hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員邀請巴士迷就路線計劃互相交流 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員邀請巴士迷就路線計劃互相交流

kay 發表於 2021-12-30 19:48 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2021-12-30 18:34
問街坊咪即係直車出市區,啲建議隨時仲恐怖巴膠

街坊意見難道唔駛聽?

不過如果面向街坊
識做既應該收窄街坊選擇
就可以避免100人有100個意見

例如問佢返工返邊度
星期日去邊
區內既去邊多

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| LN9267 發表於 2021-12-30 20:30 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-12-30 10:28
你介意又點
以為自己係決策者?
將南區來回銅鑼灣巴士線減班 取消咪得

基本上,新界居民對轉乘1、5B、10那些不太熟悉,有一些寧願上環轉鐵,930去摩頓台,肯定是好。
葵青區議會一直爭取930延長路線,如果RPP真的有此方案,對居民是好事。

畢竟現在930行百德新街,影響回車及班次穩定性,正正經經行怡和街,才是正路。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 英雄所見略同

查看全部評分

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kmb71k 發表於 2021-12-30 20:45 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-12-30 10:28
你介意又點
以為自己係決策者?
將南區來回銅鑼灣巴士線減班 取消咪得

我冇介唔介意
銅鑼灣啲路線改到天花龍鳳都唔關我事
只係留意到怡和街違泊問題搞到條路塞住晒
巴士又難埋站
唔先去解決呢個問題
然後就不斷塞線入去
只會令怡和街交通問題惡化
所以我先至講要先解決違泊問題先至好再塞線入去怡和街
而減南區線班根本只係一個治標唔治本既方法
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2021-12-30 20:50 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-12-30 10:26
雙向改行大路 好似35A 42A甘行唔好入內街 大角咀

同埋荃灣係主要做流水客

九龍區就算行晒長沙灣道同彌敦道
車程時間一樣係長
而家33A由荃灣到旺角
出到美孚已經係全經長沙灣道同彌敦道
已經係行大路
但全程車程喺繁忙時間已經接近要用一個鐘
如果再拉長啲去旺角以南
全程基本上70-75分鐘走唔甩
有冇人肯咁坐全程都成問題
所以要荃灣西/大窩口/葵興有巴士去到旺角以南
寧願抽資源開條新線好過用33A去改
以上回應,是否可行?是否合適?
NA4179x賢 發表於 2021-12-30 21:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-12-30 19:48
街坊意見難道唔駛聽?

不過如果面向街坊

街坊想假日直達西貢,ok?
街坊想假日直達大奧,ok?

我閒日要海洋公園返工要直達,ok?
kay 發表於 2021-12-30 21:29 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-12-30 21:22
街坊想假日直達西貢,ok?
街坊想假日直達大奧,ok?

你可以反映比議員
不過街坊先唔會咁天馬行空

反而以前有巴迷托區議員擺佢心目中建議上議會
好似大部份都比人BANQ晒

最近有人交去運房局下場都係一樣

全部開口唔埋都係建議
但未見過有人落區做調查分析需求
或者好似948咁全區統一口徑(即係街坊都想要)
是但做一樣都好
世界很簡單 人類很複雜
NA4179x賢 發表於 2021-12-30 22:41 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-12-30 21:29
你可以反映比議員
不過街坊先唔會咁天馬行空

先唔講巴迷交建議上運吉
年年交份RPP出黎何嘗無走過數啫
荃灣區本身四通八達
除咗山旯旮地方之外,幾乎唔需要再特別開新線
搵得巴迷傾唔係路線整合就係走線更改
呢啲野唔係等閒之輩求其搵個街坊問就得

S3BL100 發表於 2021-12-30 22:49 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-12-30 10:24
閣下係F1既建議咪就係表表者
成日提埋d離地建議
事實就係你d建議就唔work

算吧啦你,有口話人無口話自己

而家係咪有需求就可以重組?
係咪乘客有需求,蝕錢線就會自動有資源從天而降?
係咪新增路段有乘客需求,就可以突然多幾個配額走入配額路段?
係咪乘客有需求,一個要搞到車長返到總站,無得落地休息就要即走先維持到班次既建議突然變得行得通?

咪玩啦

fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2021-12-30 23:06 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-12-30 22:41
先唔講巴迷交建議上運吉
年年交份RPP出黎何嘗無走過數啫
荃灣區本身四通八達

問題係好多區佬都唔想自己個區有 無謂改動

睇返過去十幾年經驗
佢地只會對有新服務加班高興

無咩著數既重組已經興趣唔大

開新服務
要得到運輸署支持/不反對
呢關係好難過

而荃灣計只有向新界/東九/港島有增長空間
深長荔油旺九巴都表態唔多想做
世界很簡單 人類很複雜
hokachung 發表於 2021-12-31 02:00 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-12-30 10:26
雙向改行大路 好似35A 42A甘行唔好入內街 大角咀

同埋荃灣係主要做流水客

你有無睇清楚人地講緊乜
人地話33A荃灣出旺角(去程)慢,請問關入內街(回程)同大角嘴(旺角打後路段)咩事呢?
唔好一見到33A就條件反射覆同一堆嘢得唔得

如果你覺得33A荃灣係主要做流水客,咁點解要向荃灣區區議員提出33A全日延長旺角以南呢?