hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃葵東九線應如何自處
開啟左側

[經歷分享/報告] 荃葵東九線應如何自處

F428Z 發表於 2021-10-23 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層

sammyleung719 發表於 2021-10-21 15:56
我反而有個特別少少諗法,當然唔完美,可以當聽下就算。 1.38改經美孚,葵涌道,放棄青公。
2.青公由40補上 ...

變咗麗港城冇車去荔枝角同美孚.
ATE7025 發表於 2021-10-23 21:05 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 20:15
咁你咪用行動去完成分拆42C ge心願咯,鬧走哂啲流水客,恐嚇佢哋,咁九巴就可以大條道理改快42C咯,你都 ...

唔夠人講就開始發爛渣,九巴使乜鬧走啲流水客先可以改快42C?59A 264M 全部都係部份時間有客,照樣被取消/縮短啦,九巴要重組42C 嘅話驚條毛?根本九巴都冇驚過啲流水客反對,就算流水客數目相比現時不變,都依然可以大條道理重組

同埋我上面冇講過話九巴依家冇意欲重組喎,要做重組就一定要企喺屏麗徑收集數據㗎咩?你都幾好笑~

總之將青俾咗屎水做長亨長安直出嘅話,就自然會增加九巴重組42C嘅意欲,信不信由你,而肯定唔係將青俾咗屎水再改行上路嘅話九巴先會做重組,反而呢樣嘢係直頭降低九巴做重組嘅意欲添

40P 全日本來42C 都要找數,九巴最後都縮沙,寧願自己搵夠六部車去行40P 全日,明眼人都知咩事

43 243M 冇得聯合班次㗎喎,43B 243M 聯合班次咁咪改時間表,再唔係可以轉41 44 249M 㗎,唔係剩係得兩架車轉㗎
仲有唔好忘記一樣野,呢班流水客點樣坐都好,都係要坐返九巴網絡嘅路線,冇得坐其他交通工具,啲錢點都係落返九巴袋,所以其實九巴根本唔係真係咁志在啲流水客

你搞錯咗,九巴到今時今日都仲未全面拆42C 唔係因為流水客問題,只不過係九巴400幾條線,10條路線有九條都係有啲問題,但策劃部嘅人就係得咁多,邊度睇得到咁多嘢?

ATE7025 發表於 2021-10-23 21:21 | 顯示全部樓層
九巴不知幾驚將青俾屎水,直情係驚到震

啱啱出 RPP 嗰陣直情驚到即刻打電話俾地區人士,游說佢哋支持九巴做呢條線
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:33 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-10-23 21:05
唔夠人講就開始發爛渣,九巴使乜鬧走啲流水客先可以改快42C?59A 264M 全部都係部份時間有客,照樣被取消/ ...

將青唔係長亨長安直出吖嘛,亦都唔可能咁做,長亨都唔夠位,只有將青行上路,威脅42C地位先會令九巴改快。同埋九巴而家都少左亂殺線,11嗰啲都仲未敢殺
再講,九巴對貴價流水情有所鍾,106 290嗰啲就係好例子,42S咁短又賺得幾多?

42C車程問題存在以久,你真係覺得九巴會忽略左呢樣野???

所以我哋都係慳翻淡氣算啦,乖乖地接受42C車隊之後一定越吞越多車ge事實,再比X42C加多幾班車。反正新樓入伙後,呢樣野一定會發生。

X42C只係輔助,分清莊閒先好唔好啊。冇任何區佬彈出黎叫42C拆線就知咩事啦。

鬼叫我成日受惠42C ge流水功能,如果唔係我都會企喺你ge立場。

無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:37 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-10-23 21:21

啱啱出 RPP 嗰陣直情驚到即刻打電話俾地區人士,游說佢哋支持九巴 ...

因為條線會搶到41A 42A客,同埋X42C呢條雞肋線都會跌客。

你睇黎唔係好知九巴性格,佢永遠係賺錢行先,區內流水賺少左對佢黎講好肉赤。

要怪怪九巴,唔好怪我哋呢啲流水客,我就負責搭車ga姐。
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:43 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-10-23 21:21

啱啱出 RPP 嗰陣直情驚到即刻打電話俾地區人士,游說佢哋支持九巴 ...

唔係喎,呢條線睇落個Feel 好似241X,如果唔改走線,好難猜透之後42C ge去向。

可惜,條線直接少少先會搶到X42C客

無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

東九線要重組嘅時機錯哂,近年仲要加條290出黎整亂大家啲plan。好彩呢啲線都叫有客,唔使同佢哋做手術,唔似得堆荃葵西九線咁趕客
ricky 發表於 2021-10-23 22:28 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 16:08
同埋X42C全日嗰陣,九巴有喺屏麗徑數客,應該係有研究過分拆ge可行性。可惜嗰度係42C流水客倉,拆唔成線 ...

42C都係最好唔改,對青衣嚟講有唔少獨市位,包括青山公路大窩口至華員邨,所以再提升X42C至星期六日服務,只好又抽車行X42C
前荃葵青區居民
Tobia28 發表於 2021-10-23 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-10-23 21:56
東九線要重組嘅時機錯哂,近年仲要加條290出黎整亂大家啲plan。好彩呢啲線都叫有客,唔使同佢哋做手術,唔 ...

其實講開又講,290系都幾難處理,事關290/A/X 各自服務嘅地區都唔同,當290x都轉全日,好難隨便取消任何一條線,但係客量(特別非繁)又support唔起三條咁類似嘅線來往荃灣葵芳同東九。

Tobia28 發表於 2021-10-23 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

至於42c,好多時反應都幾兩極,一啲版友覺得冇問題,一啲就總係睇佢唔順眼。如果你問我,其實我覺得42c流水同長途嘅功能都唔錯,冇必要大規模執。你諗吓青衣來往荃灣要10/7蚊,但照有好多客棒場,照知幾好賺。而的確,無論係青衣區內線,青衣去荃灣,荃灣大窩口來往東九,同埋屏麗徑一帶,都有一定客量支持。所以冇必要做大改動,打亂一大堆人嘅搭車習慣。至於與其話42c唔掂,我更覺得問題出係其他線到。例如33線嘅定位,同埋x42c 全日服務嘅必要性。特別就x42c呢講,我覺得全日係冇需要,因為青衣邨一帶出東九,搭42c時間唔會差好遠。至於青衣南一帶,其實加42a-40嘅bbi 就ok,啲人想要快嘅,可以美孚轉40/鐵,唔趕時間嘅可以照搭42c,冇必要為一小撮人開一條全日特快線。(講明先,我支持x42c繁忙時間雙向服務,更覺得要係繁時加強班次疏導人流,同埋增加星期六繁忙時間服務)