hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道? ...
開啟左側

[問題] 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道?

流星☆雨 發表於 2021-11-11 04:33 | 顯示全部樓層

_剛仔 發表於 2021-11-10 23:58
260X 269B 269B 280X 回程行九龍公園徑更實際

繁時開特車行九公徑 主攻放工客 我覺得可以試
但非繁/夜晚7點打後 唔行彌敦道儲客上公路真係唔得
趕客路上 理_得你
Waiyin12 發表於 2021-11-11 06:17 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-10 11:35
唔難但唔會做
匯翔道個站飛左就唔方便

咁樣南行可以停正彌敦道,站位更靚
可以諗柯士甸道 (九龍公園對面) 加新站,做埋佐敦
況且本身都要兜西九龍站

就算唔入彌敦道,268/9B都可以加入漆咸道南(?
叫做兩面包抄尖沙咀
S3BL343@66 發表於 2021-11-11 08:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-11-11 06:17
咁樣南行可以停正彌敦道,站位更靚
可以諗柯士甸道 (九龍公園對面) 加新站,做埋佐敦
況且本身都要兜西九 ...

依家官涌個站咪做到佐敦囉。又,柯士甸道成日塞車,改路唔見得化算,海港城個班客仲要行多左
s3n370 發表於 2021-11-11 08:15 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-11-10 03:15
先暫且唔講佐敦道路口,

美孚站燈位, 因為美荔道行人路過路燈, 所以 46X 出站後要自轉一圈, 自轉果個位又 ...

美孚個case,即係响行人過路處前加條停車線同紅綠燈?

如果咁加盞燈,一來司機易睇錯,
二來沿美荔道嘅車過唔切新果盞燈,
咁就KO哂葵涌道落黎嘅車。

如果唔想46X入沙田兜大圈,
個人諗法會大工程D。

將橋底段美荔道嘅小巴站,
向九華徑方向延長到路口
變相成為巴士小巴專用嘅第三條行車線。
46X改用小巴站做總站。
而現有46X條車坑,向現時小巴站方向擴闊做孖小巴坑。
呢條坑尾嘅出口,改為S字彎出美荔道新嘅巴士小巴專線。
而响中電果面,削行人路加多條線,再三收二俾巴士小巴cut番出去。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-11 10:05 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-11-11 00:05
唔實際
彌敦道 VS 九龍公園徑
你覺得邊度執到最多客?

回程停正(尖沙咀)市中心重要過去程,去程落車自然識行去目的地,回程要行得多就隨時變地底見
全部綫回程改曬九龍公園徑行盞倒客
不過如果有部份綫唔郁,贊成改部份路綫行九龍公園徑做真特快同增加埋回程尖西覆蓋,其他就靠轉車站
例如259B半全日+268B回程行九龍公園徑,但260X/269B唔郁
尖東站回程都有唔少客,九龍公園徑走客量都唔會太差,甚至特快+尖西有新吸引力

rusf101001 發表於 2021-11-11 10:25 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-11-11 00:51
46X其實唔多人在美孚總站落車,佢同72交換總站,
顯徑方向照入美孚總站已經解決左個問題~

72條單坑塞唔塞到46X咁多車
86C取消左都仲可能得

縮去上面荔枝角可能仲簡單d
936收皮935全日
rusf101001 發表於 2021-11-11 10:35 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-11 10:05
回程停正(尖沙咀)市中心重要過去程,去程落車自然識行去目的地,回程要行得多就隨時變地底見
全部綫回程 ...

一直以來都R晒頭就係佢地返大西北硬係要屈出去公主道落永安個邊就算
落漆咸道南執尖東客唔得
變左屈d客行去紅磡/尖東站,行得來入埋屯馬算

由其268/269B變左兩邊都唔停就仲趕客
936收皮935全日
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-11 10:48 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-11-11 10:35
一直以來都R晒頭就係佢地返大西北硬係要屈出去公主道落永安個邊就算
落漆咸道南執尖東客唔得
變左屈d客行 ...

為咗減行車時間/避塞車,特別係回程行油麻地更耐,改咗都好多年
正如87D係去程行紅磡繞道
大西北係回程

如果可以半拆綫包曬所有盲點都係好事
例如
259B/268B 廣東道或彌敦道>(<九龍公園徑)<>尖東站<>漆咸道南<>紅磡站/紅磡碼頭
260X/269B 廣東道(<油麻地/彌敦道)<>尖東站<>紅磡繞道<>紅磡站/紅磡碼頭
rusf101001 發表於 2021-11-11 11:16 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-11 10:48
為咗減行車時間/避塞車,特別係回程行油麻地更耐,改咗都好多年
正如87D係去程行紅磡繞道
大西北係回程

行得彌敦道多數都落左車,行去尖東未至於好差
不過行都會道入去紅磡站都兜多左同好似唔係好快咁
同埋268/9B上左去上面都唔停個站先落返去

統一行尖西+東就擺紅磡站
行彌敦道中間就去紅鸞道
936收皮935全日
GW5878 發表於 2021-11-11 23:14 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-11-11 08:15
美孚個case,即係响行人過路處前加條停車線同紅綠燈?

如果咁加盞燈,一來司機易睇錯,

唔使加盞燈, 只係需要特別容許 46X 出站左轉,左轉完係黃格停一陣,到美荔道直行既燈綠燈就可以過埋行人路口