hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區路線大型重組計畫 - 包括85系,九龍塘M線,N線... ...
開啟左側

沙田區路線大型重組計畫 - 包括85系,九龍塘M線,N線.....

cz9328 發表於 2021-9-22 02:00 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-9-21 10:56
樓主係咪同新田圍有仇
就算要取消都係取消條 85B 啦,區內有 87B 補位

見到話用85B食281M,但原來魔鬼細節在85x嗰行,話連85B都只係繁忙時間限定,咁非繁忙時間新田圍出發要點搭車至去到樂富/九龍城/土瓜灣...

為咗馬鞍山堆87D/81c平價路線改快幾分鐘,就坑害沙田區個別住宅區......
從85x 嗰句已經睇得出成個計劃根本係馬鞍山自肥計劃囉。

覺得樓主太偏心馬鞍山,成份建議要加多幾多部車俾馬鞍山嘅路線又唔計清楚,淨係識打沙田區路線主意無理搶車。
以馬鞍山路線嘅收費結構並路線所需行車時間一併考量,從價錢牌兼只有單向需求睇,基本上依家馬鞍山堆現有南九龍路線大多屬雞肋級,例外嘅係87E。

唯一能貼近夢想成真嘅做法,似乎係從馬鞍山嘅客量下跌路線,套取馬鞍山嘅過剩巴士出嚟做大泥涌堆$13左右嘅線,先至叫做有啲誘因吸引營辦商投放資源做特快線囉。

tszhinchan3 發表於 2021-9-22 09:48 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-9-22 02:00
見到話用85B食281M,但原來魔鬼細節在85x嗰行,話連85B都只係繁忙時間限定,咁非繁忙時間新田圍出發要點搭 ...

而家85A同85B客量好好?
九巴一直想陰乾兩條線,既然係咁係取消之前先做下重組以免資源放左公海有咩問題?
如果樓主真係偏心馬鞍山,就會連85X都飛走埋第一城啦,又點會只要求加強特別班次?
cz9328 發表於 2021-9-22 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-9-22 09:48
而家85A同85B客量好好?
九巴一直想陰乾兩條線,既然係咁係取消之前先做下重組以免資源放左公海有咩問題 ...

85B 客量假如只夠支持做繁忙時間, 咁慳到嘅車係應該用於大圍, 而唔應該俾馬鞍山搶咗去。
黑白小王子 發表於 2021-9-22 15:42 | 顯示全部樓層

上面講得岩,應該架架馬鞍山車都要經沙田
cz9328 發表於 2021-9-23 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2021-9-22 15:42
上面講得岩,應該架架馬鞍山車都要經沙田

以前勉強夠客夾硬做分拆路線嗰陣,有啲屋苑/「花園」嘅所謂民意代表堅持要個位數班次與特快兼得嘅貪婪慾望實現才滿意,方案就不幸被拉倒。

個位數班次 vs. 特快,肯二揀一作取捨當然唔算貪婪,但又要個位數班次(當年87D)又要特快唔停站,人哋冇咁多車俾班大帝燒錢。

依家嘅客量更難justify分拆路線,因馬鞍山搭巴士嘅客量跌咗而唯有維持馬鞍山車經沙田呢個安排。
xdxd 發表於 2021-9-23 16:43 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-9-23 16:28
以前勉強夠客夾硬做分拆路線嗰陣,有啲屋苑/「花園」嘅所謂民意代表堅持要個位數班次與特快兼得嘅貪婪慾 ...

咁老實講句,當年87D係有能力咁樣做

但至於其他線,89C就真係要攞平衡,85X沙田醫院出+吞85M呢個好明顯就唔現實嘅做法
紅磡人。
tszhinchan3 發表於 2021-9-23 18:29 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-9-23 16:43
咁老實講句,當年87D係有能力咁樣做

但至於其他線,89C就真係要攞平衡,85X沙田醫院出+吞85M呢個好明 ...

當年87D同81C個方案,281X全日之後會經第一城同太子,客量唔係大問題,但非繁得返15分鐘一班,比87D非繁仲有個位數真係差得遠!
不過都唔算大問題,最大問題係81C縮到得返一至六服務,紅日唔會開,仲要係都放落富安收馬鞍山價,大圍果邊會接受?

至於89C問題,排除佢只保留特別班次,石門第一城用89X取代唔係問題,但就變左富豪冇車出東九龍,所以係死症!

85X如果真係解決唔到第一城問題,拉左烏溪沙對維持客量作用唔大,果邊只會繼續85M/89D轉車!

xdxd 發表於 2021-9-23 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-9-23 18:29
當年87D同81C個方案,281X全日之後會經第一城同太子,客量唔係大問題,但非繁得返15分鐘一班,比87D非繁 ...

無針對附帶嘅路線執整做評論,更何況我認同當年嘅重組都幾垃圾。
只係當初就87D提速呢樣出發嘅話係成功嘅,肯做可能而家留到更多客。

85X呢,一石點都飛唔起㗎啦
黑白小王子 發表於 2021-9-23 22:54 | 顯示全部樓層

咁用82X/84M經富豪河畔第一城石門?
1) 富安花園巴士總站
2) 亞公角
3) 沙田醫院
4) 新界鄉議局大樓
5) 富豪花園
6) 麗豪酒店
7) 田園閣
8) 崗背街休憩花園
9) 威爾斯親王醫院
10) 愉田苑
11) 置富第一城
12) 碩門邨
13) 小瀝源消防局
14) 愉翠苑
15) 小瀝源報案中心
16) 大老山隧道

自己覺得仲唔提速既話區內會越黎越多人轉鐵
tszhinchan3 發表於 2021-9-24 08:52 | 顯示全部樓層

黑白小王子 發表於 2021-9-23 22:54
咁用82X/84M經富豪河畔第一城石門?
1) 富安花園巴士總站
2) 亞公角

第一城:明明行完小瀝源路就可以直出譽港灣,點解而家要兜埋入第一城內街?