁監察? (或者區議會/個別區議員自己做survey?)

AVW28 發表於 2021-6-23 07:52 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-6-23 00:29
我愈來愈覺得馬鞍山交通關注組和好多板友提出89C全日分拆個方案係紙上談兵,

我地(巴士迷)會覺得只要夠快 ...

我都明白任何改動都總有利弊,到底假設真係要郁286M,議員要求89C特快轉全日做替代都好合理既。
部分議員唔贊成取消286M就係因為77區無左快車上大老山,所以而家咪有議員要求89C特快全日都要有車。
286M某程度上都算係89C的代替品,如果唔係點解運輸署/九巴次次搞親286M都要郁埋89C,2004年和2014年兩次建議都有眼睇啦!
部分77區人去觀塘等唔到89C,一係見286M黎都照上,一係索性亞公角街見,而家仲可以索性地底見,尤其是呢幾年返工時間馬鞍山出九龍塞車塞得咁犀利既情況。

你既分析都好細緻,的確89C點搞,個情況都唔一定比而家好。如果我係九巴,索性將X89D轉全日好過,位位去觀塘九灣收多個幾,雖然唔到觀塘道呢個中心位。
X89D轉全日仲可以將大老山個網絡全日擴大去九灣觀塘商貿區,雖然非繁假日的人流偏低。
LL3850
Ravenclaw 發表於 2021-6-23 08:27 | 顯示全部樓層

一個問題,馬市往來77區d人系咪唔搭286M