hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線通車後,何紅巴士觀察
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯馬線通車後,何紅巴士觀察

樓主| xdxd 發表於 2021-9-17 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2021-9-17 00:49
兩個方案都唔錯,但我突然唸到一個拉埋6C落水  既四變二方案:

方案三:

玩嘢?
咁樣改只係將6C紅土客趕晒落鐵。
一開頭都有講,6C跌幅算大但係唔會做唔起,
紅土↔西九有一定擁躉,
你咁改咪連呢堆客都冇埋?
jpoon 發表於 2021-9-17 01:14 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-16 20:18
297,我就覺得有啲出奇,
理應將轉開埋,796X轉694/798對坑寶嚟講多咗一個選擇,對297客量應該有影響,
但(我觀察到嘅時段)唔係咁,今朝十一點零喺街市見到十幾個客有796X都唔上等297,
我就唔太明喺邊度嘔出嚟

會唔會係去九龍灣而唔係將軍澳?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2021-9-17 01:20 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-9-17 00:09
都係果句,應該要開紅土往來青衣既特快巴士線取代迂迴既 41(可以經佐敦道or甘肅街至亞皆老街一段既彌敦道, ...

紅土去青衣快綫?點快法先?快極點都要經塞車黑點喎,你出佐敦道咪又要塞加士居道同漆咸道北
http://jpoon9394.blogspot.com/
cz9328 發表於 2021-9-17 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層

yoho 發表於 2021-9-16 17:49
望落去87D/ 281A好似跌得仲嚴重,尤其係87D

87D, 北行方向除咗個別因交通擠塞行車受阻嘅班次之外,基本上好難頂閘囉。開足6-8分鐘嘅時候,87D線尖沙咀一帶上車人數好飄忽,部車去到九龍中郵時,間中會見到車上人數少於20甚至更差,去到旺角有冇得翻盤亦好難講。

281A可能有廣源一帶嘅乘客加持,或者海港城行去鐵路站係有啲啲吊腳,有時見到部281A北行方向在海防道或栢麗嘅281A人氣比87D更旺。

講埋81c。81c在乙明邨(即沙田圍鐵路站一帶住宅區)客量流失睇落都幾勁吓,似乎係靠隆亨/金獅花園一帶/雲疊花園etc吊命 + 河畔/富豪花園「餅碎級」客量 + 馬鞍山77區 + 少量大圍至馬鞍山嘅過隧道後通勤...
來勉強艱難營運 (我指嘅艱難係因為81c嘅營收面對一隊太龐大嘅車隊,就算夜晚部份班次企人甚至頂閘,用車數目太多隨時蝕錢。。。而「艱難」亦可以指現時81c嘅營收如果係派10部車嘅成本就賺得到,咁都或者有肉食啩,但問題係假如只用10部車去營運條線,就極難做得番呢個營收,簡單講現有嘅81c部份時段繁榮係用非常龐大嘅支出而艱難苦撐才成就得到)
jpoon 發表於 2021-9-17 01:26 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-9-17 00:49
兩個方案都唔錯,但我突然唸到一個拉埋6C落水  既四變二方案:

方案三:

唔覺得46C work
係work嘅2+8P方案都一早過咗啦
E500facelift 發表於 2021-9-17 03:36 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-9-17 01:20
紅土去青衣快綫?點快法先?快極點都要經塞車黑點喎,你出佐敦道咪又要塞加士居道同漆咸道北
...

佐敦道後咪上去三號幹線(E23/A, A22, A23都係甘行法),彌敦道方案既話大致跟 41A甘上公路,青衣段路線跟948去長安,但唔入長宏

唔建議兜何文田、亞皆老街先上公路,唔見得甘好好多
 樓主| xdxd 發表於 2021-9-17 07:10 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-9-17 03:36
佐敦道後咪上去三號幹線(E23/A, A22, A23都係甘行法),彌敦道方案既話大致跟 41A甘上公路,青衣段路線跟9 ...

首先,jpoon師兄係問緊你點樣由紅磡出佐敦;
其次,紅土↔青衣需求真係低,241X有做旺角都比版友話客源不足,你覺得一條唔經旺角,走去經紅磡、佐敦嘅線會更加好?
E500facelift 發表於 2021-9-17 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-17 07:10
其次,紅土↔青衣需求真係低,241X有做旺角都比版友話客源不 ...

紅磡出佐敦,一係跟 2E甘行,一係跟E23入埋黃埔之後再上橋

仲有,多年黎都有建議將41改快
E500facelift 發表於 2021-9-17 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-9-17 07:10
其次,紅土↔青衣需求真係低,241X有做旺角都比版友話客源不 ...

另外241X目前並冇經旺角入面最旺既地方(如彌敦道一帶),只係經大角咀一帶,之後經窩打老道去何文田
S3bl430 發表於 2021-9-17 09:28 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2021-9-16 17:53
比較相知道 85X 起通車後個情況係點
同埋 85, 85A 85B

我見早上8點多出九龍方向85B客量略為回升, 用高載車叫做坐滿窗口位多小小上公路,只能說佢唔係早繁大圍獅隧線(以每架車客量計)客量最差既路線, 仲有281M和89B墊底
錯字連篇