hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 夠直便是贏
開啟左側

[小道消息] 夠直便是贏

214P_world 發表於 2022-1-21 03:21 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-1-20 07:32
其實呢到啲坑口人又唔使咁擔心自己冇客搞到297變692P 2.0
雖然擔心得冇錯,但老九點都會留呢條線嚟打將轉- ...

唔知你講邊位,但作為區外人而提過692P 2.0都想回應下:
「鋪路變692P 2.0」唔係解冇客嘅結果,而係指停站奇差,即兜大圈但skip晒d大站,
效果可能係想搭嘅站搭唔到 / 人煙稀少嘅站就運櫈,最終便會墮入惡性循環,
相反,如果停站/其他安排理想,當然唔會出現692P 2.0嘅狀況

認同297唔應該玩觀塘道轉乘,25分鐘一班,真係仲衰過首程轉296A再轉"98X"
獨學而無友,則孤陋而寡聞
JX9097 發表於 2022-1-21 09:13 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-1-21 03:21
唔知你講邊位,但作為區外人而提過692P 2.0都想回應下:
「鋪路變692P 2.0」唔係解冇客嘅結果,而係指停站 ...

若果真係落觀塘道而唔加班就真係搵鬼坐連九龍灣,紅土都趕走埋到時真係可以壽終正寢

297改落觀塘道先入九龍灣對九巴仲有一個「好處」
就係陰乾平價15A
ivan920 發表於 2022-1-21 09:37 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-21 09:13
若果真係落觀塘道而唔加班就真係搵鬼坐連九龍灣,紅土都趕走埋到時真係可以壽終正寢

如果 297 拉落觀塘道,佢實會加車加班,做埋個 BBI
以 297 個價錢唔會有人搭佢落觀塘,但可以駁轉乘做大西北、新界北個堆路線
更加唔洗怕運吉用 102 / 103 黎擋
回程咪觀塘市中心起,用 $6.5 做招來,甚至 $5.4 都得
JX9097 發表於 2022-1-21 09:47 | 顯示全部樓層

ivan920 發表於 2022-1-21 09:37
如果 297 拉落觀塘道,佢實會加車加班,做埋個 BBI
以 297 個價錢唔會有人搭佢落觀塘,但可以駁轉乘做大 ...

297收$10.5都有市場
反正小巴好,城巴好
都係收緊咁上下價

回程整唔整分段都次要
整分段隨時小巴反彈更大
(雖然係自己趕客在先
但經過10M事件,已經證明係唔可能明目張膽搶佢啲客)

若果有BBI就會用嚟轉車
(時間上隨時比290喺黃大仙轉快少少)

214P_world 發表於 2022-1-21 18:40 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-21 09:13

係呀,所以如果短途觀塘車批唔成,都絕對唔應該揾297,唯一可行嘅係長途新界線/一班半班91S
214P_world 發表於 2022-2-7 15:02 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-1-16 14:43
某醫院區域: 坑口
原本要經隔離垃圾站再去紅盒和食buffet: 經寶林 Megabox去紅磡碼頭(嘉里酒店) aka 297
而 ...

話時話「當然,爛橙都會不甘示弱」係點解呢,會唔會係解 792P 呢😂