hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022年4月封閉裕民坊[道路]巴士改道
開啟左側

2022年4月封閉裕民坊[道路]巴士改道

louis19910701 發表於 2021-9-28 11:52 | 顯示全部樓層

之前政府就盡量改少啲車用迴旋處,結果而家令更多車用迴旋處
總之,觀塘真係生人勿近
GA6072 發表於 2021-9-28 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-9-27 23:20
離晒大譜,本身物華街果兩個巴士彎本身設計就比封裕民坊巴士用,
依個運輸署同顧問公司走去搞屎棍,走去比 ...

旅遊巴士係咪包埋城記61R
EX-TL 發表於 2021-9-30 21:43 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-9-28 12:04
旅遊巴士係咪包埋城記61R

講緊以前泰林門口返大陸堆旅巴, 由以前東行變而家西行原地安置, 61R係東行經物華街返藍田, 西行藍田站之後停創紀6期, 何況61R係村巴唔係旅巴.
SE7378 發表於 2021-10-3 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

其實學大本型咁樣,旅遊巴改入凱滙上落客,會唔會仲好?
JX9097 發表於 2021-10-4 13:24 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-10-3 23:26

咁堆巴士邊樹做總站?
附近都冇乜位置可以食得落3D/ 17/ 101
(都未計遲啲仲要諗埋觀塘站總站條89/ 89B)
jpoon 發表於 2021-10-4 14:18 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-10-3 23:26

本身個巴總泊位唔多,而且限死咗得1/2號閘落客,剩係講落客已經可以頂死條物華街(已經唔講佢個所謂人工智能認唔認到大巴開閂門而打開同關閉閘門)
更何況佢又定死咗另外5條坑,得6號坑用得,如果好似以前咁大巴相若時間開出幾個唔同目的地嘅班次,我怕市建局玩唔掂

http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2021-10-4 15:03 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-10-4 14:18
本身個巴總泊位唔多,而且限死咗得1/2號閘落客,剩係講落客已經可以頂死條物華街(已經唔講佢個所謂人工智 ...

呢個問題反而唔難解決
最簡單就係全數閘口變番做人手mode
司機去到佢嗰個閘口就由司機/ 跑狗職員開閘
上完開車就可以由司機/ 跑狗職員閂番佢
反正閘口可以跟公司派,再由公司自己定班次
jpoon 發表於 2021-10-4 15:11 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-4 15:03
呢個問題反而唔難解決
最簡單就係全數閘口變番做人手mode
司機去到佢嗰個閘口就由司機/ 跑狗職員開閘

市建局咁要面,畀唔畀你長期人手呀,而且跑狗泊邊呢?仲有我講緊短時間發幾班車(印象中以前朝早7點幾有幾班去唔同目的地嘅車),你得一度閘應唔應付到?
http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2021-10-4 16:00 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-10-4 15:11
市建局咁要面,畀唔畀你長期人手呀,而且跑狗泊邊呢?仲有我講緊短時間發幾班車(印象中以前朝早7點幾有幾 ...

自動門呢啲gimmick嘢轉個頭都冇人會記得

至於開車問題,依家有8個閘門
可以跟跑狗公司分配
(冇話限死一間公司只得一個閘口)
然後跑狗公司再睇住閘口安排班次
理論上同一時間可以開/ 到8班車(對應番8個閘口)
jpoon 發表於 2021-10-5 00:48 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-10-4 16:00
自動門呢啲gimmick嘢轉個頭都冇人會記得

至於開車問題,依家有8個閘門

用晒8度閘?咁平時等巴士嘅乘客排邊?仲有就係裕民坊咁優質設計,用晒1-8如果用商場通道行都隔幾遠下,仲要安排人手指揮乘客去