hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結

珀島魚蛋 發表於 2021-6-30 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-6-30 17:19 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-6-30 16:58
40早兩個月復半日課,1400起3分鐘一班

都係個句
小巴除左班次
其實無咩效率

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| chunglau 發表於 2021-6-30 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
夜晚仲衰,啲小巴係會唔坐齊16/19個人都唔開車
hp8961 發表於 2021-6-30 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

文件話新增48->7 BBI方便俾人華富去中環,想知可以點轉,華富搭48去到香港仔漁暉道轉返7上薄扶林?!有無咁弱智
S3BL343@66 發表於 2021-6-30 22:46 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2021-6-30 00:30
都好耐冇係個段搭N40
只係個零月前有個相熟嘅40大佬同我講個段係20分架唔會加
叫我要搭車就一定要係銅鑼灣 ...

咁講到尾,核心問題係40唔應該用小巴做啦。
再者點解屎水要做好人幫40係海洋公園清客啊?海洋公園多人到要用巴士清客咩?

得罪講句,明知入夜海洋公園站難上40/N40,點解唔穩陣D去銅鑼灣上40/N40呢?一係去金鐘上6呢?

S3BL343@66 發表於 2021-6-30 22:50 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-6-30 17:19
都係個句
小巴除左班次
其實無咩效率

班客成日話小巴又密又快,死等小巴好過上巴士啦
最後咪整死巴士,小巴又做唔掂囉。
跟住就話巴士公司點解你唔做好D?條巴士線無人坐都要留啊,你點都要負社會責任做落去,繼續幫小巴執屎,做輪椅客生意啊

marcolam205 發表於 2021-7-1 01:28 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2021-6-30 22:46
咁講到尾,核心問題係40唔應該用小巴做啦。
再者點解屎水要做好人幫40係海洋公園清客啊?海洋公園多人到 ...

對交通費無咁志在嘅當然可以打游擊去上游搭車
但如果係介意交通費 希望用同一地鐵價錢去到海洋公園搭平啲嘅車嘅(大部分站去海洋公園都係同金鐘同價)
咁佢哋都無錯架喎 唔代表佢哋就要用唔合理嘅時間等車
而家銅鑼灣的確係多咗人上車 而海洋公園比以前少咗一部份人轉小巴 明咩事啦

從來唔係鬧善水服務頹
係鬧佢資源用得唔好
講真峽道夜後有幾多人搭車?點都少過馬坑掛?
如果73可以入馬坑 哪怕暫時保留原有班次
同埋留到12點尾車個個係6X而唔係260
以依家同樣嘅資源 做到嘅嘢多好多啦
夜間峽道/旭日居服務 加14 BBI夠晒啦
過咗迴旋處 搵野豬定松鼠搭呀
我明小巴係做唔掂繼續霸 可見將來都係唔會有結構性改變 赤柱彭議員都係冇乜牙力 所以都係吐完苦水繼續排隊

珀島魚蛋 發表於 2021-6-30 17:01
N40海洋公園入赤柱冇留後,0130前有1-2個位剩,0130起有6-9個位剩
N40收8.6,你條N73想收幾錢...

N/40唔係必定無留後 尤其是星期五六日情況特別明顯
學你話齋 有1-3個位剩 但排緊嘅人有十個
仲要1點前每班地鐵 倒多3、4個落嚟
52又晨早消失咗
都夠好睇啦
但要開N73又真係多咗啲嘅
我地落...落鵝頸橋打小...小人
0q9w8e 發表於 2021-7-1 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-6-30 10:54
赤柱一向畀人感覺係豪宅區同遊客區,
前者一定有名車,後者除咗中秋過18:00後都走咗90%,
所以入夜後啲交通 ...

馬坑公屋黎嫁喎
kay 發表於 2021-7-1 09:55 | 顯示全部樓層
其實赤柱一帶依家已經唔係
52 VS 73或40 VS 65問題

而係交通費貴下
最抵搭係去海洋公園站轉MTR
仲要係搭73

不過善巴同進智都係搶錢派
點會比你平搭去海洋公園站
世界很簡單 人類很複雜
gavrie01 發表於 2021-7-1 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2021-6-30 22:08
文件話新增48->7 BBI方便俾人華富去中環,想知可以點轉,華富搭48去到香港仔漁暉道轉返7上薄扶林?!有無咁弱 ...

係咪搭去香港仔轉?