hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃試行268C特快班次
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃試行268C特快班次

EX-TL 發表於 2022-1-29 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-29 18:17
印象n年前75X/ 85C都係咁行
唔知幾時改下改下就再冇巴士用呢個走線

75X出大老山後仲係咁樣行, 觀塘開出嚟嘅最後一條就係889.

以前無論去大老山定獅子山, 都係兜入去彩虹道, 所以由當年行大老山嘅269C分拆出嚟嘅線會入彩虹道.

以前停完四美街係順住落黃大仙入獅隧, 或者行蒲崗村道入大老山, 鑽鐵新巴總開幕後, 大老山線要兜埋入去, 搞到勁兜路, 大老山線兜得入鑽鐵, 獅隧線又要出番龍翔道停鑽鐵.

新界西路線跟番呢種模式, 268C整特班算係撥亂反正, 但現今屯馬線通左車, 如果將來擴展到班班車唔入彩虹道, 新蒲崗客行得出去龍翔道, 真係唔爭在落埋地底, 不過好在仲有條269C, 留嚟入彩虹道畀人欖隧轉元朗車都係好事.
ricky 發表於 2022-1-29 20:06 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2022-1-29 17:58
89B、268C、269C應該全日不停四美街。
其實班客,可以行去龍翔道鑽石山站搭。 ...

268C、269C放工時間大把人等車,到時268C有三班唔經四美街,長龍會更加龍長龍
前荃葵青區居民
巴士的膠 發表於 2022-1-29 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-1-28 23:25
其實有冇可能直接拆線,一條觀碼開到彩虹後飛入大欖,一條四美街/之後個新巴總開,做黃大仙沿線?對面方向 ...

我寧願佢叫268P經啟新道出,做埋新蒲崗,換唔停黃大仙,咁海皮班次唔駛塞彩虹,觀塘道班次又唔駛兜圈。
MCMoore 發表於 2022-1-29 22:40 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2022-1-29 19:22
如果飛起埋丹鳳樓,直接飛橋,咁係咪叫做超特快?

上橋就要飛埋啟泰苑
Ricky403 發表於 2022-1-30 11:12 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2022-1-29 19:44
其實時間和車費上268/9C仍然比鐵吸引,
唔覺得叫班客去龍翔道坐車會趕走好多乘客,
反而唔入四美街而搶到 ...

大西北通勤客有月票,時間268C會慢少少
加上站位因素,唔入四美街等於直接送客畀屯馬線
咁不如九龍灣直飛黃大仙啦,下繁塞U形橋都唔見5分鐘,唔會好過直接隊上龍翔道
.
HV7025 發表於 2022-1-30 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2022-1-29 19:44
其實時間和車費上268/9C仍然比鐵吸引,
唔覺得叫班客去龍翔道坐車會趕走好多乘客,
反而唔入四美街而搶到 ...

鑽石山去元朗,搭鐵40分左右
268C老龍、博愛都會塞車,鬥時間贏面唔高
如果九巴無月票,相信已經走減一批新蒲崗客

要留意新蒲崗部分位置行去四美街已經超過十分鐘
如果要再繼續行去地鐵站先有巴士搭,同樣地未必有位坐,唔少客會考慮落地底好過
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-30 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-1-29 20:06
268C、269C放工時間大把人等車,到時268C有三班唔經四美街,長龍會更加龍長龍
...

重新洗牌遊戲
如果呢三班咁有吸引力,觀塘、九龍灣會多咗人特登上,其他班次入四美街自然多啲空位
如果冇分別,呢三班唔入四美街又多咗位畀鑽石山同黃大仙
呢兩條咁密、觀塘成日探望娘親,同前車距離仲緊要,臨尾站都要預未必即班上到
User12345678910 發表於 2022-1-30 12:20 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-1-30 11:55
如果九巴無月票,相信已經走減一批 ...

268C如果唔塞車應該唔洗40分鐘,加上鐵唔可以直達大馬路
fleetline 發表於 2022-1-30 12:31 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-1-30 11:12
大西北通勤客有月票,時間268C會慢少少
加上站位因素,唔入四美街等於直接送客畀屯馬線
咁不如九龍灣直飛 ...

剛睇過兩者預計行車時間分別為38和39.2分鐘,
快1.2分鐘要比多2.4, 我唔覺得有好多人認為值得.

另外, 大西北前往新蒲崗的通勤客普遍買左月票,
佢地唔會因為行多幾分鐘而走去坐鐵.

所以當四美街搬的時候, 就係69C, 268C, 269C西行離開彩虹道時候.

儲錢
KW2523 發表於 2022-1-30 15:36 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2022-1-30 11:55
如果九巴無月票,相信已經走減一批 ...

既然係咁, 直行彩虹道去蒲崗村道落返龍翔道會唔會好過而家? 大有街盞燈會塞, 但行出面鑽石山站都係咁塞車, 又近黨鐵