hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3D繁忙時間供不應求
開啟左側

3D繁忙時間供不應求

Quanta 發表於 2021-8-17 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-8-17 20:58
運輸署都發現3D脫班

今次減班,雖然時間表上冇郁到繁忙時間
但脫班情況似乎嚴重咗,ETA所見不時喺晚繁後段出現雙位數字班次
kmb71k 發表於 2021-8-17 22:20 | 顯示全部樓層

企到咁疏
你仲可以轉到身影兩張相
咁都叫頂閘?
你知唔知咩叫頂閘?

真正頂閘你見過未呀?
呢啲就係真。頂閘喇
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E ... KV8102%2540288B.jpg
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E ... 8?file=948_full.JPG
(*圖片來自巴典)

以上回應,是否可行?是否合適?
tommy14D 發表於 2021-8-18 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-8-17 21:40
企到咁疏都話頂閘,咁架3D叫咩?

人哋頂閘個啲連手都舉唔到
3av188 發表於 2021-8-25 11:19 | 顯示全部樓層

其實3D真係好多人搭,之前我都話可以鐵去彩虹轉上慈雲山/富山,點知都係出事......
3AV188.HD199
ctb234 發表於 2021-8-25 16:34 | 顯示全部樓層
依家晚繁,3D玩到接近10分鐘一班
係總站已經要企.
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-8-25 19:52 | 顯示全部樓層
自從2/8九巴3D線減班之後,一直都見到有唔少山友反映話3D繁忙時間多咗出現頂閘(即冇位企至要企喺車頭黃線以外區域)同未能登車等情況。敝專頁成員亦都有實地視察過,發現上午9點至9點半由慈雲山(中)開出嘅班次比以往出現多咗到達德愛中學已經開始要企人,去到富山邨已經開始有頂閘甚至有乘客滯後嘅情況。

另一邊廂,敝專頁亦留意到下午繁忙時間喺創紀之城巴士站(總站開出第二個站)排隊等候3D線上山嘅人龍亦都經常延伸至後方巴士站,與其他路線嘅人龍重叠,場面混亂。長長嘅人龍亦都令3D嘅巴士喺短短兩三個站內即告滿座,九龍灣同彩虹嘅乘客只能夠望車興嘆。

現時3D繁忙時間班次約為6分鐘一班,個位數字嘅班次雖然睇落頻密,但需知道3D線服務整個慈雲山社區以及東九龍商業中心區,一直以嚟山友對3D線嘅需求都係非常之大。若然6分鐘一班但每一班車都係滿座飛站,咁樣實際等候時間就會由6分鐘,變成12分鐘,18分鐘,甚至24分鐘。對於返咗成日工已經疲憊不堪嘅山友嚟講無疑係一種折磨。

因此,敝專頁希望九巴能夠正視呢個越趨嚴重嘅問題,唔好為咗節省資源而漠視一眾山友嘅交通需求。同時,如果山友們都遇上更多上唔到車、要等幾班車先可以上到,或者經常要企車頭等情況而同樣對此深感不滿,可以考慮向九巴以及運輸及房屋局嘅交通投訴組反映。一人反映意見或者只能得到官腔式回覆,但若然有更多山友關注,自然有更大機會獲正視問題及作出相應跟進行動。

teddybus 發表於 2021-8-25 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-8-25 19:52
自從2/8九巴3D線減班之後,一直都見到有唔少山友反映話3D繁忙時間多咗出現頂閘(即冇位企至要企喺車頭黃線 ...

阿樓主,你將人哋專頁個貼文copy and paste,有冇得到授權㗎?
Kj2052 發表於 2021-8-25 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
狗巴最叻減班後收車
xdxd 發表於 2021-8-25 21:38 | 顯示全部樓層
你話九龍啲蝕錢線唔想做 所以收車減班都算
3D盤數橫睇直睇都唔會叫差啦掛...
咁玩法有咩九龍線係真係有心做?1A同214?
紅磡人。
ctb234 發表於 2021-8-26 12:53 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-8-25 21:38
你話九龍啲蝕錢線唔想做 所以收車減班都算
3D盤數橫睇直睇都唔會叫差啦掛...
咁玩法有咩九龍線係真係有心 ...

老九有邊條線係有心做?
趕客同玩門面嘢就叻
都係自己揸車好D