hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 33B 消息
開啟左側

[小道消息] 九巴 33B 消息

無敵風火輪 發表於 2021-9-2 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-9-1 21:38
整個 38 BBI 43, 43A, 44M 乜都夠

廢線互轉?應該冇人會收貨

或者肢解完42C之後,將啲車搬去你講嘅bbi路線仲好
odwinkinglam 發表於 2021-9-2 10:28 | 顯示全部樓層
33B 如果去埋愉景新城就好D
GZ4031 發表於 2021-9-2 17:49 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-2 07:21
問題係有幾多新客?
青衣↔北葵↔九龍塘、何土走綫包唔包到本身41青衣↔深水埗↔何文田客嘅數量先,本身4 ...

大獨市咁解囉, 青衣原有去北葵一班, 北葵去九龍塘 (其實荃灣到北葵番浸大都有一班人啦), 九龍塘去何文田紅土, 回程同樣
假設41用車行車時間不變, 用等價資源開一條全新既客路, 唔使41 45 鬼打鬼
再者, 「何土要嘅荃葵線又傾向去葵興芳」, 但荃灣其實比起葵興葵更多娛樂地點 (咁當然都係果句啦, 荃富街又真係唔近荃市)
至於搞大45, 咁的確係要加車, 唔加既就只能縮到海逸豪園/黃埔 (直接用佛光街天橋出入信用街), 但老實講, 屯馬線通左, 下路對41 45 需求只會有減冇加
即使下路唔太近鐵路站, 行去搭鐵/12A/28M 都必定快過41 45 唔少, 借屯馬機會縮線, 其實唔係唔得

最後, 雖然本身我個plan 係有D奇特, 無啦啦走左去九龍塘, 但不得不提, 歌和老街一帶去到九龍塘會甚至何文田, 一直都冇一架荃葵既巴士用
客源上, 如果三擇其一, 我諗小巴都做唔住, 但三者相加, 總好過現行夾硬同45 E21A 爭長荔深, 爭完塞完又唔係好多客
特別係, 義德(打錯左做根德) 道呢個站位其實做到BU, 本身41經何文田亦有都大, 再加上有埋荃灣上葵客唔使淨係靠青衣, 前景唔似比呢家差

應該話, 青衣要撈埋荃葵做起一條線, 果條唔應該係爆哂棚既東九線42C, 而應該係一條真係冇客既線, 果條叫41
大睇上全青衣都認同41 出西九有極多平而快既代替品, 而上繁最多人既長安搭佢都係去何文田/以後既地方, 咁改算係叫九巴用最少資源一次過開哂新客
xdxd 發表於 2021-9-2 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2021-9-2 17:49
大獨市咁解囉, 青衣原有去北葵一班, 北葵去九龍塘 (其實荃灣到北葵番浸大都有一班人啦), 九龍塘去何文田 ...

講明立場先,我係支持殺41、46,45大搞+縮去何文田/紅磡嘅人。
241X當初就係要提速(青衣↔旺何)
如果齋論提速慳車,佢係成功嘅,只係青衣↔何土個餅細,241X單靠旺角↔青衣未必做得起;加埋何文田↔深水埗冇咗41同45協同效應嘅話冇可能全數將所有客過晒比45,反而更加有可能因為惡等而連帶45都跌埋客。
而大改41(下面叫住41C先),經北葵、九龍塘明顯提唔到速,咁點解要考慮改線縮車?
41/45鬼打鬼?更加似兩者相輔相成,盡量15分鐘一班送何文田客落山,如果亂咁嚟嘅邊有人等條30分鐘嘅線?

何文田要葵興芳線,比起娛樂我認為更多係通勤需求,
41C唔係做唔到呢樣嘢,只係青山上路、荃富街站位都係要行,而巴士喺面對鐵佔時間優勢嘅車程嗰陣,似乎應該以就腳為吸引點。
至於九龍塘,除咗兩大同埋又一城,各住宅區真係有足夠客源喺非繁去支撐一條去上葵、荃灣東、青衣同何土嘅41C?何文田客喺車程冇明顯改快嘅情況下,會唔會真係搭41C去北葵、青衣?
當然,41C做到何土價去北葵係幾和味嘅,但而家41都叫收貴緊部分44/45嘅客,我又唔覺得41C有明顯優勢。
我贊成郁41去放返部分資源比青衣同埋45,但我唔覺得開41C係一個好好嘅提議…

S3bl430 發表於 2021-9-2 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層
大獨市咁解囉, 青衣原有去北葵一班, 北葵去九龍塘 (其實荃灣到北葵番浸大都有一班人啦), 九龍塘去何文田 ...

獨市從來唔代表有客。九龍塘even連九龍區內線都小客。

如果想曲線拎41資源比42C提速,其實可以考慮下
慈雲山<>竹園<>九龍塘<>北葵<>荃灣邊(熊貓酒店)<>青衣

再加一個九龍雙向分段,2F分分鐘可以直接改行澤安至橫頭磡一段的龍翔道
GZ4031 發表於 2021-9-2 23:32 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-2 19:12
講明立場先,我係支持殺41、46,45大搞+縮去何文田/紅磡嘅人。
241X當初就係要提速(青衣↔旺何)
如果齋論 ...

其實最想睇既係241X 全日, 奈何ban左
同時如果唔係因為愛民, 我本身都聽過將41 九龍段轉成61X 之類既行法, 奈何又真係太難講得過愛民冇啦啦冇左41
講開鬼打鬼, 41 45 北行係叫做聯合呀, 但我指既係南行成日炒埋一碟咁黎... 惡等已經唔係一朝令既事, 整合番比45做同埋加密番去20 其實係統一番個等車時間, 北行疏左少少同時南行會穩定番D
如果用通勤線既角度, 其實41C 經北葵已經係一個唔細既工業區, 如果真係去葵芳既, 講真巴士一早做臭哂, D人一早上哂地鐵, 唯一渣得番既就剩低你眼見北葵/大連排屏麗一帶同地鐵差得遠既地方
用學校線既角度, 41C 冇改變原有學生客 (要快既繼續係241X) 之外亦做多左我之前所講既大學生, 外加北葵去何文田/九龍塘既中學生, 不過可能你既角度會覺得, 係做都唔一定要用41C黎做
用住宅線既角度, 41C 唔搭到入青衣, 淨計荃灣東到葵涌, 車程都基本上一定唔輸地鐵, 除非信用街起計啦, 愛民開始計既話, 半粒鐘都基本上行完山落緊大窩口站

當然, 我都諗其實41C 只係因為走投無路, 全日唔到241X, 又改唔到41 45 46先出現既建議...
dennis28a 發表於 2021-9-3 00:46 | 顯示全部樓層

你部車入埋聯合道咪成立囉,
如果你窩打老道直走,除非 5-10 分鐘一班車,否則浸大浸醫論依世都唔會成立。

我當年咪鬧過,義德道、根德道咪夠近浸大舊校同浸會醫院,依兩個站鬼影都唔多隻。
對佢地黎講,根德道係超遠,直頭唔係浸大範圍咁大鑊。

你幾時見過有人行去果個搭車?個個只會金城道同浸大橋上落,一離開依兩個站就唔會做到浸大客。
舊校咁近都唔會有客,新校宿舍行去九龍塘官小同根德道,同佢行落九龍塘站有咩分別?

舉個例,城巴 22,依條線幾乎無浸大客既存在,你話浸大去九龍城市場細?又唔係囉。
85 系又唔係完全無九龍塘流水,仲有 25M 做緊班宿舍客,載都載唔晒。
而班浸大客寧願夾錢搭的士死都唔會搭行窩打老道同歌和老街既 22。
講緊映月台咪夠晒近,舊校班人都有班人行去浸大橋等 85 系。

你話做多批九龍塘既中學生,真光、九龍塘官小隔離係九龍塘站,有半價唔搭等 30 分鐘一班九巴?

城巴 22 作為九龍塘返學線,非繁佢有咩下場大家有眼睇。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-9-3 00:52 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-9-2 19:22
獨市從來唔代表有客。九龍塘even連九龍區內線都小客。

如果想曲線拎41資源比42C提速,其實可以考慮下

但你咁改法比埋雙向分段,2B 可以上路。
不過停一停聯合道做荃灣客就真係會發達啦。
ksmbh 發表於 2021-9-3 01:02 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-9-3 00:46
你部車入埋聯合道咪成立囉,
如果你窩打老道直走,除非 5-10 分鐘一班車,否則浸大浸醫論依世都唔會成立。 ...

如果22跟原定計畫入禧福道會唔會有分別?!
dennis28a 發表於 2021-9-3 02:16 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2021-9-3 01:02
如果22跟原定計畫入禧福道會唔會有分別?!

起碼多一大批宿舍客,但單向改係無用,要雙向改先發揮到最大效用。