hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 富豪B7RLE、斯堪尼亞K230UB同E200 Dart有無能力上山頂? ...
開啟左側

富豪B7RLE、斯堪尼亞K230UB同E200 Dart有無能力上山頂?

teddybus 發表於 2021-11-8 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-11-8 12:03
你要知道,當城巴淨係借到短青,而冇用長青,你就知AVC ASC都唔會上到山,唔關夠唔夠力事。的確成日有12米 ...

新巴自己都有長青年,用到都唔駛借城巴短青年
3AD170 發表於 2021-11-8 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
以前 515 用 B6 行都無問題
cz9328 發表於 2021-11-8 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2021-11-8 17:14
頂閘不停上落山頂, 你sure其他型號既單層專利巴士都頂得順?

AAU / AAS 理論上應該頂得順(但假如日日都頂閘上落山,不知道跑兩三日休一日能否幫部車減緩金屬疲勞之類呢)

新巴批E200當日應該冇跪低吧...

金雞仔就唔敢講。
少少Off-topic 一問:ASB係咪少咗用嚟行九龍區211線呢?? 假如批ASB「依家」(並非新車落地亦非頭幾年車齡年輕嘅時期)行211線都略嫌操勞,咁批車有冇能耐行幾轉滿載上落山頂係有疑問的。
ccicoltd 發表於 2021-11-9 00:41 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-11-8 13:20
山頂行唔到正常車純粹係限高古蹟橋的問題,以前有新聞講到新巴司機誤拎12米三叉戟上山結果批頂,
(連結:http ...

同意,要記得以前 15 系用的是珍寶。珍寶不水滾的話,應該沒有甚麼車型跑不到。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HV9990 發表於 2021-11-9 01:24 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-11-8 23:42
AAU / AAS 理論上應該頂得順(但假如日日都頂閘上落山,不知道跑兩三日休一日能否幫部車減緩金屬疲勞之類 ...

211盡量唔派ASB應該唔關操勞事,而係後山太高同批車太chok

至於對面海,如果下下都超載咁就乜車都實有勞損既

KCRC . Keep Moving
Waiyin12 發表於 2021-11-9 05:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-11-8 13:20
山頂行唔到正常車純粹係限高古蹟橋的問題,以前有新聞講到新巴司機誤拎12米三叉戟上山結果批頂,
(連結:http ...

但司徒拔道的確有用車限制
6/66/76等行司徒拔道 + 黃泥涌峽道,都派唔到11.3米E500
反而63/260等可以 (淺水灣都有限制,)

如果淨係渣甸橋一個限制,大可以整矮身版12米車,而唔駛用短身E400

派咗12米Trident車上山頂嗰單,從來違反咗(路況引伸嘅)限制都唔一定會瀨嘢,嗰次係好好彩,亦唔排除下(一/幾)次都會咁好彩;但客觀上係有相當可能嘅機會出事,輕則轉彎時唔夠位,重則失重心成部車掟落山,所以先唔派12米上山頂
HV7025 發表於 2021-11-9 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-11-8 23:42
AAU / AAS 理論上應該頂得順(但假如日日都頂閘上落山,不知道跑兩三日休一日能否幫部車減緩金屬疲勞之類 ...

ASB機件唔算易壞嘅
上山頂一定上到嘅,係龜速同不斷1212轉波好chok咁解
S3bl430 發表於 2021-11-9 09:01 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-11-9 05:53
但司徒拔道的確有用車限制
6/66/76等行司徒拔道 + 黃泥涌峽道,都派唔到11.3米E500
反而63/260等可以 ( ...

我個意思係,正常機件的巴士係會上到山頂上山頂果段路其實無乜明顯的大斜路,
没有路段係大斜路(1:6-8),而且多位置可以停下
錯字連篇
cruisesnet 發表於 2021-11-9 10:08 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-11-9 00:41
同意,要記得以前 15 系用的是珍寶。珍寶不水滾的話,應該沒有甚麼車型跑不到。

...

珍寶無冷氣, 而且以家下下超低地台, 底盤承受能力一定差好多
KG1428 發表於 2021-11-9 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

個人認為,203C,16M,14B,216M轉用AVC以驣出短車行個別有需要路線