hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家贊成再次舉辦全民免費乘車日嗎?
開啟左側

大家贊成再次舉辦全民免費乘車日嗎?

lsc04d11 發表於 2021-12-22 06:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2021-12-22 05:26
起中環灣仔繞道,又唔見有人講吓要用幾多錢?投資落免費搭車再加車,話唔定可以刺激到市民改搭公共交通工具 ...

你覺得真係有少到私家車?
村屋既 繼續揸
揸開車貪空間自我 無啦啦去迫車? 再講 佢要搭咩冧巴都未知 就算完全唔塞車佢都自己搞到兩三個鐘先坐完一程

上星期日 我屋企附近個平民街市依舊咁多私家車

你要知道 全民免費日 係吸到邊班人
私家車既朋友反而更有誘因要好好善用自己部車
kay 發表於 2021-12-22 10:22 | 顯示全部樓層
https://www.hkcnews.com/article/ ... B%E5%94%94%E9%80%9A

交通諮詢委員會今日(21日)聽取政府就未來「北部都會區」簡介鐵路項目規劃,會後委員會主席張仁良見記者,被問到剛過去的周日立法會選舉投票期間,免費搭車的安排會否增加各公營交通工具加價機會,他則認為言之過早,「一年365日,一日唔收費就要加價,呢個藉口好似講唔通」

似乎未必搞一次就算
直到搞出大頭佛為止
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 11:38 | 顯示全部樓層
mtrA279-262 發表於 2021-12-20 21:33
九巴月票都係屬於票價優惠既其中一種
而事實上就算佢真係蝕緊, 都依然提供唔少優惠比月票客
咁無用月票果 ...

回贈基金用嚟抵銷加幅
燒晒既咪直接加多D
有無咁難明...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kitarolo 發表於 2021-12-22 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-12-22 10:22

似乎未必搞一次就算
直到搞出大頭佛為止

青嶼幹線鐵路四線化就話
唔想英方耗盡香港財政儲備

今日就暗示想用晒公眾交通
之票價穩定基金,加價即可合理化
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 11:41 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2021-12-21 09:29
消費券起碼可以帶旺經濟,我就覺得好過派完錢之後啲人留返起身唔用

消費券用嚟扶植電子支付都仲有得講
但對比起派現金所謂既分別都只係心理account問題
要使既人派咩都使
想留起既人點都有方法處理
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 11:43 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2021-12-22 05:26
起中環灣仔繞道,又唔見有人講吓要用幾多錢?投資落免費搭車再加車,話唔定可以刺激到市民改搭公共交通工具 ...

中灣繞巴士冇份用既?

揸車個班會唔會因為你免費就唔揸?
迫到咁嚇多班人揸車就有
GD1570 發表於 2021-12-22 12:57 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 11:43
中灣繞巴士冇份用既?

揸車個班會唔會因為你免費就唔揸?

坦白,星期日日間時段,屯門公路又真係少咗車行啵...
搭緊58X都聽到有人講:今日唔駛錢搭車,點解仲要揸車呢?

總會有一批其實唔係太有實際需要嘅駕駛人士喺依啲日子選擇乘搭交通工具。
坦白,出到旺區要搵位泊車絕對唔係一件易事,
等你一兩粒鐘都無位亦唔係新聞。

你有你可愛,我有我好笑。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 13:43 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-12-22 12:57
坦白,星期日日間時段,屯門公路又真係少咗車行啵...
搭緊58X都聽到有人講:今日唔駛錢搭車,點解仲要揸 ...

本身香港養車同搭交通工具既使費都差一段距離
要省錢既一早就搭車甚至程程call uber/的士
少左車係random event
定係真係免費有咁大影響力
就值得商榷
特別係大家都見到19號咩環境後
GD1570 發表於 2021-12-22 14:03 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 13:43
少左車係random ...

咁其實又咁講,人多都真係好正常。
吸到班客搭長途車去各區亦都係預期嘅結果,
所幸嘅就係未有做成大混亂..

至於省錢就搭UBER/的士,
我本身有架車就真係唔會咁做..
但嗰日唔駛錢,我最多都係蝕一日嘅保養座駕嘅費用,
喺交通上面唔會有額外嘅支出之餘,仲可以慳埋油錢/充電錢,
所以咪解釋到點解屯門公路喺日間都可以少咗一大部份私家車嘅情況...

之前都有人講話LM當日轉車站大混亂,
結果呢?至少我真係睇唔到轉車站有混亂嘅情況。
港鐵站多人係正常,上面都有人講:淨係識搭港鐵嘅大有人在...
由屯門搭屯馬綫去烏溪沙都唔少人啦...
我自己馬鞍山市中心出紅磡都保鐵而唔搭87D...
係人都知搭港鐵通常都係最貴,當日唔駛錢,仲唔搭盡佢咩...
網上都有人話:自己當日喺北區內通勤係搭673啦...

你有你可愛,我有我好笑。
kay 發表於 2021-12-22 14:11 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-22 13:43
少左車係random ...

渣私家車可以戴少陣口罩
世界很簡單 人類很複雜