hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 因為機組人員檢疫收緊,CX取消的航班列表 ...
開啟左側

因為機組人員檢疫收緊,CX取消的航班列表

HM3044 發表於 2022-1-2 14:56 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-12-31 15:58
反正邊個係老闆未聽邊個支笛,但好明顯香港政府個老闆就絕對唔係香港人。

我呢就食定花生等睇國泰執笠。

國泰執咗變咗GBA上位你係咪好開心?
qunow 發表於 2022-1-2 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2022-1-2 14:56

GBA做唔到國泰嘅規模,轉機客會俾鄰近其他航空公司食咗,到時世界各地往返香港嘅航線應該主要會由外地航空公司提供服務
AVD1 發表於 2022-1-2 17:06 | 顯示全部樓層

繼續封關冇生意做,點頂?
人地商業上市公司,幾個大股東又係,再咁搞落去點同股東交代?

假如太古真係唔玩,數黎數去都係得國航頂上。
而家係睇太古頂得幾耐。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Neutroginger 發表於 2022-1-3 02:31 | 顯示全部樓層

國泰變國航都夠皮啦
tamabaron 發表於 2022-1-3 10:07 | 顯示全部樓層
其實國泰根本再政府假防疫可以準備執...其他航空公司就唔再飛香港(除大陸之外), 封港成功!
ma212223 發表於 2022-1-3 11:27 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-1-2 14:13
亞博臨時醫院只係用嚟隔離無症狀或者輕症嘅人,唔見得有人手或者設備可以處理到真係嚴重到要住院嘅病人
...

袁國勇都話咗唔打針就物競天擇要過身
打咗針嘅大概都唔駛怕
未打針嘅咪後果自負
憑咩阻住人出入境?

當然政府淨係掛住同大陸通關
淨係跟住上面清零果套
封外國關就順便唔俾人走兼靠嚇
等人覺得無得回流
實際就攬炒一批留學生同一早移咗民
但有事要返香港果堆

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
tamabaron 發表於 2022-1-3 11:37 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2022-1-3 11:27
打咗針嘅大概都唔駛怕
未打針嘅咪後果自負

通關大過天嘛...上落大陸係人去外國讀書/移民唔係嘛 (明明最愛國果班全部渣外國護照)
其實明明香港03年經過SARS 應該好前衛, 但班官員根本廢到無idea 點處理, 只係識抄大陸.
qunow 發表於 2022-1-3 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
打咗針嘅大概都唔駛怕
未打針嘅咪後果自負

你可以話叫未打疫苗嘅人責任自負你死你事,但首先要做咗呢個決定先
跟住仲要Omicron要打加強劑先夠保護力但政府又捐走晒批AZ
mingfai31 發表於 2022-1-3 14:35 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-1-3 13:29
你可以話叫未打疫苗嘅人責任自負你死你事,但首先要做咗呢個決定先
跟住仲要Omicron要打加強劑先夠保護力 ...

其實係個陣中國話全國(佢既全國當然就包埋香港)要有好似9成打疫苗阿嘛
某D人要刷鞋就自然唔會理民生要全世界都打疫苗架啦
到最後搞著人又要冇用

我擺明陰謀論架啦..而家根本就係打左疫苗先中..又唔見我呢D人唔打疫苗既中招

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
groom1002 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

AVD1 發表於 2022-1-3 15:17 | 顯示全部樓層

打咗針嘅大概都唔駛怕
未打針嘅咪後果自負

根本人地係唔係真係想同你香港通關都係一個問題,
由此至終「清零通關」只不過係 FF,就算真係比你清零完,人地就係唔想整多個風險比自己係唔通關都係奈佢唔何。

只不過而家係有班人成日以為清零左,人地就肯定會同你通關 …
邊個係莊邊個係閒都未搞得清。

為左清零成個香港根本就已經輸哂,新加坡真係就咁瞓起到都笑醒。

至於而家國泰或者國泰堆機組,係咁比人上綱上線帶方向圍剿緊,
根本就等如當年陳同佳單 case,借一件事去成就另一個目的而已。

LJ7006 = MF5119 = AVD1