hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有咩亂改名嘅巴士站?
開啟左側

[問題] 有咩亂改名嘅巴士站?

shakugan2005 發表於 2021-8-15 17:02 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2021-8-15 16:53
一般嚟講,傳統旺區(灣仔、旺角、荃灣、元朗etc.) 嘅街名會比較為人熟悉,所以用街名為車站命名唔係太大問 ...

創新路未係科學園, 嘉熙我唔知係邊喎!

你嫌湯國華中學、李兆基書院名長未比錢間學校叫佢改到個名得兩個字, 例如變到麗澤中學, 放心啦中學名唔會好似醫學院名咁貴既

嶼南唯一 發表於 2021-8-15 18:51 | 顯示全部樓層
herman15hk 發表於 2021-8-15 14:35
巴士站站名通常都係落咗就好少改,除非大廈重建(興利中心->希慎廣場)。
如果業權易手而新業主要求改名(衛蘭 ...

明愛太子宿舍九巴又會肯改...
cx838 發表於 2021-8-15 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
gordon0530 發表於 2021-8-14 14:24
四眼馬,同牛欄窩一樣唔知邊度

牛欄窩唔知道,只怪你太年青,這個是舊地名來,像另外講的橋頭,都係當地人先知道的地方
 樓主| 00742603 發表於 2021-8-15 19:28 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2021-8-15 18:56
牛欄窩唔知道,只怪你太年青,這個是舊地名來,像另外講的橋頭,都係當地人先知道的地方 ...

唔知你會唔會有印有牛欄窩嘅地圖呢?
eternalflame 發表於 2021-8-15 19:41 | 顯示全部樓層
嶼南唯一 發表於 2021-8-15 18:51
明愛太子宿舍九巴又會肯改...

避免再有遊客以為個度有酒店

ccicoltd 發表於 2021-8-15 19:59 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-8-15 17:02
創新路未係科學園, 嘉熙我唔知係邊喎!

你嫌湯國華中學、李兆基書院名長未比錢間學校叫佢改到個名得兩個字 ...

創新路以前有連續幾個創新路第 X 站,那也不見得健康。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
teddybus 發表於 2021-8-15 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層

00742603 發表於 2021-8-15 19:28
唔知你會唔會有印有牛欄窩嘅地圖呢?

有顯示 牛欄窩 巴士站嘅地圖,你啱唔啱?
teddybus 發表於 2021-8-15 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Delete
mak5052 發表於 2021-8-15 21:48 | 顯示全部樓層
建議將有以下情況的巴士站更改站名:
1: 同站不同名或近站不同名
例: 紅磡站 (梳士巴利道) -> 紅磡海底隧道 (近站不同名) ; 彩虹站 (清水灣道往市區) -> 坪石總站 (同站不同名)
2: 站名與實際位置不符
例: 柯士甸站 (佐敦道西行) -> 高鐵西九龍站 (實際在高鐵站上蓋物業地盤出面); 孫中山紀念館 (堅道西行) -> 香港浸信教會 (孫中山紀念館在衛城道)
3: 同一組站, 如果隔得太開, 隔得太開的應該另外命名
例: 香港中央圖書館 (601, 680 往金鐘) -> 銅鑼灣運動場 (實際在銅鑼灣運動場門外)
4: 命名有誤者
例: 台山小學 (石排頭路往大興) -> 台山商會學校 (正確校名)
5: 異地同名者, 應在地名前加區份
例: 田心 (田廈路) -> 廈村田心; 田心村 (錦上路) -> 八鄉田心
6: 接駁港鐵站, 而現時站名欠妥者, 改用港鐵站命名
例: 山道 (薄扶林道往北行) -> 香港大學站
7: 建議運輸署同各巴士公司商議, 統一全港各巴士站之命名 (例: 中間道 (九巴) / 九龍酒店 (城巴))
shakugan2005 發表於 2021-8-15 21:54 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2021-8-15 21:48
建議將有以下情況的巴士站更改站名:
1: 同站不同名或近站不同名
例: 紅磡站 (梳士巴利道) -> 紅磡海底隧道  ...

1. 彩虹站同坪石總站唔係同一個站, 只係距離相近, 所以91P總站係彩虹站唔係坪石

5. 仲有個田心村係車公廟路, 就咁講田心係田廈路, 車公廟路定錦上路? 就咁講大欖轉車站係元朗定屯門? 小巴78同港鐵K51都齊齊去大欖總站所以可以互轉!