hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) [平日上下繁]景林《》理工大學
開啟左側

[平日上下繁]景林《》理工大學

JX9097 發表於 2021-10-15 08:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早繁最快理論上係
98D > 213X/ 215X/ 219X
但係想問問
1. 寶順路特車大約幾點到厚德邨分站?
2. 啟德隧道會唔會好難上213X/ 215X?因為219X唔算密
(個人認為全程98D唔太吸引
因為要喺佐敦兜大圈兼要塞埋加士居道死亡交叉)
3. 承上,應該坐邊班寶順路特車?
(到達時間:必須0845或之前)

下繁最快理論上都係14X/ 215X > 98D
但係想問問
4. 215X似乎好難喺理工上車?
(14X班次太疏,夾到就爽)
5. 九展會唔會好難上98D?
(個人認為轉297唔太吸引
一嚟班次疏,二嚟297下繁似乎都爆)
6. 定係直接去總站坐98D算數?

感謝
tonychow 發表於 2021-10-15 09:51 | 顯示全部樓層
回程與其轉車,不如行去衛理道搭 98D/98P?
EX-TL 發表於 2021-10-15 10:42 | 顯示全部樓層
睇黎樓主要用埋BBI, 如果唔係, 理大上5 28, 紅隧口上101 107 108 111 116到山谷道轉一樣得.

理大經紅磡站行10分鐘去紅磡南道搭297就唔爆啦, 不過車程好耐.
 樓主| JX9097 發表於 2021-10-15 13:46 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-10-15 09:51
回程與其轉車,不如行去衛理道搭 98D/98P?

行到去衛理道會唔會遠咗少少?同埋會唔會好難上車?
(情況同九展一樣)
 樓主| JX9097 發表於 2021-10-15 17:49 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-10-15 10:42
睇黎樓主要用埋BBI, 如果唔係, 理大上5 28, 紅隧口上101 107 108 111 116到山谷道轉一樣得.

理大經紅磡站 ...

係...主要係希望用到啟隧BBI
若果搞唔掂就唯有坐番全程98D

唔會考慮行去紅磡南道坐297喇
一嚟班次太疏
二嚟又冇快過(隨時比98D兜大圈更慢)
三嚟非必要都唔想去大酒店嗰頭
LH797 發表於 2021-10-16 10:42 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-15 13:46
行到去衛理道會唔會遠咗少少?同埋會唔會好難上車?
(情況同九展一樣)
...

Block Z 行過去就大約五分鐘, 而且明顯易上過九展
 樓主| JX9097 發表於 2021-10-16 12:47 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2021-10-16 10:42
Block Z 行過去就大約五分鐘, 而且明顯易上過九展

可惜我唔近Z block
LH797 發表於 2021-10-16 13:08 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-16 12:47
可惜我唔近Z block

Main campus行過去大約10-15分鐘
LH797 發表於 2021-10-16 13:25 | 顯示全部樓層
FYI:
全程98D通常都係一個鐘頭搞掂
如果你話穩陣起見就建議你搭7:05 康城特, ~7:25 到厚德

唔會推薦你BBI
第一, 213X/215X繁時成日爆, 219X有排等, 轉213x仲要行一段路
第二, 無論你用邊個方法都係要經過加士居橋呢個黑洞

我係建議你朝頭早落返地底算數,
行屯馬大約八個字,
行東鐵大約九個字
 樓主| JX9097 發表於 2021-10-16 13:59 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2021-10-16 13:25
FYI:
全程98D通常都係一個鐘頭搞掂
如果你話穩陣起見就建議你搭7:05 康城特, ~7:25 到厚德

感謝您嘅意見
我原本係諗住215X直入尖東,塞少啲
同埋唔使遊花園
不過0725要上車就真係...
若果下一班車又係幾點會到呢?

另外下繁215X係咪都係咁惡劣呢?
同埋98D下繁喺九展又上唔上到車?