hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議員要求檢討A線及E線路線安排
開啟左側

[其他] 元朗區議員要求檢討A線及E線路線安排

BlackBird 發表於 2021-7-2 21:36 | 顯示全部樓層

真係笑大人個口
因為行青馬北大嶼一樣會塞, 所以就要走去行一條更加塞, 塞到關注組有84000人, 個朵臭到全香港都知既屯門公路?
無論係呢度定FB已經有無數人提出過無數次相同問題, 但係某D人從來唔會了解問題所在, 反而一係九唔搭八一係就小朋友式發悔氣埋怨提出問題既人
晚晚皇珠路都一定塞到過晒河就扮睇唔到, 然後日日屯赤開通真的很興奮, 沉醉係自己既世界裡面有咩意思姐?
唔好再用非繁巴迷遊河感受嚟自欺欺人啦, 事實就係元朗E線行屯赤完全捉蟲
P960早日摺線
kitarolo 發表於 2021-7-2 21:41 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-7-2 21:15
E36A客量極低,仲要E36/E37都少咗人搭,隨時係倒米之作

同類路線W3識頂閘,E36A?食蕉啦 ...

但奇在啲客倒咗落鐵?

龍運慳咗隧道費嘅同時
回車慢加上E線近乎要企客
先回到本,拉勻真係有著數?

A43/P(或稱之為A44)切勿走去
諗行屯赤,第三階段應永久擱置。
GU9338 發表於 2021-7-2 21:52 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-2 20:51
你無咩邏輯所以咪唔明。

搭巴士預塞車係常識,就算行青馬北大嶼一樣會塞,更何況元公屯公塞係交通意外, ...

係囉 , 373A 行吐公馬場減咗 $0.7 無人賣帳
你咁有邏輯又有 common sense 唔見你去撐行馬場塞到天昏地暗

晒氣
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2021-7-2 21:55 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-7-2 21:13
你唔回堆線都唔會改番行大欖架啦。

你打完呢 15 隻字連 1 個標點符號盲撐新路都係照塞車架啦

唔夠人講就發脾氣,不如閂埋個討論區,咪可以日日自 high 元朗行屯赤真係好興奮囉
請用文明來說服我。
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-2 22:09 | 顯示全部樓層
1.其實去鐵既客有限數
因為總結左第一個星期既經驗
塞車時間大約係0730-0830
夜晚就1700-1830
其實好多人上早一兩班車都解決左遲到既問題
例如坐開0650既上左0630/0640咁樣

2.回車都唔會慢左
以前行屯公私番去45分鐘
而家大約30分鐘

所以最重心只係塞車個兩三個鐘
回車慢既假象係因為啲總站隔得太開
以前E34B番唔切車
E34A 10分鐘已經落到去
但而家天中/朗屏站/德業街/錦鐵+八鄉路
隔到十萬丈遠
甩班次搵車救都要20分鐘
塞咩正莊都可能番到去
又唔留蛇車做兩味救命
搵手指救啦真係
GU9338 發表於 2021-7-2 22:16 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-2 22:09
1.其實去鐵既客有限數

我同意 E37 最多打個和
但 E36 本身里數又無點減
行車時間就算唔塞都唔會快好多 , 何況而家仲會大塞
總站又遠又山卡啦 , 食飯仲要私黎私去
私牌仲要唔知俾唔俾行大欖 ?
唔俾既話私牌時間就更長 , 仲要係十八鄉就出公路,慢慢私返去八鄉路

見到都覺得捉蟲 ......
請用文明來說服我。
leo_ku 發表於 2021-7-2 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2021-7-2 22:22 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-2 20:51
你無咩邏輯所以咪唔明。

搭巴士預塞車係常識,就算行青馬北大嶼一樣會塞,更何況元公屯公塞係交通意外, ...

元公屯公係交通意外?
富泰-屯市呢段朝朝都係咁塞個喎,無交通意外都係咁塞,根本係道路負荷問題

欖隧汀九又會唔會咁呀?唔會囉
點解人地好地地朝朝50分鐘內返到去,宜家要搞到人個半鐘先追返到呀?

塞開龍翔道唔抵得人地以前咁順呀?
呢D咪就係香港人魚蛋論囉,真醜陋

利申:每朝8點都行元公屯公

bestwishes706 發表於 2021-7-2 22:23 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-7-2 21:41
但奇在啲客倒咗落鐵?

龍運慳咗隧道費嘅同時

北區可以睇吓龍運會唔會喺E43讓步嘅,同埋係咪繁時留返A43/A44單向行大欖,如果冇嘅,第三階段唔過好過

不過A43/A44改道有車費減,但如果換嚟塞車就真係不智,一係最多只改條NA43
Lelouch 發表於 2021-7-2 22:31 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2021-7-2 22:09
1.其實去鐵既客有限數

都有為數唔少去左欖隧坐A43
好實在,E36行屯赤去東涌只係比以前短左4km
但就要行每日例塞既屯公,同埋限速50-70 (將來全段50) 既屯富路
平均車速係明顯慢左

回程班客仲要兜鳳池村,山水樓,水邊圍村呢個燈陣先落大馬路

所以E36班客係輸家居多