hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家唔知仲記唔記得有W2這條路線其實可唔可以重開服務呢 ...
開啟左側

[其他] 大家唔知仲記唔記得有W2這條路線其實可唔可以重開服務呢

dennis28a 發表於 2021-9-27 23:38 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-9-27 23:30
真心覺得縮去德福只係死路一條
客量寫包單肯定仲衰過觀塘

人地希望 W2 做到大九龍灣生意先縮去德福,
即係咁,德福班人要搭 W2,咪又係搶 28(單向) / 13X / 213X / 224X 生意。

咁德福班人要條直達佐敦機隧線仲咩?等得部 W2 開都搭左港鐵去到佐敦。
惡意回復是不道德的行為。
天空之神 發表於 2021-9-27 23:39 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-9-27 23:32
我比較支持直接取消w2

同意,觀塘塞車愈黎愈嚴重

可以減少就減少巴士進入
.
dennis28a 發表於 2021-9-27 23:47 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-9-27 23:32
我比較支持直接取消w2

取消 W2 就一定要做,反而應該因此屯馬綫,14X、215P、215X、219X、W2 全新分工。
dennis28a 發表於 2021-9-27 23:53 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-27 23:39
同意,觀塘塞車愈黎愈嚴重

可以減少就減少巴士進入

觀塘塞車嚴重,但觀繞塞車更嚴重。
天空之神 發表於 2021-9-28 00:12 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-9-27 23:53
觀塘塞車嚴重,但觀繞塞車更嚴重。

W2 行齊哂取消呢d 線就岩
.
S3BL100 發表於 2021-9-28 00:29 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-9-27 23:38
人地希望 W2 做到大九龍灣生意先縮去德福,
即係咁,德福班人要搭 W2,咪又係搶 28(單向) / 13X / 213X ...

我無打算用 W2 做九龍灣生意,德福轉出偉業街南行有支路去啟福道西行的

不過 W2 就算走去做九龍灣生意,都會比而家觀塘唔知做咩來得好

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-9-28 00:33 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-9-27 23:30
真心覺得縮去德福只係死路一條
客量寫包單肯定仲衰過觀塘

而家唔係睇一條線有幾多客,而係睇成個網絡食到幾多客、收入又有幾多

當然最唔蝕係成條 W2 執笠

但如果要重開,W2 縮德福,路程短咁多,賬面已經出少兩部車。就算跌客又點?仲未計觀塘果堆 W2 客好大機會又係走返 215X 等線懷抱,每位收多兩蚊

仲未計德福堆客,而家 13X 213X 224X 都唔係好做到佢地生意

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2021-9-28 01:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-9-28 00:29
我無打算用 W2 做九龍灣生意,德福轉出偉業街南行有支路去啟福道西行的

不過 W2 就算走去做九龍灣生意, ...

咁仲奇怪,德福、富臨中心對面,然後直達九展?
W2 只係 $5.9,仲平過 5D 既 $6.2,九巴會唔會同你做善堂?

去佐敦,我當你條 W2 吸引班唔行落觀塘道搭 14 既懶人,
W2 成 20-30 分鐘一班,一部又唔停山谷道既特快線縮去德福真係有作為?走左班車根本唔會有人等。

何必成日奉行做多一個新客都係客既概念?有無考慮過會係平台上 W2 班人正正係 14 班客?
如果九巴有心縮,大機會係成條 W2 消失,而唔會送佢上德福等死。
德福平台幾乎做咩巴士線都無好下場。
dd2019 發表於 2021-9-28 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層
W2取消,14X加班及加經西九龍站仲好
teddybus 發表於 2021-9-28 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-9-27 23:31
屯馬線出事果陣係都加密 14X 215X 219X 296D 98D。

以觀繞塞車情況,W2 根本直接執左佢就算。 ...

佢可能講緊呢條呢

https://hkbus.fandom.com/wiki/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%8E%A5%E9%A7%81%E5%B7%B4%E5%A3%ABW2%E7%B6%AB

不過屯馬線都試完通埋車
遲開頭班車搞到要重開呢條線機會好微囉