hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴小乘客不滿學生自私阻走廊 班班半車空假頂閘 ...
開啟左側

[報刊新聞] 柴小乘客不滿學生自私阻走廊 班班半車空假頂閘

znc1911e 發表於 2021-6-23 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

我會開聲鬧全車人叫人行入去~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
timewater + 1 + 10 香港人唔鬧係唔得既

查看全部評分

edhong 發表於 2021-6-23 12:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
VA73@2A 發表於 2021-6-23 12:54 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-6-23 12:13
班學生多數邊度落車?

8X,19西行柴灣區內應該經過唔小學校

佢冇講邊個柴灣邊個站上

但個人覺得興華邨豐興樓(文理+聖保祿小學)、筲東(筲官+筲東)、阿公岩道(慈幼)落機會大d
matchnacu 發表於 2021-6-23 12:56 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2021-6-23 12:40
我會開聲鬧全車人叫人行入去~

我以前中學返馬鞍山,嗰陣仲有奧林比安大水塘行85K/89C/43X,有一次間車去到錦泰,出現假頂閘,結果個司機就係咁按「行入車廂中間」ge報站提示,等多陣無人理,結果個司機出到一句,唔行入去就唔開車,結果終於有少少人死死地氣行入走廊位
天空之神 發表於 2021-6-23 13:02 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-6-23 11:55
換個角度思考,逼哂係車頭假頂閘,咁車上嘅乘客咪可以快啲去到目的地囉
上多個人,錢就巴士公司賺,時 ...

以前縱向座位咪好
而家改哂橫位根本難企人入去
.
DIH 發表於 2021-6-23 13:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-23 13:02
以前縱向座位咪好
而家改哂橫位根本難企人入去

因為地台低咗,裝縱向位會難以登上而通道仍然係窄,參考ASV。ASV都無法理想地在輪拱裝縱向位,靠近中輪的一張縱向位要高上加高。
Neutroginger 發表於 2021-6-23 13:26 | 顯示全部樓層

如果架車有位, 點可能上唔到車?
唔信? 以前E34 就係例子
上到超載都仲得
HV7025 發表於 2021-6-23 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-6-23 13:19
因為地台低咗,裝縱向位會難以登上而通道仍然係窄,參考ASV。ASV都無法理想地在輪拱裝縱向位,靠近中輪的 ...

ASV嗰隻橫位係最差嘅設計,因為機件擺位,橫排座椅無法貼住車身,結果條走廊同一般車一樣咁窄
有人從後落車嘅話,企走廊嘅人要讓出通道,好易撞到坐橫位嘅人,成個過程唔知聽到幾多N次摺摺聲

低地台車要裝橫位,可以參考新加坡嘅B9TL,做到同以前Olympian咁上下闊嘅下層走廊
PK9394 發表於 2021-6-23 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
除非好似電車咁。後門上車,頭門落車,不如的話都好難解決。其實日本都糸伲個摸式。後閘都可以有機拍做分段。
da87 發表於 2021-6-23 13:41 | 顯示全部樓層

louis19910701 發表於 2021-6-23 12:28
最慘係啲茂李,除左入面大把位唔入去,企晒喺走廊嘅同時,又伸晒D腳呀背囊呀出黎,之後上車嘅乘客要越過障 ...

呢樣唔怪得晒啲客
車身廠(主要係adl)自己整到輪拱位腳位異常迫夾, 個位又升到鬼咁高
根本就衰過以前簡單圓輪拱造型
呢啲懶係靚"坐office"設計想鬧佢好耐㗎喇