hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴65X線宣傳單張
開啟左側

九巴65X線宣傳單張

PF2802 發表於 2022-2-9 12:20 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-2-9 11:43
真係無知,得閒自己睇朝早265S天北有幾多客

係喎, 仲唔飛走天南嘅?
仲要有班兜元朗, 係咪逼害天北?

btw天瑞等車成日都見到仲有吉位, 明明唔係七月十四

TR5774
 樓主| tina 發表於 2022-2-9 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-2-9 12:20
係喎, 仲唔飛走天南嘅?
仲要有班兜元朗, 係咪逼害天北?

你見到冇人搭個班係咪0725經元朗個班先
265B 22年不變
PF2802 發表於 2022-2-9 13:04 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-2-9 12:33
你見到冇人搭個班係咪0725經元朗個班先

唔係, 咁又點? 同埋我冇話冇人搭, 係話有吉位啫
你講到天北咁好景, 理論上唔會咁情況

btw 幾時飛走天南?

TR5774
 樓主| tina 發表於 2022-2-9 14:07 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-2-9 13:04
唔係, 咁又點? 同埋我冇話冇人搭, 係話有吉位啫
你講到天北咁好景, 理論上唔會咁情況

天南班人唔介意嘅話隨時可以
當年265S條走線係天南開上天北直出,天南班怨民就嫌條線兜天北唔好。
同埋天北唔好景點會開65X?
265B 22年不變
PF2802 發表於 2022-2-9 15:27 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-2-9 14:07
當年265S條走線係天南開上天北直出,天南班怨民就嫌條線兜天北唔好。
同埋天 ...

我唔理天南定天北開啦, 點解咁多年都冇天北獨立線? 係咪逼害天北?

天北唔好景點會開65X, 咁65X而家好唔好景?
點解265S去到天瑞仲係有吉位嘅?
TR5774
士刁拔尼.奧 發表於 2022-2-9 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-2-9 14:07
同埋天 ...

你想講嘅係265S頭車0640開
同65X 0700開其實係做同一班天北客
所以夠條件直出

但事實係天南北加埋先夠一架265S坐滿直上公路
同時65X車上人頭有多少先?
咁你話得天北加埋時間唔啱嘅話點會多人

只可以話65X開車時間去到大埔轉車去工業邨
係貼近晒班返廠客
因為咁而所以用轉乘去俾你駁入工業村同教大
而71K果個就純粹順便而已
 樓主| tina 發表於 2022-2-9 15:53 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-2-9 15:27
我唔理天南定天北開啦, 點解咁多年都冇天北獨立線? 係咪逼害天北?

天北唔好景點會開65X, 咁65X而家好唔 ...
65X唔好景係服務時間有錯,呢個我講過無數次而我嘅建議都係係0745開多一班不經天南嘅65X特,做返0900科學園嘅返工客
*天南有冠忠車去科學園,毋須乘搭65X

我亦都想問下你幾時見到265S出到天瑞有位坐,如果係第五波疫情個陣有位坐係正常不過。因為有班客在家上學/WFH

只可以話65X開車時間去到大埔轉車去工業邨
係貼近晒班返廠客
因為咁而所以用轉乘去俾你駁入工業村同教大
而71K果個就純粹順便而已

呢句老實,有直車返廠邊個會轉車

265B 22年不變
PF2802 發表於 2022-2-9 16:10 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-2-9 15:53
65X唔好景係服務時間有錯,呢個我講過無數次而我嘅建議都係係0745開多一班不經天南嘅65X特,做返0900科學園 ...

265S開6:40/7:15 -> 自己睇朝早265S天北有幾多客
65X開7:00 -> 時間唔啱
又話好景(其實都係得3班車仲要同天南分)所以開65X, 但開完又冇客,
即係點?

天瑞有位坐我近3年都見過, OK?

TR5774
 樓主| tina 發表於 2022-2-9 16:23 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-2-9 16:10
265S開6:40/7:15 -> 自己睇朝早265S天北有幾多客
65X開7:00 -> 時間唔啱
又話好景(其實都係得3班車仲要同 ...

我修訂下講法
65X除咗時間唔啱之外連走線都唔啱,係晒265S嘅對面線
分分鐘連搭開265S嘅客都唔知有呢條線

65X而家時間唔啱係因為同265S做唔同客
一個工業邨一個科學園,好明顯兩者返工時間有別

我就當265S客量未令到天北可以享有直出啦
咁依家265S同65X夾埋4班車係咪可以重組呢?
好過而家265S 元朗特同65X載空
265B 22年不變
KM8453 發表於 2022-2-9 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-2-9 16:23
我修訂下講法
65X除咗時間唔啱之外連走線都唔啱,係晒265S嘅對面線
分分鐘連搭開265S嘅客都唔知有呢條線

天北坐唔滿 65X 係事實,所以定線由 Day 1 開始已經做埋天慈。同樣 21/22 RPP 出現嘅 269X,依家日日行緊嘅 69C / 967,可見本身巴士公司對 65X 客量都無信心。

嘈天北 vs 天南,係呢度無意義。

計我話,駛鬼嘥口水同佢嘈,佢永遠都係果幾句,「你咪又係企唔滿」,「點解巴士公司有要迫害天北」云云。。。睇得多都悶。。。

叫佢睇下,969 班 0738 天耀特,正式壽終正寢放暑假,大家咪由得佢繼續陶醉係天南 No.1 嘅年代囉。LOL