hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 930 系重組消息、933 調整班次
開啟左側

[路線消息] 城巴 930 系重組消息、933 調整班次

Ricky403 發表於 2021-12-10 20:30 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-10 16:32
怡和街quota 呢樣嘢真係一大笑話

960 系朝早拉去維園,嗰度都十幾班車,又有quota ,唔使減其他九巴路線 ...

968已經踢緊唔少車落菲林明
再踢下繁都夠客直接拆開灣銅同金鐘中上環

但係運署而家就哂善巴
又點會畀934/A有機會拉客再開全日搶930X客呢
.
Ricky403 發表於 2021-12-10 20:34 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-12-10 16:27
930 而家往灣仔咁樣兜銅鑼灣已經比人笑緊隨時大甩班
934 仲點會咁傻咁樣兜銅鑼灣 ...
...

934又唔係完全無得兜銅鑼灣嘅
菲林明道下一站直接飛到去利舞臺廣場,食時代廣場班客都夠假日同非繁維生嘅
個站離電車路夠哂遠,又唔駛入怡和街,又唔算全天候塞車,或者有可能鬆少少章啩
.
ATE7025 發表於 2021-12-11 08:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-12-10 20:26
934A尾班客量太差
返荃市班人有唔少係銅鑼灣或集成出發
呢班客934A完全搶唔到

印象中兩三年前934A 尾班車間中都可以去到頂閘,不過近年Office嘅放工時間有提早嘅趨勢,所以尾班車越來越少人坐

934 下繁已經私底下加咗一架車落去,最密開到10分鐘一班,暫時效果都幾理想,交通狀況正常下,10分鐘一班嘅時段全部班次都起碼坐滿,某一兩架車可以企人返去荃灣,的確係有條件再加多架

至於934A 個人認為可以先加多架18:00 灣仔開,再睇吓反應如何

九巴真係驚加咗車冇人知嘅,咪用返960B 嗰招,加車前一日搵站助企喺兩班 934A嘅車頭,一埋站就大聲舉埋牌同乘客講話下星期開始會提早頭車,乘客自然就會知

車源問題就唔使太擔心,屯馬綫減咗班之後大把車騰空左出嚟
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-11 11:08 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-12-10 20:26
934A尾班客量太差
返荃市班人有唔少係銅鑼灣或集成出發
呢班客934A完全搶唔到

條930X全日都冇得停大涌道
都已經好flavor九公

當然運吉一時俾競爭一時又唔俾
無人知佢想玩邊科
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2021-12-11 11:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-11 11:08
條930X全日都冇得停大涌道
都已經好flavor九公

畀善巴搶九巴客,掉返轉就唔得囉
930X個case其實推到去930拉長去愉景新城嗰時都停唔到大涌道
但就算唔擺正個站喺大涌道,去程滿樂都食番絕大部分
回程就無辦法,當初930停祈德尊係攞補償西站做理由
930X就講唔通,結果要兜入如心
.
Ricky403 發表於 2021-12-11 11:54 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-12-11 08:52
印象中兩三年前934A 尾班車間中都可以去到頂閘,不過近年Office嘅放工時間有提早嘅趨勢,所以尾班車越來越 ...

尾班頂閘好似未聽聞過或見過,頭班就間唔中會嘅
始終934A問題係無論客量個pattern定九巴態度感覺上都煲唔大

又睇番之前圓規打風安排,934A都無改開車時間/開加班車去就
某程度上反映唔多車長識934A可以臨時拉伕
似乎九巴自己都唔太理佢,都係做934為主
.
AVD1 發表於 2021-12-11 13:50 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-12-11 11:54
尾班頂閘好似未聽聞過或見過,頭班就間唔中會嘅
始終934A問題係無論客量個pattern定九巴態度感覺上都煲唔 ...

934 呢啲客量又集中,一落公路就差唔多係總站,
咁好搵嘅線,你係九記都識揀條線去做。

反正係人都知 934A 係九記霸返黎做,
你想佢有心機做,
得,930X 上埋山 934A 肯定即刻發大黎做都似
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-11 14:24 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-12-11 11:29
畀善巴搶九巴客,掉返轉就唔得囉
930X個case其實推到去930拉長去愉景新城嗰時都停唔到大涌道
但就算唔擺 ...

各有交手啦934都係睇住人地930X先郁
新地區直頭預設有線係手

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
PK9394 發表於 2021-12-11 22:34 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-12-8 13:51
塞到2046都入唔返灣北

不如直頭軒尼C道後行埋怡和街+高士威道,由興發街出外告去灣北。應該好客d同無咁塞。
manhon951 發表於 2021-12-11 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

非繁一係934同934A合併,麗城開過左荃景圍之後轉上荃景圍,到左荃圍打後跟934A沿線行,反向亦然